ΥΠΠΟ: Ανάδειξη του δυτικού τμήματος της αρχαίας πόλης των Δελφών

Το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζει την ανάδειξη του δυτικού τμήματός της, προκειμένου να προστατεύσει και να αναδείξει την πλούσια ιστορία και κληρονομιά της περιοχής.

αρχαία πόλη των Δελφών Δυτική Στοά («Στοά των Αιτωλών»)

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην ανάδειξη του δυτικού τμήματος της αρχαίας πόλης των Δελφών, εντάσσοντας το έργο αυτό στο ευρύτερο πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Οι σχετικές μελέτες, που έχουν ήδη λάβει θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, περιλαμβάνουν αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη μνημείων του δυτικού τμήματος, καθώς και γεωτεχνικές μελέτες και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε πως οι Δελφοί αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο, επισημαίνοντας την εξαιρετική αρχαιολογική και ιστορική τους σημασία.

αρχαία πόλη των Δελφών
Δυτικό τμήμα αρχαίας πόλης Δελφών

Το δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου εκτείνεται μέχρι το κοιμητήριο του σύγχρονου οικισμού και έχει αποκαλύψει σημαντικά τμήματα της αρχαίας πόλης, που χρονολογούνται από την ύστερη ρωμαϊκή έως την πρωτοβυζαντινή περίοδο. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται και σημαντικά μνημεία, όπως το ταφικό Ηρώο Blum και η Δυτική Στοά, καθώς και υπόλοιπα οικιστικών ζωνών.

Το ταφικό Ηρώο Blum, το καλύτερα σωζόμενο μνημείο του είδους στην ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό σημείο του αρχαιολογικού χώρου και συνδέεται άμεσα με την ιστορία της περιοχής κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Από την άλλη, η Δυτική Στοά, με σημαντική αρχιτεκτονική αξία, αποτελούσε μνημειακή είσοδο για τους επισκέπτες προς τον Ναό του Απόλλωνα.

Οι εργασίες ανάδειξης του δυτικού τμήματος περιλαμβάνουν επεμβάσεις για την αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών μελών και τη διαχείριση των υστερορωμαϊκών δαπέδων. Παράλληλα, προβλέπεται η ένταξη της περιοχής στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, με δύο νέες διαδρομές που θα προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα σημαντικά μνημεία της δυτικής πόλης.

Με την ολοκλήρωση των έργων το 2027, ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος των Δελφών αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά, προσφέροντας νέες εμπειρίες στους επισκέπτες και ενισχύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Διήμερο φιλοζωικό φεστιβάλ υιοθεσίας

Το Φιλοζωικό Φεστιβάλ "Ημέρες Υιοθεσίας Ζώων Συντροφιάς" μάς καλεί να γιορτάσουμε την αγάπη και τη φροντίδα για τα ζώα, προσφέροντάς μας την ευκαιρία για ευαισθητοποίηση και υιοθεσία.

Red Bull King of the Square: Το skate event της χρονιάς είναι γεγονός

Το Red Bull King of the Square μεταμορφώνει τις πλατείες σε αρένες δράσης, προσκαλώντας skaters και θεατές να συμμετάσχουν σε μια εμπειρία γεμάτη ένταση και αδρεναλίνη με πλούσια έπαθλα.

2ο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού: H Land and Water πάει Ελευσίνα

4 ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα με ανοιχτές δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας για τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Λόγω των εορτασμών του Αγίου Διονυσίου, έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή της λιτανείας και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συμμετεχόντων.