Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών: Εσύ ήξερες αυτά τα 10 facts για τις γλώσσες;

Πόσες γλώσσες μιλούνται στον κόσμο; Σε ποια χώρα μιλιούνται οι περισσότερες γλώσσες; Γιορτάζουμε την ημέρα μαθαίνοντας τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και όχι μόνο.

Γιορτάστε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2022 στο Πάρκο Ελευθερίας © shutterstock.com

Η 26η του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Κάθε χρόνο, όταν το ημερολόγιο γράφει 26/9, γιορτάζεται μέσα από διάφορες δραστηριότητες η γλωσσική πολυμορφία της Γηραιάς Ηπείρου και προάγεται η εκμάθηση γλωσσών. Με την αφορμή της ημέρας, διαβάστε παρακάτω 10 πράγματα που μπορεί να μην ξέρατε σε σχέση με τις γλώσσες: Πόσες μιλούνται στον κόσμο; Σε ποια χώρα μιλιούνται οι περισσότερες; Οι απαντήσεις για αυτά και άλλα πολλά στη συνέχεια.

  1. Υπάρχουν 6.000 με 7.000 γλώσσες στο κόσμο - που μιλιούνται από περίπου 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
  2. Υπάρχουν περίπου 225 γηγενείς γλώσσες στην Ευρώπη - περίπου το 3% του συνόλου των γλωσσών του κόσμου.
  3. Οι περισσότερες γλώσσες του κόσμου μιλιούνται στην Ασία και την Αφρική.  
  4. Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του κόσμου είναι δίγλωσσος ή πολύγλωσσος, δηλαδή, μιλάει δυο ή περισσότερες γλώσσες. 
  5. Η μητρική γλώσσα είναι συνήθως η γλώσσα που κάποιος γνωρίζει καλύτερα και χρησιμοποιεί περισσότερο. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν οι "τέλειοι δίγλωσσοι" που μιλούν δύο γλώσσες εξίσου καλά. Συνήθως, όμως, οι δίγλωσσοι δεν εμφανίζουν ακριβή ισορροπία μεταξύ των δυο γλωσσών τους.  
  6. Η διγλωσσία παρέχει πολλά πλεονεκτήματα: κάνει την εκμάθηση των άλλων γλωσσών ευκολότερη, ενισχύει τον τρόπο σκέψης και ενθαρρύνει τις επαφές με τους άλλους ανθρώπους και τους άλλους πολιτισμούς. 
  7. Οι γλώσσες σχετίζονται μεταξύ τους σαν τα μέλη μιας οικογένειας. Οι περισσότερες Ευρωπαïκές γλώσσες ανήκουν στη μεγάλη Ινδοευρωπαϊκή οικογένεια
  8. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές γλώσσες ανήκουν σε τρεις ευρείες ομάδες: τη Γερμανική, τη Λατινογενή και την Σλαβική. Η Γερμανική οικογένεια γλωσσών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη Δανική, τη Νορβηγική, την Σουηδική, την Ισλανδική, τη Γερμανική, την Ολλανδική, την Αγγλική. Οι Λατινογενείς γλώσσες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Ιταλική, τη Γαλλική, την Ισπανική, την Πορτογαλική, τη Ρουμανική. Οι Σλαβικές γλώσσες περιλαμβάνουν τη Ρωσική, την Ουκρανική, τη Λευκορωσική, τη Πολωνική, την Τσεχική, την Σλοβάκικη, την Σερβική, την Κροατική, τη Μακεδονική, τη Βουλγάρικη και άλλες.
  9. Οι μη Ευρωπαϊκές γλώσσες, που χρησιμοποιούνται ευρέως στον Ευρωπαϊκό χώρο, είναι η Αραβική, η ΚινεζικήΙνδική, η κάθε μια με το δικό της σύστημα γραφής. Η σύγχρονη Ευρώπη έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό πολύγλωσση. Στο Λονδίνο μόνο μιλιούνται περίπου 300 γλώσσες (η Αραβική, η Τουρκική, η Κουρδική, η Βερβερική, η Ινδική, η γλώσσα Παντζάμπι κ.λπ.)
  10. Η Ρωσία έχει με διαφορά το μεγαλύτερο αριθμό γλωσσών που μιλιούνται στην περιοχή της: από 130 μέχρι 200 γλώσσες ανάλογα με τα κριτήρια.

Μάθε περισσότερα για το πώς μπορείς να γιορτάσεις τη μέρα εδώ: 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Υποψήφια για τον τίτλο της "πιο ελκυστικής Περιφέρειας της Ευρώπης"

Η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει σε μια σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης στον διαγωνισμό των Wanderlust Reader Awards.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2024

Η Ελλάδα στη WOMEX 2024: Προώθηση της ελληνικής μουσικής σκηνής στο Μάντσεστερ

Το Υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την προβολή της πλούσιας ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, συμμετέχοντας στη WOMEX 2024, μια πλατφόρμα για την προώθηση καλλιτεχνών και τη δικτύωση στη μουσική βιομηχανία.

9 ιδέες για βόλτα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (26/9-2/10)

Από εκθέσεις για την αρχαία υγεία μέχρι επαναστατικές καλλιτεχνικές παραστάσεις, η Αθήνα προσφέρει έναν πλούτο πολιτιστικών δρώμενων που διερευνούν την παράδοση, την τέχνη και τη μουσική με σύγχρονες οπτικές.

Γιατί το Google μάς "κερνάει" ποπ κορν;

Πιθανώς στη σημερινή σου διαδικτυακή πλοήγηση (25/9) να είδες το σκίτσο παραλλάσσει το κλασικό λογότυπο. Παρατήρησες ότι η λέξη Google είναι γραμμένη σε ένα κουβά ποπ κορν;

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας στον τουρισμό

Η πρόσφατη συνάντηση της Όλγας Κεφαλογιάννη, με τον Ιάπωνα Υπουργό Tetsuo Saito υπογραμμίζει τη νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας, εστιάζοντας στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και της ανάπτυξης.

Βραδιά ερευνητή 2024: Στον αστερισμό του... οίνου με σαμιώτικο κρασί

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου συμμετέχει στη βραδιά αστροπαρατήρησης που διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προσφέροντας δωρεάν κρασί.

Μία συζήτηση για τη Μεταπολίτευση στο Ινστιτούτο Γκέτε

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου και το παρατηρητήριο Syntagma Watch διοργανώνουν συνέδριο με θέμα "Η στιγμή της Μεταπολίτευσης (Ιούλιος 1974-Αύγουστος 1975): Τα κρίσιμα συνταγματικοπολιτικά ζητήματα".