Osteria Mamma

14

Το γουστόζικο ιταλικό στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος εισάγει καινά ιταλικά δαιμόνια στην πόλη, με τη σεφ Ελένη Σαράντη να προσεγγίζει την κουζίνα σαν Ιταλίδα nonna: ζεστά, γενναιόδωρα και αγαπησιάρικα δηλαδή.

Το ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό

Τιμές:

€40 - €60

Είναι πάντα μια ευπρόσδεκτη στιγμή αυτή όπου ο Βασίλης Στεφανάκης συστήνει στο hip κοινό της πόλης μια καινούρια εστιατορική του πρόταση. Από την πρώτη φάση του "Noah" ή το συνεχώς εξελισσόμενο "Lost Athens", μέχρι τα παροπλισμένα πια "Diego" και "Tyler’s", ο νεαρός hit maker από τη Θεσσαλονίκη καταφέρνει να βρίσκεται σταθερά μπροστά από τις τάσεις, πακετάροντας τις γαστρονομικές προσλαμβάνουσες από τα πάμπολλα ταξίδια του, σε πρωτότυπα, ολοκληρωμένα concepts που, πίσω από το αιχμηρό τους branding, πάντα έχουν και μια ενδιαφέρουσα ιστορία να πουν. Απ’ τη στιγμή, μάλιστα, που οι δουλειές του άρχισαν να αξονάρονται γύρω απ’ το μαγειρικό βλέμμα της σεφ Ελένης Σαράντη, σταθερής πια εστιατορικής (και όχι μόνο) παρτενέρ του, οι ιστορίες αυτές απέκτησαν κι ένα μοτίβο πιο ζεστό, αγαπησιάρικο, παρεΐστικο και οικογενειακό.

To ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό 5

To ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό 6

Όπως είναι και το "Osteria Mamma", δηλαδή. Ένα ιταλικό εστιατόριο, αλλά όχι ακριβώς σαν τα ιταλικά που έχουμε στο μυαλό μας, το νέο μπιζού-σουξέ του Κεραμεικού συγκεντρώνει στο μενού του πιάτα της γειτονικής χώρας που δύσκολα θα δοκιμάσουμε αλλού στην Αθήνα, τα συνοδεύει με νόστιμα και προσεκτικά τιμολογημένα κρασιά, κυρίως από τον Ιταλικό αμπελώνα, κι έχει μια ζεστή οικογενειακή ιστορία να αφηγηθεί: είναι ένα "δώρο" της σεφ στην εκλιπούσα μητέρα της, η οποία πάντα ήθελε να ανοίξει ένα εστιατόριο με τα παιδιά της, σ’ αυτό εδώ ακριβώς το σημείο της γειτονιάς στην οποία τα μεγάλωσε. Αυτός ο "φόρος τιμής", όμως, δεν είναι μελό. Αντιθέτως, είναι γεμάτος χαρά κι ατμόσφαιρα γιορτινή, σαν ένα μεγάλο τραπέζι γύρω απ’ το οποίο μαζεύονται φίλοι που έχουν καιρό να ιδωθούν.

Τέτοια ήταν η ατμόσφαιρα το βράδυ Πέμπτης που το επισκεφθήκαμε, με την κλειστή αυλή, την κινηματογραφική στοά που οδηγεί ως εκεί, αλλά και τα μικρά, πιο πριβέ δωμάτια του πίσω χώρου, γεμάτα με ευδιάθετες, χαλαρές παρέες νεαρόκοσμου, ψαγμένων foodies, αλλά και περίεργων που ήρθαν να τσεκάρουν το νέο μαγαζί στον αφρό του hype κύματος της πόλης. Το εστιατόριο έχει ακόμη το τρίξιμο του καινούριο (πριν τέσσερις ή πέντε εβδομάδες άνοιξε) κι ο κόσμος του την έξαψη της φρέσκιας γνωριμίας. Κι αυτό ηλεκτρίζει λίγο παραπάνω τη ζωηρή ενέργεια που εκπέμπει η ευδιάθετη και σβέλτη ομάδα του σέρβις, με τα ολόλευκα μπλουζάκια με τα αμαλφιτάνικα λεμόνια στην πλάτη, να αντανακλούν τη λάμψη που στέλνουν στο χώρο οι φωτεινές γιρλάντες της τζαμωτής οροφής.

To ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό 7

To ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό 2

Ιταλικά πιάτα που δε βρίσκεις αλλού, λοιπόν: αυτό ήταν το brief της κουζίνας και μολονότι θα βρείτε στο μενού αρκετές λέξεις που ίσως δεν ξέρετε, μην αγχωθείτε. Οι συνταγές είναι (σχετικά) απλές – σε osteria βρισκόμαστε άλλωστε – κι η εκτέλεση κλασική, χωρίς περιττούς μοντερνισμούς, έτσι που ούτε το σέρβις να σας κουράσει με μακροσκελείς παρουσιάσεις, ούτε κι εσείς να χρειαστείτε το google translate ανοιχτό στο πλάι. Τις εξηγήσεις τις δίνει η γεύση, που είναι γαλαντόμα κι ανοιχτόκαρδη, τόσο που – ιδίως από την pasta και μετά – να νομίσετε ότι στην κουζίνα, αντί για μια από τις πιο ταλαντούχες σεφ της νέας γενιάς (θυμίζουμε ότι η σεφ Σαράντη απέκτησε τα μαγειρικά της γαλόνια πρώτα στο πλάι του Alain Parodi κι αργότερα στις κουζίνες της Σπονδής και του The Zillers), να βρίσκεται μια ιταλίδα nonna, που μαγειρεύει γενναιόδωρα και σπιτικά.

Προς ευτυχία των πρόθυμων για πειραματισμούς, το μενού εδώ είναι μικρό (4 πρώτα, 4 ζυμαρικά και 4 κρέατα, άντε κι ένα πάτο ημέρας κάθε φορά), οι δε μερίδες μαζεμένες, έτσι που μια παρέα 4 ατόμων ορεξάτη να δοκιμάσει διάφορα, μπορεί αν θέλει να παρελάσει όλον τον κατάλογο απ’ το τραπέζι, και να φύγει υπερχορτάτη, χωρίς ο λογαριασμός να ξεπεράσει κατά πολύ τα 50 ευρώ το άτομο. Εμείς ήμασταν κάπως πιο εγκρατείς, αλλά δεν έμειναν και πολλά που δε δοκιμάσαμε.

Osteria Mamma Arancino Cima
Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Στα πρώτα, χαρήκαμε το ελαφρύ χέρι της κουζίνας που αφήνει την πρώτη ύλη να κάνει τη δουλειά, όπως για παράδειγμα στα gnocci fritti, λιχούδικα κι αέρινα τραγανά μαξιλαράκια λεπτής ζύμης, γεμιστά με κρέμα τρούφας, σκεπασμένα με φίνα μορταδέλα Μπολόνιας κι εκφραστική παρμεζάνα ωρίμανσης – αυτά μη ντραπείτε να τα παραγγείλετε επί 2, θα μας θυμηθείτε. Το arancino, που σερβίρεται πάνω σε κρέμα από καπνιστή scarmoza, είναι από τα πολύ καλά της πόλης, με τραγανή και στακάτη κρούστα, που δεν επισκιάζει το περιεχόμενο: ένα νόστιμο, με ωραίο σπύρωμα ριζότο alla Milanese που έχει στην καρδιά του μια πολύ καλά μελωμένη μπουκιά από ossobuco. Το δε cima alla genoveze, ένα λεπτοκομμένο χειροποίητο αλλαντικό από μοσχαρίσια κοιλιά γεμιστή με χοιρινό λίπος και λαχανικά, αν και θα σήκωνε λίγη παραπάνω οξύτητα στην πίκλα μανιταριού που το συνοδεύει, είναι ένας πολύ πιο ελαφρύς απ’ όσο ακούγεται, μερακλίδικος κι ορεκτικός μεζές.

Osteria Mamma 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Osteria Mamma Saltimbocca Cotoletta
Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Στα ζυμαρικά η σεφ γίνεται πιο πληθωρική, με το caccio e peppe που πετύχαμε ως πιάτο ημέρας να είναι εκφραστικό και προσεγμένο, αν και λίγη φειδώ στη σάλτσα δε θα το έβλαπτε, την papardella ripiena με κρέμα καρμπονάρας (σκεφτείτε το σαν ένα μακρόστενο ραβιόλι, γεμιστό και τυλιγμένο σα κορόνα) να έχει ζηλευτό al dente και σωστά καραμελωμένο γκουαντσιάλε να αναπληρώνει τα κενά της σάλτσας στη νοστιμιά του αυγού, και με τα άχαστα gnudi με κρέμα κολοκύθας (σα νιόκι, αλλά με σεμολίνα τυλιγμένη γύρω από ρικότα, αντί για πατάτα), να ξεχωρίζουν ως ενδεικτικά της έφεσης της Σαράντη σε κομψά comfort πιάτα με λεπτότητα και γευστική απλοχεριά. Όσο για τα κρέατα, εδώ η κουζίνα ακολουθεί ρουστίκ διαδρομή, που οδηγεί σε αφράτη μοσχαρίσια saltimbocca πλούσια σε αρώματα φασκόμηλου, και cotoletta alla bolognese ισορροπημένη στο πανάρισμα και ζουμερή στη μπουκιά χάρη στην κρέμα παρμεζάνας που τη συνοδεύει, παρ’ ότι ο βαθμός ψήσιματος χρειαζόταν λίγη παραπάνω προσοχή.

Όσο για τα γλυκά, η παραδοσιακή pannacotta, που έχει περάσει δύσκολα στις ελληνικές εκτελέσεις της, επανασυστήνεται ως ένα επιδόρπιο με αεράτη χάρη στην εκδοχή του "Osteria Mama" με πικραμύγδαλο, κανέλα και ρούμι, ενώ οι μπαμπάδες με λιμοντσέλο και κρέμα μασκαρπόνε, δροσεροί και γεμάτοι φρεσκάδα, είναι ιδανική επιλογή για φινάλε με ανεβαστικό ιταλιάνικο flair.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 23/1.

Διαβάστε Επίσης

OSTERIA MAMMA Σαλαμίνος 64, Κεραμεικός. Ωράριο λειτουργίας: Τετ - Σάβ: 8μμ - 2πμ, Κυρ: 1μμ - 7μμ. Τιμή: € 40 – 70 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους. 

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Osteria Mamma

Σαλαμίνος 64 και Παραμυθιάς, Κεραμεικός
  • Ethnic κουζίνες

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια