Και κάπως έτσι αισίως έχουμε φτάσει στη καρδιά του φθινοπώρου έχοντας μπροστά μας την χειμερινή περίοδο η οποία κλείνει το μάτι με νέες οινικές ανακαλύψεις και φυσικά αποκαλύψεις. Διανύουμε ήδη την φάση όπου τα ερυθρά κρασιά αρχίζουν να έχουν τα πρωτεία, είτε σε φρέσκιες είτε σε παλαιωμένες εκδοχές.
Στην εν λόγω οινική "συνεδρία” θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε και να δοκιμάσουμε μία αγαπημένη και πολυδύναμη ποικιλία αλλιώς. Κάποιοι οινόφιλοι την έχουν στην ατζέντα τους ήδη, κάποιοι όμως ίσως την εντάξουν τώρα στα "must try” και σίγουρα δεν θα χάσουν.
Μία βόλτα λοιπόν στην μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, την Νεμέα είναι απαραίτητη καθώς η ποικιλία Αγιωργίτικο είναι η πρωταγωνίστρια του τόπου και αυτή που θα μας απασχολήσει για την συγκεκριμένη φίνα και ζωηρή ετικέτα. Αξίζει μία στάση στο Οινοποιείο Λαφαζάνη, στις Αρχαίες Κλεωνές όπου διαθέτει ένα οινικό story 80 ετών με μία ιδιαίτερη ατζέντα κρασιών από την οποία εμείς επιλέξαμε και ξεχωρίσαμε την Geometria Agiorgitiko και υπάρχει λόγος.
Τι εννοείς το Αγιωργίτικο "αλλιώς”;
Το ΠΟΠ σταφύλι της ζώνης έχει χαρακτήρα ξεχωριστό, ευέλικτο και πολυδύναμο. Και αυτό γιατί αποτελεί μία ποικιλία που έχει την δυνατότητα να δώσει ένα ευρύ φάσμα από στυλ κρασιών. Ανακαλύπτει κανείς ροζέ και ερυθρά, ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα καθώς και γλυκά ενώ ταυτόχρονα εξερευνεί και διαφορετικές οινοποιήσεις.
Όπως αναφέρουν και οι οινοποιοί της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας, "το Αγιωργίτικο είναι ένα σταφύλι μαγικό καθώς ο καθένας μας από την μεριά του μπορεί να οινοποιήσει την συγκεκριμένη ποικιλία με ένα σωρό τρόπους προσδίδοντας στο κρασί κάθε φορά και μία διαφορετική προσέγγιση. Έχεις την δυνατότητα να πεις, άλλο Αγιωργίτικο αυτό και άλλο εκείνο. Και αυτό είναι σπουδαίο!”
H πλειοψηφία του οινόφιλου κοινού έχει συνηθίσει ιδιαιτέρως τα παλαιωμένα κρασιά από την συγκεκριμένη ποικιλία, αυτά που έχουν περάσει βαρέλι. Κρασιά με πολυπλοκότητα στον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα, με ικανοποιητικό σώμα και με πλούσιες τανίνες που "στριφογυρίζουν” στον ουρανίσκο καθώς και με μακρά επίγευση που επιμένει και υπογράφει έτσι μέχρι το τέλος τον χαρακτήρα του.
"Aλλιώς”; H άλλη εκδοχή του είναι η φρέσκια η οποία σου προσφέρει την αίγλη στο να απολαύσεις κρασιά που αναδεικνύουν την απόλυτη έκφραση της ποικιλίας. Με τα φρέσκα αρώματα των κόκκινων φρούτων να σαγηνεύουν, με την εμφάνιση φυτικών στοιχείων πολλές φορές όπως επίσης και με νότες μπαχαρικών να κάνουν αίσθηση αλλά και με τανίνες βελούδινες με μία απαλή αίσθηση σαν να χαιδεύουν το στόμα. Εμείς πάντως λέμε ξεκάθαρο "ναι” στα φρέσκα Αγιωργίτικα, εσείς;
Η Geometria Agiorgitiko μπορεί να γίνει η δική σου "εμμονή”;
Η αλήθεια είναι ότι σε μία κάθετη γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε η Geometria Agiorgitiko αποτέλεσε το "best seller” του οινόφιλου κοινού. Εντυπωσιάστηκαν από το φρέσκο, ζωηρό και φίνο χαρακτήρα της και από το γεγονός ότι αποτελεί μία ετικέτα για κάθε εποχή αλλά κυρίως για κάθε στιγμή της μέρας.
Οι εσοδείες επίσης 2023, 2021 και 2017 έκλεψαν τις εντυπώσεις και έγιναν μία νέα εμμονή για το κοινό. Το νέο είναι ότι στα μέσα Ιανουαρίου της νέας χρονιάς κυκλοφορεί η Geometria Agiorgitiko του φετινού τρύγου η οποία θα ξετυλίξει έναν θαυμάσιο χαρακτήρα που θα επιμένει να βρίσκεται σε κάθε δικό σου τραπέζι. Αξίζει να αναμένεις λίγο με το αποτέλεσμα σίγουρα να σε δικαιώνει.
Μέχρι τότε τι ανακαλύπτεις σε μύτη και στόμα;
Την καλύτερη συντροφιά μέχρι να βγει on η νέα εσοδεία, σου κρατά η Geometria Agiorgitiko 2023 όπου ανακαλύπτεις μία σούπερ φουλ αρωματική έκδοση. Η απλότητα και ταυτόχρονα η ζωηράδα που διαθέτει κερδίζουν το ενδιαφέρον με τα αρώματα από κόκκινα φρούτα, φυτικές νότες και spicy λεπτομέρειες να έχουν τον πρώτο λόγο.
Πρωταγωνιστούν τα αρώματα κόκκινου δαμάσκηνου, φράουλας και κερασιού τα οποία εμπλουτίζονται από νότες πιπεριάς και φυλλώματος τομάτας με την παρουσία του ροζ πιπεριού και των γλυκών μπαχαρικών όπως αυτών του γαρύφαλλου, της κανέλας και του μπαχαριού να δημιουργούν κάτι το εκκεντρικό. Η οξύτητα του παρουσιάζεται μέτρια, οι τανίνες βελούδινες με απαλή και γοητευτική αίσθηση, με ικανοποιητικό σώμα και μακρά φρουτώδη επίγευση που διαρκεί.
Σχετικά με την οινοποίηση έχει πραγματοποιηθεί 24 ώρες cold skin contact, στη συνέχει 6 μέρες skin contact και ζύμωση στους 18ο C. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται στη Νεμέα με το υψόμετρο να κυμαίνεται στα 250 - 400 μ. με το έδαφος να χαρακτηρίζεται αργιλώδες και ασβεστώδες.
Ένα κρασί φίνο και ζωηρό, με απλότητα και ταυτόχρονα με χαρακτήρα, που σίγουρα αξίζει να έχεις στην οινική σου ατζέντα και που ταιριάζει πλήρως να το απολαύσεις είτε by the glass φρέσκο και δροσερό είτε σε συνδυασμό με φουλ νόστιμα πιάτα της ελληνικής κουζίνας και όχι μόνο καθώς και οι έθνικ συνταγές του πάνε γάντι.
Λεπτομέρειες Οίνου
Χρώμα: Λαμπερό ρουμπινί
Τύπος: Ξηρό ερυθρό
Ποικιλία: 100% Αγιωργίτικο
Εσοδεία: 2023
Παραγωγός: Οινοποιείο Λαφαζάνη
Αλκοόλ: 12,5%
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Αρχαίες Κλεωνές, Νεμέα
Θερμοκρασία Σερβιρίσματος: 13-15°C
Με τι συνδυάζεται
Food pairing
Μία ετικέτα σαν την Geometria Agiorgitiko εμφανίζεται εξαιρετικά ευέλικτη. Και αυτό γιατί είναι ένα κρασί που ταυτοχρόνως είναι και γαστρονομικό παράλληλα όμως το απολαμβάνεις εξαιρετικά και by the glass. Για αρχή αξίζει να συνδυαστεί με μία πληθωρική πιατέλα από κίτρινα τυριά μεταξύ των οποίων σίγουρα μέρος λαμβάνουν η κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, το ζηριοτύρι, το κασέρι Μυτιλήνης αλλά σίγουρα με μία γραβιέρα με πιπέρια ή μία γραβιέρα Κρήτης με τρούφα.
Το να συνδυάσεις τα τυριά με αποξηραμένα φρούτα, μαρμελάδα φράουλα ή σύκο ακόμα και με ένα ντιπ με ψιλοκομμένη τομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό ή κόλιανδρο και καυτερή πιπεριά, μπορείς με τόσο απλό τρόπο να απογειώσεις το αποτέλεσμα.
Μία κρεατόπιτα με κοκκινιστικό μοσχάρι ή μία τάρτα μανιταριών και πράσα όπως επίσης και ζυμαρικά με πικάντικο λουκάνικο nduja γαρνιρισμένα με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα συνδυαστικά με ένα ποτήρι Geometria Agiorgitiko μετατρέπουν την στιγμή σε γαστρονομική αυθεντική εμπειρία.
Επίσης τα ελληνικά μαγειρευτά είναι φυσικά στην λίστα για σούπερ ταίριασμα με ένα φρέσκο αγιωργίτικο, όπως ένα κυκλαδίτικο πατατάτο, παραδοσιακές χυλοπίτες με κοκκινιστικό κοτόπουλο και πάπρικα, μουσακά ή ένα γιουβέτσι με πιπεριές Φλωρίνης και μελιτζάνες.
Οι μπρουσκέτες με ψητό συκώτι και καραμελωμένα κρεμμύδια, μοσχαράκι κοκκινιστό με ρύζι και ηπειρώτικο μετσοβόνε, χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα αλλά και μία σούπα βελουτέ με μανιτάρια και κάστανα πάνε γάντι με την συγκεκριμένη ετικέτα. Επίσης μην ξεχνάς ότι ένα αγιωργίτικο δεξαμενής μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί υπέροχα με θαλασσινά και ψάρι.
Οπότε κάνει σούπερ παρέα με τις ασιατικές κουζίνες και με πιάτα όπως τηγανητό ρύζι με γαρίδες ή γαρίδες με μανταρίνι και λάχανο αλλά και μία συνταγή με καλαμαράκια κοκκινιστά με κριθαράκι στην κατσαρόλα έχει την τιμητική του. Στα ψαρικά ο κολιός αξίζει να μπει στην ατζέντα οπότε αξίζει να σκεφτούμε τους κολιούς με μανιτάρια και σάλτσα μουστάρδας στο φούρνο ή ένα λαβράκι πλακί στο φούρνο.
Επιδόρπια ταιριάζουν; Μα και φυσικά και πολύ μάλιστα όπως η τάρτα σοκολάτας με δαμάσκηνα, το κέικ καφέ με γλάσο πικρής σοκολάτας, η μους σοκολάτας με αποξήραμενα σύκα ή ένα σουφλέ σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα.
Chef τι συνταγές έχουμε για την Geometria Agiorgitiko;
Ο Ηλίας Παναγιώτου από την μπριγκάντα του Sense Athens εμπνέεται ξεκάθαρα από το terroir της Νεμέας και από μία ετικέτα που προωθεί και αναδεικνύει την φρέσκια εκδοχή της ποικιλίας Αγιωργίτικο με δύο (2) συνταγές που θα την συνοδεύσουν άριστα. Βήμα βήμα ένα αλμυρό και ένα γλυκό πιάτο που σίγουρα θα εκτοξεύσουν όλες τις αισθήσεθς. Καλή απόλαυση.
Τερίνα Πατάτας με Μοσχαρίσιο Κρέας Ελιά, Σάλτσα Στιφάδο και Καραμελωμένα Κρεμμύδια
Υλικά: Για την τερίνα: 5 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες (ιδανικά με μαντολίνο
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
αλάτι και πιπέρι
μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Για το μοσχαρίδιο κρέας: 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (ιδανικά κομμάτι "ελιά”)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι
Για την σάλτσα στιφάδο: 500 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
100 ml κόκκινο κρασί
300 ml ζωμός βοδινού ή κότας
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο ξύδι
Λίγη ζάχαρη (αν χρειαστεί για ισορροπία γεύσης)
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μπαλσάμικο ξύδι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την τερίνα πατάτας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια φόρμα για τερίνα (ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ). Απλώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες πατάτας, δημιουργώντας στρώσεις. Σε κάθε στρώση αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και να ψηθούν. Αφού ψηθούν, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και κόβουμε σε φέτες για το σερβίρισμα.
Προετοιμασία μοσχαρίσιου κρέατος: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο ή το θυμάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε το κρέας για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσει (μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζωμό αν χρειαστεί). Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα στιφάδο: Σε καθαρό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια στιφάδου. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον ζωμό, το φύλλο δάφνης, το μπαλσάμικο και λίγο αλάτι και πιπέρι. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι η σάλτσα να πήξει και τα κρεμμυδάκια να είναι τρυφερά.
Προετοιμασία καραμελωμένων κρεμμυδιών: Σε τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.Τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να καραμελώσουν πλήρως.
Σύνθεση του πιάτου: Σε κάθε πιάτο, τοποθετούμε μια φέτα από την τερίνα πατάτας. Προσθέτουμε μερικές φέτες από το μοσχαρίσιο κρέας δίπλα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα στιφάδου και μερικά από τα μαλακά κρεμμυδάκια.Γαρνίρουμε με μια γενναία κουταλιά καραμελωμένα κρεμμύδια στην κορυφή.
Τάρτα Σοκολάτας με Δαμάσκηνα και Σύκα
Υλικά:
Για τη βάση της τάρτας: 200 γρ. μπισκότα digestive ή τύπου πτι μπερ, τριμμένα
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση σοκολάτας: 200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας (70% κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
200 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
50 γρ. βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Για τα δαμάσκηνα και τα σύκα: 100 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
50 ml κονιάκ ή brandy
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Για τη διακόσμηση: Λίγη λιωμένη σοκολάτα ή κακάο σε σκόνη & Ξηρούς καρπούς (π.χ. φουντούκια ή αμύγδαλα), ψιλοκομμένους.
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη βάση της τάρτας: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Στρώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα για τάρτα (διαμέτρου 22-24 εκ.), πιέζοντας με τα δάχτυλά μας ή την πίσω πλευρά ενός κουταλιού, ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα η βάση και τα πλαϊνά. Τοποθετούμε τη βάση στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά να σταθεροποιηθεί.
Προετοιμάζουμε τα δαμάσκηνα και τα σύκα: Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το κονιάκ με το μέλι. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα σύκα και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά και να μαλακώσουν. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να αχνίζει (χωρίς να βράσει). Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να έχουμε μια λεία, γυαλιστερή σοκολατένια κρέμα. Προσθέτουμε τη βανίλια αν θέλουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
Σύνθεση της τάρτας: Απλώνουμε τα μαγειρεμένα δαμάσκηνα και σύκα ομοιόμορφα πάνω στη βάση της τάρτας. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση σοκολάτας, καλύπτοντας τα φρούτα, και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Τοποθετούμε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, μέχρι να πήξει η σοκολάτα.
Διακόσμηση: Όταν η τάρτα είναι έτοιμη, γαρνίρουμε με λίγη λιωμένη σοκολάτα ή πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο. Προσθέτουμε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς για έξτρα γεύση και τραγανότητα.
site: www.lafazanis.gr | facebook: Lafazanis Winery | instagram: @lafazaniswinery | Trip Advisor: Lafazanis Winery | τηλέφωνο επικοινωνίας: 2746 031450