Μία μέρα σαν την Πρωτοχρονιά, το κλίμα επιβάλλει να είναι στο απόλυτο καθιερωμένο κόκκινο. Λαμπερή ατμόσφαιρα, festive διάθεση με φίλους ή με οικογένεια και με τα σαλόνια γεμίζουν για να καλωσορίσουν το νέο έτος με τα πιο δυνατά vibes. Μία τέτοια συνθήκη λοιπόν επιτάσσει δυναμικές, extra πληθωρικές και γοητευτικές απολαύσεις. Μία από αυτές, φυσικά το κρασί.
Οι ερυθρές ετικέτες κατέχουν τα ηνία κάτι απόλυτα λογικό, οπότε πάμε να δούμε 10 φίνα κρασιά που "προσγειώνονται” στα τραπέζια όλων και μέχρι να μετρήσουμε από το ένα έως το δέκα ώστε να καλοδεχτούμε το καινούργιο έτος, αυτές άκρως "μαγικά" γεμίζουν τα ποτήρια μας.
"Μαυροκοντούρα", Κτήμα Αβαντίς, Εύβοια
Η αρχαία ποικιλία της περιοχής της Εύβοιας αναβιώνεται από το Κτήμα Αβαντίς και τον Απόστολο Μούντριχα που ως γνωστόν αποτελεί λάτρη των κόκκινων σταφυλιών και ποικιλιών και το αποδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια. Η "Μαυροκοντούρα" είναι άλλη μία τέτοια περίπτωση και αξίζει κάθε δοκιμή για να γνωρίσει κανείς το χαρακτήρα και την προσωπικότητα της.
Κάνει εμφάνιση στο ποτήρι με ένα σκούρο ρουμπινί χρώμα με την μύτη να αποκαλύπτει φρουτώδη και μπαχαρένια αρώματα με την μαρμελάδα φρούτων, τις νότες βανίλιας και τον καφέ να "παίζουν" πρωταγωνιστικό ρόλο. Το στόμα αποκαλύπτεται πληθωρικό αλλά και φίνα στρογγυλό, με μέτρια οξύτητα, έντονες βελούδινες ταννίνες και επίγευση μακρά που επιμένει. Ποικιλίες: 100% Μαυροκοντούρα. Σερβίρεται στούς 16° C.
"Κτήμα Δρυόπη Reserve", Κτήμα Δρυόπη, Νεμέα
To Κτήμα Δρυόπη αποτελεί το άλλο οινικό "παιδί" του Γιάννη Τσέλεπου και των παιδιών του, στην μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Νεμέας. Οι φίλοι της ποικιλίας Αγιωργίτικου, εδώ, βρίσκουν μία ευγενική και πλούσια έκφραση της.
Μία εκλεκτή ΠΟΠ Νεμέα με τα αρώματα από κόκκινα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά, νότες ευκαλίπτου και πράσινου πιπεριού να γοητεύουν τον ουρανίσκο. Αποκαλύπτεται γεμάτο στο στόμα, με πλούσια γεύση, με ώριμες τανίνες και άκρως βελούδινη επίγευση. Ποικιλίες: 100% Αγιωργίτικο. Σερβίρεται στούς 18° C.
"Μέγα Σπήλαιο, Wild Ferment", Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, Καλάβρυτα
Η συγκεκριμένη ετικέτα ενορχηστρωμένη από τρεις ερυθρές ποικιλίες "προσγειώνει" στο ποτήρι ένα βαθύ ερυθρό χρώμα με τις ιώδεις ζωηρές ανταύγειες να κάνουν αίσθηση. Ανακαλύπτει κανείς αρώματα από μαύρα φρούτα, πράσινη πιπεριά, πικρή σοκολάτα και δέρματος αλλά και νύξεις ξύλου.
Φουλ πληθωρικό με έντονες ταννίνες αλλά και υψηλή οξύτητα η οποία του προσδίδει και την ικανότητα παλαίωσης, ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα του αργά και σταθερά με το τελείωμα να "χαρίζει" έντονη επίγευση από την δάφνη και των αποξηραμένων καρπών. Ποικιλίες: 41% Μαυροδάφνη, 27% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot 12% Cabernet Franc. Σερβίρεται στούς 18° C.
"Emphasis Tempranillo", Κτήμα Παυλίδη, Δράμα
Η πρωταγωνίστρια ποικιλία της Ισπανίας, Tempranillo που χάρη στη πρωτοβουλία του Κτήματος Παυλίδη "μετακόμισε" και σε ελληνικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στο terroir της Δράμας, έχει στο δυναμικό της πολλούς οινόφιλους.
Με εντυπωσιακό ρουμπινί χρώμα συστήνεται στο κοινό της με πυκνό άρωμα φρούτων όπως φραγκοστάφυλο και φραμπουάζ το οποίο ενισχύεται από το αποξηραμένο δαμάσκηνο, την μαρμελάδα και τις νότες ξηρών καρπών. Αναδεικνύει γεμάτο σώμα, ελαφρά λιπαρό με δροσιστική οξύτητα, κομψές τανίνες και έντονη επίγευση. Ποικιλία: 100% Tempranillo. Σερβίρεται στούς 15-18° C.
"Φ-Low Μανδηλάρι Nouveau", Θ{έρως} Wines Collectiva, Κρήτη
Τι καλύτερο από ένα "Nouveau" κρασί για να καλωσορίσεις και μία "Nouveau" (νέα) χρονιά. Το Φ-Low λοιπόν είναι ένα φρέσκο Μανδηλάρι (μέθοδος Nouveau), ζυμωμένο σε ξύλινες δεξαμενές Foudrerie για 23 ημέρες. Λόγω του ότι ο τρύγος πραγματοποιήθηκε νωρίς, η συνθήκη αυτή αυτομάτως επιτρέπει να διατηρηθεί η φρεσκάδα των σταφυλιών και να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ενισχύοντας έτσι το αρωματικό προφίλ και την αίσθηση στο στόμα.
Ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα του Beaujolais Nouveau αναδεικνύοντας τα αρώματα από κόκκινα φρούτα όπως το βύσσινο και τη φράουλα. Με ελαφρύ σώμα και χαμηλές και άκρως φίνες τανίνες το κάνουν ευέλικτο και εξαιρετικά προσιτό στον ουρανίσκο. Ποικιλίες: 100% Μανδηλάρι. Σερβίρεται στούς 12-13° C.
"Μαυροτράγανο", Οινοποιείο Χατζηδάκης, Σαντορίνη
Για όσους επιθυμούν να απολαύσουν "κάτι άλλο" στα ερυθρά κρασιά, το Μαυροτράγανο είναι μία επιλογή που σου "λύνει" τα χέρια. Ο σαντορινιός αμπελώνας αν και δημοφιλής για τους λευκούς γίγαντες, αξίζει να τον "παρακολουθήσει" κανείς και στην ερυθρή εκδοχή του.
Το συγκεκριμένο κρασί με έντονο ερυθρό χρώμα ξετυλλίγει ένα μοναδικό μπουκέτο από αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, ευκάλυπτου, πικρής σοκολάτας αλλά και καπνού με τις νότες ορυκτότητας να είναι πλήρως εμφανείς. Το στόμα παρουσιάζεται έντονο και γεμάτο με πλούσιο ταννικό χαρακτήρα και μακρά επίγευση. Ποικιλίες 100% Μαυροτράγανο. Σερβίρεται στούς 14-16° C.
"Perpetuus Ερυθρό", Nico Lazaridi, Δράμα
Το πάντρεμα του αρχαίου Μαυρουδιού Θράκης μαζί με το κοσμοπολίτικο Cabernet Franc δίνουν ένα πολύπλοκο κρασί, φτιαγμένο για βαθιά παλαίωση. Έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα και εντυπωσιακά αρώματα δαμάσκηνου, κερασιού, βύσσινου, καπνού, βανίλιας, μύρτιλου, δέρματος, πιπεριού και κανέλας.
Στο στόμα έχει πλούσιο σώμα, ρωμαλέες τανίνες και μέτρια (+) οξύτητα. Απολαυστικά αρώματα βιολέτας, ευκαλύπτου, βύσσινου, μούρου, δαμάσκηνου, βανίλιας, σοκολάτας, καπνού και πιπεριού συνθέτουν ένα πολύπλοκο μπουκέτο. Ποικιλίες: 40% Cabernet Franc, 60% Μαυρούδι. Σερβίρεται στούς 18° C.
"Ναόυσα", Boutari, Νάουσα
Αυτή η ετικέτα σήμα-κατατεθέν για τα ερυθρά της Ελλάδας, δεν μπορεί να λείπει από τις πρωτοχρονιάτικες προπόσεις. Με βαθυκόκκινο χρώμα και έντονη προσωπικότητα προδιαθέτει για ένα αρωματικό και γευστικό προφίλ εξαιρετικά πληθωρικό.
Αναδύει ένα πλούσιο μπουκέτο ώριμων κόκκινων φρούτων όπως βατόμουρου και δαμάσκηνου, τα οποία αρμονικά συνυπάρχουν με εκείνα της κανέλας και του ξύλου. Το σώμα του αναδεικνύεται γεμάτο και στιβαρό, με ισορροπημένο αλκοόλ, πυκνές και πλούσιες ταννίνες και με επίγευση βελούδινη. Ποικιλία: 100% Ξινόμαυρο. Σερβίρεται στούς 16-18° C.
"Optimus", Gaia Wines, Νεμέα
Optimus λοιπόν σημαίνει ιδανικός και υπάρχει λόγος γιατί πρόκεται για την ιδανική εκδοχή της ποικιλίας Αγιωργίτικου όσον αφορά την σύλληψη, την καλλιέργεια και την διαδικασία οινοποίησης. Συνεπώς και ιδανική επιλογή για την περίπτωση της Πρωτοχρονιάς. Η συγκεκριμένη ετικέτα απότελεί το πρώτο εκείνο κρασί που "φιλοξενεί" τον πολύτιμο κλώνο Αγιωργίτικου, 001VNB με την Gaia να είναι το 1ο οινοποιείο που αγκάλιασε και έφερε εις πέραν αυτό το πολλά υποσχόμενο εγχείρημα.
Με ξεχωριστό αρωματικό βάθος που εγκλωβίζει τις αισθήσεις, εξαιρετικά εκφραστικό και με βελούδινη υφή ξεδιπλώνει και αποκαλύπτει έναν πρωτότυπο χαράκτήρα με τις νότες από μπαχάρια να προσφέρουν ζωηρότητα και την ταννινικότητα να εντυπωσιάζει. Ποικιλίες: Αγιωργίτικο & Βερτζαμί. Σερβίρεται στούς 15-16° C.
"Syrah", Οινοποιείο Κίκονες, Κομοτηνή
Στυλάτο και με χαρακτηριστική υπογραφή, η Μελίνα Τάσσου έχει αποδείξει ότι προσδίδει την δική της πινελιά σε κάθε κρασί όπως και στη περίπτωση του Syrah. Συστήνεται με ένα βαθύ ρουμπινί χρώμα, με τις πορφυρές ανταύγειες να εντυπωσιάζουν ενώ τα μαύρα φρούτα όπως το μαύρο κεράσι, η σοκολάτα, η βανίλια και τα γλυκά μπαχαρικά ξετυλλίγουν το αρμονικά όμορφα ενσωματωμένο βαρέλι.
Στο στόμα, το αλκόολ παρουσιάζεται τονισμένο, με γεμάτο σώμα, ώριμες ταννίνες και επίγευση μακρά με την παρουσία του ξύλου δρυός να είναι αισθητή. Εμφιαλώνεται ακολλάριστο και αφιλτράριστο. Ποικιλίες: 100% Syrah. Σερβίρεται στούς 16-18° C.
*Κάποιες από τις παραπάνω ετικέτες, δοκιμάστηκαν στα "Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά" που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγο διάστημα στο ξενοδοχεία King George Athens με στόχο την ανάδειξη των ερυθρών ποικιλιών και οινοποιήσεων της Ελλάδας, της δυναμικής αλλά και της εξέλιξης τους τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή οινική σκηνή.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram