2ο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού: H Land and Water πάει Ελευσίνα

4 ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα με ανοιχτές δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Land and Water

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, παρουσιάζει το Ecoculture Festival (Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού), μία από τις σημαντικότερες δράσεις παρακαταθήκης του καλλιτεχνικού της προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου πεδίου, καθώς και σε γεωγραφικά όμορες πόλεις τους, όπως οι Δήμοι Κορινθίων και Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων. Η Land and Water (διοργανώτρια ΑΜΚΕ του Φεστιβάλ Βωβούσας), συμμετέχει ενεργά στο 2ο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού.

Το φεστιβάλ ενώνει την οικολογική ευαισθητοποίηση με τον πολιτισμό, προσφέροντας ένα πρόγραμμα που ενσωματώνει την τέχνη, την επιστήμη και τη συμμετοχή της κοινωνίας για την προώθηση της βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Land and Water παρουσιάζει δράσεις που συνδυάζουν τη διεπιστημονική προσέγγιση στα οικολογικά ζητήματα, με στόχο την καλλιέργεια μιας κουλτούρας προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από την πολιτιστική παραγωγή.

4/10 | Αστεροσκοπείο Στεφανίου (Κόρινθος)

Φωτορύπανση: Συζήτηση για τις επιπτώσεις της φωτορύπανσης στο περιβάλλον και το οικοσύστημα. Συμμετέχοντες: Λάμπρος Δούλος (Φυσικός, PhD, Καθηγητής ΕΑΠ Τμήμα Φωτισμού), Ανδρέας Παπαλάμπρου (Επικεφαλής DarkSky Greece ), Άννα Σμπώκου (Επικεφαλής ASlight Studio).

Ηχορύπανση: Συζήτηση για τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην καθημερινή ζωή και το περιβάλλον. Συμμετέχοντες: Κωνσταντίνος Δαδιώτης (Φυσικός, PhD in Acoustics), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Γενικός Διευθυντής Δ. Παπαδόπουλος & ΣΙΑ), εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

6.30-7.30 μ.μ.

5/10 | Πευκάκια (Άγιοι Θεόδωροι)
16:00 – 17:30

Εργαστήριο Βοτανοθεραπείας για παιδιά όλων των ηλικιών: Δημιουργία ενός "δασόκηπου" με μελέτη της τοπικής χλωρίδας και των ιδιοτήτων της. Υπεύθυνη: Κωνσταντίνα Λίτσα, BSc Honours Herbal Medicine/Phytotherapy.

4-5.30 μ.μ.

Συζήτηση για το Νερό: Προβλήματα από την έλλειψη νερού αλλά και την υπερεκμετάλευση του νερού και τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Παρουσίαση του διεθνούς φωτογραφικού βραβείου Prix Pictet με θέμα το νερό και έργα των 18 short-listed καλλιτεχνών. Εισηγητής: Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής προγράμματος Land and Water.

Πλάι στο Ποτάμι, 2023: Παρουσίαση της πολυμεσικής έκθεσης για τους ποταμούς Αώο και Σαραντάπορο, με φωτογραφικά έργα της Πηνελόπης Θωμαΐδη και ηχητικό ντοκιμαντέρ της Νατάσσας Μπλάτσιου, σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Βωβούσας και της MedΙΝΑ. Συμμετέχοντες: Νατάσσα Μπλάτσιου (Σκηνοθέτης, δημοσιογράφος), Καμίλο Νόλλας (Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής Land and Water).

5-7 μ.μ.

Προβολή "Fishing for Litter": Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Δανέζη, παραγωγή Danezis Stories και Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις προσπάθειες αλιέων να απομακρύνουν απορρίμματα από τη θάλασσα, καταγράφοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των θαλάσσιων απορριμμάτων.

7-7.30 μ.μ.

6/10 | Όαση (Ελευσίνα)

Συζήτηση για τις Πυρκαγιές και την Κλιματική Κρίση: Παρουσίαση του διεθνούς φωτογραφικού βραβείου Prix Pictet με θέμα τη φωτιά και έργα των 12 καλλιτεχνών που περιλήφθηκαν στη short list. Εισηγητής: Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής προγράμματος Land and Water.

Προβολή και συζήτηση με θέμα το καλλιτεχνικό έργο Burning Issues της Δανάης Στράτου, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου. Συμμετέχουν: Δανάη Στράτου (Καλλιτέχνης), Χριστόφορος Μαρίνος (Επιμελητής εκθέσεων, ιστορικός τέχνης και εκδόσεων).

1.30-3 μ.μ.

Εργαστήριο ενηλίκων Δέντρο – Χαρτί – Βιβλίο: Εξερεύνηση της καταστροφής του βιβλίου μέσω γλυπτικών κατασκευών και εικόνων για τη δημιουργία του upside tree. Υπεύθυνη: Χριστίνα Μήτρεντσε (Διεπιστημονική καλλιτέχνης, εκπαιδευτικός). Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα - δύο παλιά βιβλία με σκληρές σελίδες, σκληρόδετα ή με μαλακό εξώφυλλο ή βιβλία με εικονογράφηση.

4-7 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Διήμερο φιλοζωικό φεστιβάλ υιοθεσίας

Το Φιλοζωικό Φεστιβάλ "Ημέρες Υιοθεσίας Ζώων Συντροφιάς" μάς καλεί να γιορτάσουμε την αγάπη και τη φροντίδα για τα ζώα, προσφέροντάς μας την ευκαιρία για ευαισθητοποίηση και υιοθεσία.

Red Bull King of the Square: Το skate event της χρονιάς είναι γεγονός

Το Red Bull King of the Square μεταμορφώνει τις πλατείες σε αρένες δράσης, προσκαλώντας skaters και θεατές να συμμετάσχουν σε μια εμπειρία γεμάτη ένταση και αδρεναλίνη με πλούσια έπαθλα.

ΥΠΠΟ: Ανάδειξη του δυτικού τμήματος της αρχαίας πόλης των Δελφών

Το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζει την ανάδειξη του δυτικού τμήματός της, προκειμένου να προστατεύσει και να αναδείξει την πλούσια ιστορία και κληρονομιά της περιοχής.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας για τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Λόγω των εορτασμών του Αγίου Διονυσίου, έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή της λιτανείας και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συμμετεχόντων.