Ξενάγηση στην έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Η περιήγηση στα έργα του Γιώργου Λαζόγκα θα συνδυαστεί με τις συνεκτιθέμενες μοναδικές αρχαιότητες αναδεικνύοντας τις πηγές έμπνευσης για τη σύγχρονη εικαστική προσέγγιση του καλλιτέχνη και εν τέλει την αμφίδρομη σχέση τους.

Το στήσιμο της έκθεσης «Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα»

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει μια ξενάγηση στην έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα με τίτλο: "Το χθες είναι Τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα", το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 12 μ.μ. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον Δρα Ευθύμη Λαζόγκα, αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης, γιο του εκλιπόντος καλλιτέχνη.

Η περιήγηση στα έργα του Γιώργου Λαζόγκα θα συνδυαστεί με τις συνεκτιθέμενες μοναδικές αρχαιότητες αναδεικνύοντας τις πηγές έμπνευσης για τη σύγχρονη εικαστική προσέγγιση του καλλιτέχνη και εν τέλει την αμφίδρομη σχέση τους.

Η άποψη του Γιώργου Λαζόγκα ότι "ο ένας πολιτισμός γεννά τον επόμενο”, καθώς και ότι "η αναφορά στο αρχαϊκό εξασφαλίζει μια αδιάλειπτη συνέχεια χρόνου, τόπου και εικόνας" κυριαρχούν στις τρεις ενότητας της έκθεσης: "Αποδράσεις στη Μεσόγειο”, "Θραύσματα μνήμης” και "Μεταμορφώσεις”, οι οποίες αποτελούν το παλίμψηστο χρόνου, έννοια που καθιέρωσε ο Λαζόγκας στην ορολογία της εγχώριας ιστορίας τέχνης τη δεκαετία του ’70, προκειμένου να περιγράψει τη συνέχεια χρόνου και εικόνας.

Μετά την ξενάγηση, στο καφέ του Μουσείου θα μιλήσουν οι ιστορικοί τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος και Χριστόφορος Μαρίνος, ο καθηγητής αισθητικής φιλοσοφίας Γιώργος Ξηροπαΐδης και η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα

  • Εικαστικά

Ένας διάλογος μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης τέχνης αναπτύσσεται χάρη στα έργα του εικαστικού και ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ, Γιώργου Λαζόγκα. Οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επικοινωνούν με το παρόν, καθώς οι δημιουργίες του καλλιτέχνη είναι μεν, μοντέρνες, έχουν δε, άμεση οπτική σύνδεση με αρχαία κειμήλια. Η ιστορία εκσυγχρονίζεται, καλώντας μας σε διαρκή αναστοχασμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.