Γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο Πεδίον του Άρεως

Η γλωσσική πολυμορφία συναντά την περιβαλλοντική ευαισθησία, προσφέροντας ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Το Δίκτυο Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNIC) στην Αθήνα γιορτάζει φέτος την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (28/9) με μια εκδήλωση αφιερωμένη στη γλωσσική ποικιλομορφία και το περιβάλλον. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως, στον χώρο με τις Αριές, και είναι ανοιχτή για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να εξερευνήσουν τον μαγευτικό κόσμο των ευρωπαϊκών γλωσσών και διαλέκτων μέσα από ποικίλες δράσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Η φετινή γιορτή, η 12η στη σειρά, οργανώνεται από τα Μορφωτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα και τις Πρεσβείες 13 ευρωπαϊκών χωρών, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY) και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Το περιβάλλον στο επίκεντρο

Το κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι το "περιβάλλον" και ο ρόλος της γλώσσας και του πολιτισμού στην προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες που εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα, ανακαλύπτοντας πώς η γλώσσα μπορεί να αποτελέσει μέσο για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και δεξιοτήτων. Μέσα από τα δημιουργικά εργαστήρια, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα τρία βασικά βήματα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας: Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση.

Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Έκθεση διοργανωτών

Περίπτερα από τους φορείς που συμμετέχουν, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τις δράσεις τους και να λάβουν αναμνηστικά δώρα.

Αφηγήσεις παραμυθιών

Μια πρωτότυπη σειρά αφηγήσεων για το περιβάλλον που συνδυάζει τον ζωντανό προφορικό λόγο με την τέχνη των comics.

Δημιουργικά εργαστήρια

  • Εργαστήρι "Ανθισμένα σπίτια": Ένα εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης υλικών, όπου τα παιδιά θα μάθουν πώς να πρασινίσουν τη βεράντα τους, χρησιμοποιώντας δημιουργικά φαινομενικά άχρηστα αντικείμενα.
  • Εργαστήρι "Το δέντρο της ζωής": Με τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον, τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους δέντρο, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχουν σε ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού.

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, που καθιερώθηκε το 2001, έχει ως στόχο την ανάδειξη της γλωσσικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης και την ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων. Φέτος, η εκδήλωση ενσωματώνει το μήνυμα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, προβάλλοντας τη γλώσσα και τον πολιτισμό ως μέσα καλλιέργειας και ενίσχυσης της πράσινης μετάβασης για ένα βιώσιμο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Υποψήφια για τον τίτλο της "πιο ελκυστικής Περιφέρειας της Ευρώπης"

Η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει σε μια σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης στον διαγωνισμό των Wanderlust Reader Awards.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2024

Η Ελλάδα στη WOMEX 2024: Προώθηση της ελληνικής μουσικής σκηνής στο Μάντσεστερ

Το Υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την προβολή της πλούσιας ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, συμμετέχοντας στη WOMEX 2024, μια πλατφόρμα για την προώθηση καλλιτεχνών και τη δικτύωση στη μουσική βιομηχανία.

9 ιδέες για βόλτα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (26/9-2/10)

Από εκθέσεις για την αρχαία υγεία μέχρι επαναστατικές καλλιτεχνικές παραστάσεις, η Αθήνα προσφέρει έναν πλούτο πολιτιστικών δρώμενων που διερευνούν την παράδοση, την τέχνη και τη μουσική με σύγχρονες οπτικές.

Γιατί το Google μάς "κερνάει" ποπ κορν;

Πιθανώς στη σημερινή σου διαδικτυακή πλοήγηση (25/9) να είδες το σκίτσο παραλλάσσει το κλασικό λογότυπο. Παρατήρησες ότι η λέξη Google είναι γραμμένη σε ένα κουβά ποπ κορν;

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας στον τουρισμό

Η πρόσφατη συνάντηση της Όλγας Κεφαλογιάννη, με τον Ιάπωνα Υπουργό Tetsuo Saito υπογραμμίζει τη νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας, εστιάζοντας στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και της ανάπτυξης.

Βραδιά ερευνητή 2024: Στον αστερισμό του... οίνου με σαμιώτικο κρασί

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου συμμετέχει στη βραδιά αστροπαρατήρησης που διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προσφέροντας δωρεάν κρασί.

Μία συζήτηση για τη Μεταπολίτευση στο Ινστιτούτο Γκέτε

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου και το παρατηρητήριο Syntagma Watch διοργανώνουν συνέδριο με θέμα "Η στιγμή της Μεταπολίτευσης (Ιούλιος 1974-Αύγουστος 1975): Τα κρίσιμα συνταγματικοπολιτικά ζητήματα".