
'Οπο υπάρχει γιορτή (ειδικά αν αυτή συνοδεύεται και από συγκεκριμένες μαγειρικές παραδόσεις) συνηθίζεται να υπάρχει και κρασί. Έτσι και εμείς λοιπόν, σου προτείνουμε εκλεκτούς οίνους που θα νοστιμίσουν τις άγιες αυτές ημέρες.
Λευκό και Ροζέ από το Κτήμα Ρούσσος
Για όλους όσους δεν καταφέρουν να περάσουν τις άγιες αυτές μέρες σε κάποιο χωριό ή νησί, η νησιώτικη αύρα έρχεται στο ποτήρι με δύο κρασιά από το Κτήμα Ρούσσος που μας ταξιδεύει μέσα από αυτά στον τόπο καταγωγής του, την Πάρο. Το Λευκό είναι ένα blend από Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Μονεμβασιά που πλαισιώνει ευχάριστα τους μεζέδες, ενώ μπορεί να παραμείνει στο ποτήρι μας μέχρι και την πολυαναμενόμενη μαγειρίτσα. Φινέτσα, φρεσκάδα και ισορροπημένη οξύτητα αγκαλιάζονται από αρώματα γλυκόξινων φρούτων, ροδάκινου και λεμονιού και αναζωογονούν τον ουρανίσκο μετά από κάθε μπουκιά.

Σε λίγο πιο ανάλαφρο mood ακολουθεί το Ροζέ από Μαύρο Αηδάνι και Μαλαγουζιά, που μας δροσίζει με κάθε γουλιά, γεμίζοντάς μας με ένα πλούσιο αρωματικό μπουκέτο από κόκκινα φρούτα και άνθη. Αυτό, μπορεί να συνοδεύσει από τις σαλάτες και τους μεζέδες, μέχρι το σουβλιστό κατσίκι/αρνί ενώ μπορεί φυσικά να καταναλωθεί και σαν απεριτίφ.
Σαββατιανό της Οινοποιητικής Σώκος
Για το οινοποιείο, το συγκεκριμένο σταφύλι είναι ένα σύμβολο του τόπου και της ιστορίας της περιοχής για αυτό και επιμένει να δημιουργεί είτε μονοποικιλιακές ετικέτες είτε χρησιμοποιώντας το σε blends. Η μονοποικιλιακή ετικέτα "Σαββατιανό" της Οινοποιητικής Σώκος διαθέτει επίσης έναν αέρα που θα χαρίσει φρέσκο και αναζωογονητικό τόνο κάνοντας την εμφάνιση του με ένα ανοιχτό λεμονοπράσινο χρώμα, φωτεινό και λαμπερό που πραγματικά προϊδεάζει για μία ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Γεμίζει μύτη και στόμα με ευχάριστα αρώματα από αχλάδι, ροδάκινο, μπανάνα και ταυτόχρονα πεπονιού, λεμονιού και λευκών άνθεων. Ανακαλύπτει κανείς ισορροπημένη γεύση, με μέτρια οξύτητα αλλά με μεγάλη φρεσκάδα ενώ το σώμα του χαρακτηρίζεται στρογγυλό, ελαφρώς λιπαρό με μία ελκυστική επίγευση καλοκαιρινών κυρίως καρπών.
Ασύρτικο και Θρόνος ΠΟΠ Νεμέα από το Οινοποιείο Αθανασίου

Από τα μοναδικά κρασιά του Οινοποιείου Αθανασίου, αυτά που θα ταιριάξουν απόλυτα με το πασχαλινό μενού είναι το πολυδιάστατο Ασύρτικο και το πολυβραβευμένο Θρόνος ΠΟΠ Νεμέα. Δύο κρασιά με χαρακτήρα αλλά και δεκάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως στον περίφημο Decanter World Wine Awards καθώς και με συνεχή παρουσία στη λίστα του 50 Great Greek Wines, για την περίπτωση του Θρόνου.
Τρεις Παράδες, Κλέφτρα Κίσσα και Kokotos Estate 2020 από το Κτήμα Κοκοτός
Τρεις ετικέτες που αξίζει να συνοδεύσουν τα μεγάλα φαγοπότια για τι άλλο, για μεγάλες γιορτινές συγκινήσεις από το Κτήμα Κοκοτός. To κοσμοπολίτικο Gewürztraminer Τρεις Παράδες ευωδιάζει με ένα έντονο ανθικό προφίλ και στόμα φινετσάτο, με ισορροπημένη οξύτητα και επίγευση εξαιρετικά ευχάριστη και τριανταφυλένια.
Η Ροζέ "Κλέφτρα Κίσσα", ένα blend από Cabernet Sauvignon & Merlot πάει γάντι και στην άνοιξη αλλά σαφώς και στο Πάσχα με τα αρώματα της άγριας φράουλας να γοητεύουν μαζί με εκείνα των τροπικών φρούτων. Ευχάριστο, δροσερό και ανάλαφρο, με ισορροπημένο σώμα, χαρακτηριστική φυτικότητα και μακρά spicy επίγευση.


Σίγουρα ένας ερυθρός "γίγαντας" δεν μπορεί να λείπει από τα γιορτινά φαγοπότια για αυτό και η ετικέτα "Kokotos Estate" έρχεται δυναμικά να συμπληρώσει την τριπλέτα. Επίσης ένα blend από τις δύο διεθνείς ερυθρές ποικιλίες, Cabernet Sauvignon & Merlot, στέκεται πολύπλοκο και αριστοκραστικό με τα αρώματα των ώριμων μαύρων φρούτων όπως δαμάσκηνου, φραγκοστάφυλλου και βύσσινου να κυριαρχούν τα οποία συνοδεύονται από νότες καπνού, μαύρης σοκολάτας και μπαχαρικών.

Άλλωστε η παλαίωση για 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια δίνει στο κρασί μία άλλη πλούσια και εκκεντρική διάθεση. Το στόμα παρουσιάζεται ισορροπημένο, με βελούδινες ταννίνες και μακρά φρουτώδη επίγευση.
Μάρων και Syrah από το Κτήμα Κίκονες
Το λευκό "Μάρων Κίκονες" από την ποικιλία Μαλαγουζιά και το ερυθρό "Syrah Κίκονες" παίρνουν δυναμικά τη σκυτάλη για πασχαλινές συγκινήσεις υποσχομένα ένα γιορτινό σκηνικό φίνο και πληθωρικό. Η ετικέτα "Μάρων Κίκονες Λευκό" από την πολυδύναμη ποικιλία Μαλαγουζιά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και αποτελεί μία ωδή στη φρεσκάδα, αλλά είναι και από τις λίγες Μαλαγουζιές που παλαιώνουν.

Με έντονο βαθυκόκκινο χρώμα και έντονα αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και δέρματος, το "Syrah Κίκονες" παρουσιάζεται σοβαρό, ώριμο και βελούδινο λόγω και της παραμονής του σε δρύινα βαρέλια. Με πυκνό στόμα, στιβαρές αλλά ευγενικές τανίνες και επίγευση μακρά που επιμένει να γοητεύει.
Terrasea, Santorini και Nykteri από το Μικρά Θήρα
Το Ασύρτικο είναι εγγύηση για κάθε pairing, κάτι που μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μοναδικές ετικέτες από το Οινοποιείο Mikra Thira, το οινοποιείο-κόσμημα της Θηρασιάς.
Πρώτη μας καλεί για pairing η μαγειρίτσα και τα χέρια μας λύνει το Terrasea Mikra Thira, ένα Ασύρτικο από σταφύλια της Θηρασιάς που ζυμώνει τόσο σε δεξαμενή, όσο και σε γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου παραμένει για 4 μήνες και το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με δομή και γεμάτο στόμα. Θυμάρι, ρίγανη και χαμομήλι κυριαρχούν στη μύτη και δένουν άψογα με το βοτανικό χαρακτήρα της σούπας. Η κρεμώδης υφή του συναντά τη λιπαρότητα της σούπας και ισορροπεί, τη στιγμή που το αυγολέμονο αγκαλιάζεται από την οξύτητα του κρασιού.

Την Κυριακή της Λαμπρής οι μεζέδες δίνουν και παίρνουν. Σαλάτες, πίτες με τυριά, κοκορέτσι και κοντοσούβλι ανοίγουν την αυλαία και κάνουν εξαιρετική παρέα με το Santorini Mikra Thira, Ασύρτικο αυτή τη φορά από τη Σαντορίνη που αναδεύεται για 4 μήνες με τις φίνες λάσπες και διακρίνεται από ωραία οξύτητα, ελαφρώς αλμυρή γεύση και μακρά επίγευση ορυκτότητας.

Ο πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από το αρνί σούβλας κι αυτή η νοστιμιά δε μπορεί παρά να συμπληρωθεί από το Nykteri Mikra Thira. Εδώ, ακολουθώντας πιστά την παράδοση, το blend από Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι μένει σε βαρέλια για 4 μήνες και το κρασί παλαιώνει στο κελάρι για ένα χρόνο. Εκρηκτικό στο στόμα, με κάποια αρώματα φρούτων να ξεπηδούν και να "ξεγελούν" τη στιβαρότητα του Ασύρτικου.
Vinsanto από το Οινοποιείο Χατζηδάκη
Η κατανυκτική ατμόσφαιρα που αγκαλιάζει το Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση κάθε τόπου. Έτσι και στη Σαντορίνη, όπου η Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα είναι γεμάτη με έθιμα που ακολουθούν πιστά οι ντόπιοι, κάνοντας τους επισκέπτες μέρος αυτών. Τα μαγευτικά τοπία του νησιού, οι βόλτες στα ανθισμένα πλακόστρωτα, ο αιγαιοπελαγίτικος αέρας προσφέρουν μία αξέχαστη εμπειρία.

Όποιος επιλέξει τη Σαντορίνη τις αναστάσιμες αυτές μέρες για να βιώσει τη γαλήνη κάνοντας θρησκευτικές διακοπές, δε γίνεται να μην επισκεφθεί και το Οινοποιείο Χατζηδάκη στον Πύργο Καλλίστης, για να ξεναγηθεί στον υπόσκαφο χώρο όπου βρίσκονται οι ανοξείδωτες δεξαμενές κρασιού και να γευτεί τους θησαυρούς του, αποκλειστικά από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Ένας από τους θησαυρούς αυτούς είναι και το Vinsanto εσοδείας 2004, μιας χρονιάς με "καλοσταφυλιά", ιδιαίτερα αυξημένη δηλαδή ποσότητα σταφυλιών κατά τη διάρκεια του τρύγου.
Σύνορο από το Κτήμα Σκούρα
Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο κρασί από το Κτήμα Σκούρα έχει διττή προσωπικότητα καθώς από την μία εκφράζει βαθιά ελληνική ταυτότητα και από την άλλη διεθνή φινέτσα. Και υπάρχει εξήγηση καθώς το δυναμικό χαρμάνι του αποτελείται από 40% Cabernet Franc, 40% Merlot και 20% Αγιωργίτικο. Επίσης το storytelling που κρύβεται πίσω από το όνομα της ετικέτας προκύπτει από τα συνορεύοντα κτήματα που απεικονίζονται και στην ετικέτα, ένα κρασί μικρής παραγωγής με την εξέλιξη του στο χρόνο να εντυπωσιάζει.

Τι ανακαλύπτεις και τι να περιμένεις από το "Σύνορο"; Καταρχάς μιλάμε για μία επιλογή πληθωρική και ταυτόχρονα κομψή. Με μύτη έντονη και γεμάτη με φρεσκάδα λόγω της φυτικότητας της ποικιλίας Cabernet Franc με τα αρώματα από ώριμα φρούτα όπως κόκκινο μούρο, κόκκινο κεράσι και ώριμη φράουλα να κινούν τα "νήματα".
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.