Η ιστορία του αθλητισμού αποκαλύπτεται στο νέο Ολυμπιακό Μουσείο του Κατάρ

Ένα από τα πιο τεχνολογικά εξελιγμένα μουσεία στον κόσμο εγκαινιάστηκε πρόσφατα με αφορμή τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στην πρωτεύουσα της αραβικής χώρας.

Κατάρ Μουσείο © Shutterstock

Το Κατάρ μπορεί να είναι μικροσκοπικό, αλλά οι φιλοδοξίες του είναι μεγάλες όσον αφορά τον αθλητισμό. Αν και ήδη από το 1970, η πρωτεύουσα Ντόχα έχει φιλοξενήσει αρκετούς αθλητικούς αγώνες, ο Περσικός Κόλπος υποδέχτηκε την πρώτη του μεγάλη αθλητική εκδήλωση το 2006: τους Ασιατικούς Αγώνες, όπου 45 έθνη αγωνίστηκαν σε 39 διαφορετικά αθλήματα. Αυτοί οι αγώνες ήταν κομβικοί για την χώρα, η οποία αντιμετωπίζει τη συμμετοχή της σε διεθνή αθλητικά events ως απόδειξη της παγκόσμιας υπεροχής της.

Μετά τη νίκη του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA το 2022, το Κατάρ περιμένει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες για τη διοργάνωση αυτόν τον Νοέμβριο. Είναι ευκαιρία να ολοκληρωθεί πληθώρα νέων εξελίξεων: ένα εντυπωσιακό δίκτυο μετρό, οκτώ υπερσύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου και πάνω από 40 δημόσια γλυπτά μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης τέχνης. Κορωνίδα όλων, ωστόσο, είναι το Ολυμπιακό και Αθλητικό Μουσείο του Κατάρ, το οποίο άνοιξε στις 31 Μαρτίου, την εβδομάδα που η πόλη διεξήγαγε την Κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά μουσεία στον πλανήτη και το πρώτο αραβικό ίδρυμα που εντάχθηκε στο Ολυμπιακό Δίκτυο Μουσείων. Το Κατάρ είναι επίσης η πρώτη αραβική χώρα που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο - μια τιμή, όμως, που ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις λόγω των νόμων κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τον τρόπο μεταχείρισης των μεταναστών εργαζομένων.

shutterstock_2125547462.jpg
© Shutterstock

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Joan Sibina, δημιουργός του Gaudi Centre στην Καταλονία, σχεδίασε το μουσείο σαν δύο ξεχωριστές κατασκευές: Το κεντρικό κτίριο βρίσκεται μπροστά από το τόξο του ιστορικού Khalifa International Stadium. Γύρω του εφάπτεται ένα σπειροειδές κτίριο εμπνευσμένο από τους Ολυμπιακούς δακτυλίους - οι οποίοι φυσικά χρωματίζονται μπλε, κίτρινο, λευκό, πράσινο και κόκκινο τη νύχτα. Το μουσείο χωρίζεται σε επτά ενότητες, ξεκινώντας με την ιστορία του αθλητισμού και ταξιδεύοντας από τον 8ο π.Χ. μέχρι σήμερα.

Οι οθόνες τελευταίας τεχνολογίας προβάλλουν ευφάνταστα οπτικοακουστικά στοιχεία και διαδραστικές ψηφιακές προσομοιώσεις σε όλους τους χώρους. Υπάρχει μια εικονική διάταξη τοξοβολίας, για παράδειγμα, όπου μπορείς να εξασκηθείς στο άθλημα σαν αρχαίος Έλληνας. Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν ένα ανακατασκευασμένο ρωμαϊκό άρμα αγώνων, ένα ποδήλατο από το 1882 και ξύλινα ρόπαλα από pahlevani, ενώ ένα από τα πιο πολύτιμα εκθέματα  είναι μια μπάλα ποδοσφαίρου από τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1888.

Μια εντυπωσιακά φωτισμένη γκαλερί αναδεικνύει κάθε δάδα από τους Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκινώντας από το 1936 και μετά. Ένας άλλος χώρος είναι αφιερωμένος σε αναμνηστικά ολυμπιακά σύνεργα. Ένα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα, που οι επισκέπτες περιμένουν ώρες στην ουρά για να φωτογραφίσουν είναι ένα γάντι του μποξ με την υπογραφή του Cassius Clay, αργότερα γνωστός ως Muhammad Ali, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη, όπου ο πρωταθλητής βαρέων βαρών κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Η αίθουσα των αθλητών περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, όπως ο Ιάπωνας παλαιστής σούμο Taiho Koki, ο Γάλλος windsurfer Antoine Albeau και ο Αμερικανός ξιφομάχος Ibtihaj Muhammad. Απλωμένη σε τρεις ορόφους, η αίθουσα είναι αρκετά ευρύχωρη για να φιλοξενήσει αντικείμενα σε φυσικό μέγεθος (όπως ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο της Formula 1) ενώ πολλά εκθέματα φέρουν αφιέρωση, όπως ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ από την Babe Ruth, ένα γάντι του μποξ από τον Manny Pacquaio και την μπάλα ποδοσφαίρου που χρησιμοποίησε ο Pelé για να πετύχει το χιλιοστό γκολ της καριέρας του και πολλά ακόμη.

shutterstock_1522557098.jpg
© Shutterstock

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του μουσείου επικεντρώνεται στην παγκόσμια αθλητική κουλτούρα, σημαντική είναι και η ενότητα για της νίκες του Κατάρ. Εκτός από την αφήγηση της ιστορίας πίσω από τα πρώτα χρυσά μετάλλια που έλαβε η χώρα, το κτίριο παρουσιάζει επίσης τα παραδοσιακά αθλήματα του.

Λίγο πριν… το σφύριγμα της λήξης, η Ζώνη Ενεργοποίησης διαθέτει 18 διαδραστικούς σταθμούς που μελετούν τη "σωματική παιδεία" μέσα από πέντε βασικούς πυλώνες: σθένος, ζωτικότητα, συνεργασία, έλεγχος και ταχύτητα. 

Πηγή: Condé Nast Traveler

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.