Tomata / Sani Resort, Χαλκιδική

15

Ανάμεσα στην ασίγαστη περατζάδα και με θέα τα σκάφη, φωλιασμένη στην ολόλευκη, φωτεινή βεράντα της στο κέντρο της Sani Marina, η "Tomata" του sui generis σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου επιβεβαιώνει για ακόμη μια χρονιά τη θέση της ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

Tomata

Ανάμεσα στην ασίγαστη περατζάδα και με θέα τα σκάφη, φωλιασμένη στην ολόλευκη, φωτεινή βεράντα της στο κέντρο της Sani Marina, η "Tomata" επιβεβαιώνει για ακόμη μια χρονιά την καινοτόμα προσέγγιση του πληθωρικού chef - auteur Χρύσανθου Καραμολέγκου σε αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Ο βραβευμένος chef, με τον ικανότατο Δήμο Καραδήμο ως resident, παντρεύει πολυτελή και ταπεινά υλικά, απλώνει τα όρια της ελληνικότητας, κι εξερευνά τις εκλεκτικές της συγγένειες με την ευρύτερη γειτονιά, συνδυάζοντας γεύσεις και αρώματα από ολόκληρη την λεκάνη της Μεσόγειου, σε που ενθουσιάζουν με την τόλμη τους και σαστίζουν με την πρωτοπορία τους.

Εστιατόριο Tomata στο Sani Resort στη Χαλκιδική
Ιωσήφ Πρωϊμάκης / @o_proimakis
Γεμάτα μεσογειακή νοστιμιά τα οστρακόδερμα με ατζουγιάδα και το χταπόδι με μπαμπαγκανούς στην "Tomata"

Τα φρέσκα χτένια στη σχάρα, με χούμους, lime και κόλιανδρο, αλλά και το ψητό χταπόδι με μπαμπαγκανούς και πικάντικη chili sauce, δυο πιάτα – σημεία αναφοράς του μενού, είναι χαρακτηριστικά δείγματα αυτού του γρεγολεβαντίνικου fusion, με αμφότερες τις συνθέσεις να βασίζονται σε άριστη πρώτη ύλη άριστα διαχειρισμένη, και να συναρπάζουν με τη φινέτσα, αλλά και τη δριμύτητα της μεσογειακής τους γεύσης. Βαθιά ελληνική νοστιμιά κρύβουν τα αχνιστά μύδια σε σάλτσα κάπαρης, με τα μύδια Ολυμπιάδας, αφράτα και τροφαντά, να δικαιώνουν τη φήμη της καταγωγής τους, ενώ η "σούπα" κάπαρης χαρίζει τολμηρή ένταση στη μπουκιά, που υποστηρίζεται εθιστικά από τις μπρουσκέτες με τηγανητό ταραμά που συνοδεύουν το πιάτο. Το ριζότο καβούρι, με μύρτιλο, λιαστή ντομάτα και αφράτη σάρκα από king crab, άριστο στις τεχνικές του, είναι ένα αρτίστικο ταξίδι από τη θάλασσα στο δάσος και πάλι πίσω, ενώ coup de grace της μερακλίδικης βιρτουοζιτέ του Καραμολέγκου είναι η τηγανιά από οστρακόδερμα, με ρυζόξιδο, ντομάτα και μυρωδικά, παρέα με μπρουσκέτες ατζουγιάδας (πάστα με σαρδέλα, ατζούγια, σύκο, ξηρούς καρπούς): ένα πιάτο σέξι, αρχοντικό, λουκούλειο, και εντελώς ριψοκίνδυνο στην απλότητά του, που φέρνει στο τραπέζι φαρδιά, πλατιά κι ατόφια τη γεύση της καλοκαιρινής Μεσογείου.

Διαβάστε Επίσης

Η επίσκεψη του κριτικού έγινε στις 10/07

TOMATA Sani Marina, Σάνη, Χαλκιδική, 2374099465. Ωράριο λειτουργίας: Αρχές Απριλίου έως τέλος Οκτωβρίου, καθημερινά 13:00 – 22:00. Τιμή: €75 - 200 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Ναι.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια