Το "Ωμό Μουσείο" της Ελευσίνας μετακομίζει στον τόπο αναφοράς του

Μετά την επιτυχημένη της πρώτη παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση για τα μυστήρια και τη μοναδικότητα της Ελευσίνας φιλοξενείται στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης.

Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο © Γιώργης Γερόλυμπος

Η έκθεση "Μυστήριο_29 Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο", το πολυμεσικό έργο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τη σύγχρονη αλλά και άγνωστη ιστορία της πόλης, μετά την επιτυχημένη πρώτη του παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 με περισσότερους από 5000 επισκέπτες, έρχεται στην Ελευσίνα. Από τις 14 Δεκεμβρίου 2022 έως 19 Φεβρουαρίου 2023 οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια σπάνια εξερεύνηση στα Μυστήρια και τη μοναδικότητά της, σε μια ξεχωριστή συνάντηση προσωπικής αφήγησης και συλλογικής μνήμης.

Η έκθεση, υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος - μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως Έκθεμα προσκαλώντας το κοινό σε μια διαδρομή στον πυρήνα της ύπαρξής της· από την αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους, στην παράδοση και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, τη βιομηχανική ανάπτυξη, την πολύπαθη εργασιακή πραγματικότητα, τη σχέση της πόλης με τις τέχνες και τον Αισχύλο, του οποίου είναι γενέτειρα, στους ανθρώπους αλλά και τις κοινότητες που τη συνθέτουν. Φωτογραφικά ντοκουμέντα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, λιθογραφίες, σπάνια εκθέματα συλλεκτών, καθώς κι ένα  αφηγηματικό ντοκιμαντέρ ομιλούντων πορτρέτων σε μια σπάνια διαδρομή στη θεατή και αθέατη Ελευσίνα. 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο
© Γιώργης Γερόλυμπος

Τον δεύτερο σταθμό της έκθεσης, στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας, θα πλαισιώσουν παράλληλες εκδηλώσεις. Η πρώτη με τίτλο "Η κόρη της Λεψίνας, η περιπέτεια ενός αρχαίου μύθου” είναι μια δραματοποιημένη αφήγηση του μύθου της Αγίας Δήμητρας βασισμένη στο βιβλίο του Γάλλου αρχαιολόγου F. Lenormant Monographie de la Voie Sacree Eleusinniene και απευθύνεται σε παιδιά από πέντε έως οκτώ χρόνων. Τι κοινό έχει ο μύθος της Περσεφόνης με την Αγία Δήμητρα; Μια βαλίτσα γεμάτη ερωτηματικά, μια αναπάντεχη απαγωγή στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ένας μάγος αγάς, ένα θαρραλέο παλικάρι, 40 δράκοι κι ένας πελαργός οδηγούν μικρούς και μεγάλους σε μια  περιπέτεια βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική λαϊκή παράδοση, τους θρύλους και τις δοξασίες της εποχής. 

Ημερομηνίες: Πέμπτη 29/12/2022 & 5/1/2023 στις 5 μ.μ. & Κυριακή 15/1/2023 & 19/2/2023 στη 1 μ.μ. (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα).

Εγκαίνια έκθεσης: 13/12 (6 μ.μ.)

Info: Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας (Πεζόδρομος Νικολαΐδου 39 & Λάσκου) | 14/12/22-19/2/23 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου & Κυριακή 1 Ιανουαρίου η έκθεση θα παραμείνει κλειστή

Σάββατο 24 & 31 Δεκεμβρίου, 7 Ιανουαρίου: 12-3 μ.μ.

Στις 4 & 5 Φεβρουαρίου, ημερομηνίες της τελετής έναρξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το ωράριο λειτουργίας ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Επισκέψεις σχολείων κατόπιν επικοινωνίας τις πρωινές ώρες Τετάρτη με Παρασκευή 30 210 5562001, εσωτ.302 και info@2023eleusis.eu

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Μέσα από 5 διαφορετικούς άξονες, η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη μας συστήνει σε αθέατα σημεία της Ελευσίνας. Η πόλη μετατρέπεται σε έκθεμα και μας γυρίζει πίσω στον πυρήνα της ύπαρξής της, από την αρχαιότητα και τα νεότερα χρόνια, στα έθιμα και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, τη βιομηχανική ανάπτυξη, τον Αίσχυλο, αλλά και τους ανθρώπους που συνθέτουν τον ιστορικό τόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.