Η έκθεση "Από τη Μεγάλη...στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α')" στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Μια ιστορική διαδρομή από τη Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης έως τη συνοριακή και πληθυσμιακή διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού κράτους.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση "Από τη Μεγάλη…στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)" που παρακολουθεί την πορεία από τη Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης στη συνοριακή και πληθυσμιακή διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού κράτους. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα μιλήσουν οι Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (ΕΚΠΑ), και Γιώργος Μαυρογορδάτος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης (ΕΚΠΑ). Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος, Λαμπρινή Κουζέλη.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αναφέρεται στα γεγονότα της μικρασιατικής εκστρατείας που οδήγησαν στην παγίωση των ελληνικών συνόρων και το δεύτερο, που θα ακολουθήσει το 2023, αφορά στις μετακινήσεις και τις προσφυγικές ροές που διαμόρφωσαν την πληθυσμιακή ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας.

Η έκθεση ξεκινά με ενδυμασίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τις περιοχές όπου άνθισε ο Ελληνισμός στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Ένας εικονογραφημένος πολεοδομικός χάρτης της Σμύρνης των αρχών του 20ού αιώνα γίνεται αφορμή για τη δημιουργία ενός διαδραστικού εκθέματος, με τη βοήθεια του οποίου ο επισκέπτης αντλεί πληροφορίες για τις συνοικίες της Σμύρνης και τα κτήρια της πόλης πριν τη μεγάλη πυρκαγιά του 1922.  

Στο κύριο μέρος της έκθεσης, φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του ΕΙΜ, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα ημερολογίων, δημοσιεύματα του Τύπου και βίντεο αφηγούνται την ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία και τα γεγονότα της εκστρατείας, μέχρι την υποχώρηση του ελληνικού στρατού και την καταστροφή της Σμύρνης. Η τελευταία ενότητα αναπτύσσεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, η οποία μετατρέπεται σε έκθεμα, καθώς εκεί διαδραματίστηκε η δίκη όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εθνική τραγωδία. Εκεί, εκτίθενται τα πρωτότυπα σχέδια του Περικλή Βυζάντιου από τη Δίκη των Έξι, μαζί με τεκμήρια από τα γεγονότα που ακολούθησαν την Καταστροφή.

Info: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο | 6/11/22 - 30/6/23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Παρ.: 9 π.μ. - 4 μ.μ. & Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.