"Γράφοντας και διαβάζοντας ποίηση": Ένα νέο σεμινάριο δημιουργικής γραφής έρχεται στον Ιανό

Το σεμινάριο, με εισηγητή τον ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη, αποτελεί μια εισαγωγή στις τεχνικές της ποίησης μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα από την νεοελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία.

Βιβλία

Το σεμινάριο δημιουργικής γραφής "Γράφοντας και διαβάζοντας ποίηση" αποτελεί μια εισαγωγή στις τεχνικές, τα μοτίβα και τους κανόνες της ποίησης μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα από την νεοελληνική και την παγκόσμια ποίηση. Η ανάγνωση των ποιημάτων και η επαφή με σύγχρονα ποιητικά ρεύματα μας βοηθούν να ορίσουμε, να χρησιμοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε τους ποιητικούς τρόπους στη δική μας γραφή. Ταυτόχρονα, η εξάσκηση στην ποιητική γραφή μάς επιτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα το έργο των ποιητών και των ποιητριών, την μορφή αλλά και την ουσία των ποιημάτων και τελικά το φαινόμενο της ποίησης στο σύνολό της.

Σημαντικές πληροφορίες

  • Έναρξη: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024, 17:30-20:30
  • Διάρκεια: Δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)
  • Ημέρα και ώρες: Πέμπτη 17:30-20:30
  • Δίδακτρα: 350 ευρώ για νέες εγγραφές και 330 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων
  • Tα "διά ζώσης" μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέσω zoom τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία παρακολούθησης, όχι μόνο στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε κατοίκους από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Σημειώστε ότι θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Ξεκινώντας από τον Σολωμό και τον Καβάφη, περνώντας στον Ρίτσο και τον Σεφέρη και φτάνοντας μέχρι τον Βαρβέρη και την ποίηση που γράφεται σήμερα στην Ελλάδα. Συναντώντας τον Ρεμπό και τον Μαγιακόφσκι, περνώντας στους Μπιτ και στους λατινοαμερικάνους ποιητές και φτάνοντας μέχρι την ποίηση της γυναικείας χειραφέτησης και τη σύγχρονη ποίηση των ταυτοτήτων στην Αγγλία και την Αμερική. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε τη γνώση μας για την ποίηση του παρελθόντος ενώ ταυτόχρονα ερχόμαστε σε επαφή με την ποίηση που γράφεται στο παρόν μας.

Στις συναντήσεις του σεμιναρίου, οι παραδόσεις θα εναλλάσσονται με ασκήσεις: χρησιμοποιούμε τη θεωρία και την τεχνική ώστε να δώσουμε στέρεες βάσεις στην πράξη της ποιητικής γραφής. Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

*Η διδακτική ύλη θα διατίθεται και ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες.

Λίγα λόγια για τον Θωμά Τσαλαπάτη

Ο Θωμάς Τσαλαπάτης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Το 2011 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, Το ξημέρωμα είναι σφαγή Κύριε Κρακ (εκδ. Εκάτη) η οποία βραβεύτηκε µε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (2012). Το 2015 κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική του συλλογή, Άλµπα (εκδ. Εκάτη).

Το 2016, έγραψε τα κείμενα για την παράσταση Ανκόρ, η οποία ανέβηκε την ίδια χρονιά σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στο θέατρο Άττις. Τα κείμενα για την παράσταση, εκδόθηκαν το 2017 από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος με τον τίτλο "Πνιγμός". To 2018 το θεατρικό του κείμενο "Η Μόνικα Βίτι δεν θυμάται πια" ανέβηκε για πρώτη φορά σε μορφή αναλογίου στο Maison de la Poésie στο Παρίσι σε σκηνοθεσία Laurence Campet και μετάφραση της Clio Mavroeidakos. "Η Μόνικα Βίτι δεν θυμάται πια" ανέβηκε στο Θέατρο 104 σε σκηνοθεσία Νικόλ Δημητρακοπούλου, ενώ το κείμενο της παράστασης εκδόθηκε σε βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο "Μωβ Σκίουρος" την ίδια χρονιά.

Ποιήματά  του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα Αραβικά. Έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αρθρογραφεί σε μόνιμες στήλες, στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην εφημερίδα Εποχή και σε άλλα έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά.

Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη μια μονογραφία για τον Γιάννη Βαρβέρη με επιπλέον ανθολόγηση ποιημάτων του, ενώ το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εκάτη το βιβλίο "Ανοχύρωτη πόλη: Η Κυψέλη, η Ελλάδα και ο κόσμος" μια επιλογή από δοκίμια και άρθρα. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τι παίζει αυτό το ΣΚ (5-6/10) στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Δείτε δύο δωρεάν εκδηλώσεις και ένα ενδιαφέρον workshop που θα φιλοξενηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στη δημοτική αγορά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2024

Εκδήλωση για τη ψυχική υγεία της Gen Z και των millennial στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχική Υγείας, το ΚΜΟΠ διοργανώνει την εκδήλωση "Η ψυχική υγεία των Generation Z και Millennials: Υπάρχει αντίδοτο για το άγχος; Ποιος είναι ο ρόλος των φίλων και των γονέων;", όπου θα μιλήσουν ερευνητές, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Τα εργαστήρια που ξεκινούν τον Οκτώβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Art therapy, κόμικς, φυτά, ξυλουργική, ζωγραφική σε tote bag είναι μόνο μερικά από τα θέματα των workshop που θα φιλοξενηθούν το προσεχές διάστημα στη δημοτική αγορά.

Ecoculture Festival: Η Ελευσίνα σε προσκαλεί σε ένα βιωματικό τετραήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα

Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Στεφάνι Κορινθίας, Άγιοι Θεόδωροι και Λουτράκι υποδέχονται ανοιχτές δράσεις για όλες τις ηλικίες, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού.

Ο Οκτώβριος είναι πιο ωραίος στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Με μότο "Ένα πρόγραμμα για όλους! Μια Αγορά για όλους!", το γνωστό κυψελιώτικο σποτ παρουσιάζει όλες τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο.

3 βιβλιοκαφέ της Αθήνας για να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Τα must στέκια στο κέντρο της πόλης για να απολαύσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο πίνοντας έναν καφέ.

Εκδήλωση με θέμα "Απώλεια και δημιουργία" στο μουσείο "Μαρία Κάλλας"

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το Μουσείο θα φιλοξενήσει τη δημιουργική συζήτηση της Καθηγήτριας Ψυχολογίας Φωτεινής Τσαλίκογλου και του ψυχιάτρου Σάββα Σαββόπουλου.