Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο αποκατάστασης του κτηρίου-μνημείου του Στρατωνισμού Α3, το οποίο θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, στο π. Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Το κτήριο Α3, με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια περίπου 3.000 τ.μ., βρίσκεται στον πυρήνα του αρχικού στρατοπέδου, που δημιουργήθηκε στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, γύρω στο 1895. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα οργανωμένα στρατόπεδα σε ελληνικό έδαφος.
Το Μουσείο θα παρουσιάσει ευρήματα που προήλθαν από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μετρό. Παράλληλα με την εσωτερική έκθεση, θα οργανωθεί και μόνιμη έκθεση αρχαιοτήτων στον αύλειο και περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη λειτουργία του νότιου προκηπίου ως υπαίθριου μουσείου, όπου θα εκτίθενται η έπαυλη της ύστερης αρχαιότητας, η οποία ανασκάφηκε στον Σταθμό "Αγία Σοφία", καθώς και δύο σαρκοφάγοι από τη δυτική νεκρόπολη της Θεσσαλονίκης, που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές για την κατασκευή του Σταθμού "Δημοκρατία".
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου Α3 και οι αρχαιολογικές εκθέσεις χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού με πόρους ύψους 14.500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προγραμματισμένη ολοκλήρωση το 2025. "Στο κτήριο Α3 δημιουργούμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό Μουσείο για την έκθεση και ανάδειξη μέρους των πολυάριθμων ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης", πρόσθεσε η Υπουργός.
Η έπαυλη της ύστερης αρχαιότητας, που ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή του Σταθμού "Αγία Σοφία" το 2017-2018, χρονολογείται στο β΄ μισό του 4ου – αρχές 5ου αιώνα. Από την έπαυλη έχουν διασωθεί όλα τα τμήματα των ψηφιδωτών δαπέδων, τα οποία έχουν συντηρηθεί, καθώς και δύο υπόκαυστα των λουτρών και οι τοίχοι της νότιας αίθουσας. Οι σαρκοφάγοι προέρχονται από τη δυτική νεκρόπολη της Θεσσαλονίκης, με την μία να είναι ασύλητη και να περιέχει τρεις νεκρούς με χρυσά κτερίσματα, και την άλλη να περιλαμβάνει τέσσερις νεκρούς, με περιορισμένα κτερίσματα, πιθανότατα συλημένη κατά την αρχαιότητα.
Η ίδρυση του Μουσείου εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου ανάπλασης του π. Στρατοπέδου, με σκοπό την ανάδειξή του ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου και πολιτιστικής προβολής της Θεσσαλονίκης. Με τη διαμόρφωση του αύλειου και περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου Α3 σε υπαίθρια αρχαιολογική έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν μια βιωματική προσέγγιση του κτηριακού συγκροτήματος, αναγνωρίζοντας τη διάταξη, την οργάνωση και την καλλιτεχνική αξία των ψηφιδωτών που το κοσμούσαν.