4 αφορμές για να μη μείνεις σπίτι αυτό το σαββατοκύριακο

Εκθέσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δράσεις που μας παροτρύνουν να εξερευνήσουμε την πόλη.

Κάνα Δυο Φωτογρραφίες © Δημήτρης Μουγκός

Αφιέρωμα στη σαλονικιώτικη κουλτούρα

Το Cinobo Όπερα μεταμορφώνεται σε γκαλερί και υποδέχεται τη φωτογραφική εγκατάσταση του Δημήτρη Μουγκού στο φουαγέ του. Μετά την επιτυχημένη της πρώτη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη το 2023, η έκθεση "Κάνα Δυο Φωτογραφίες" έρχεται στην Αθήνα την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο. Μέσω των εικόνων του, ο Δημήτρης Μουγκός απαθανατίζει όχι μόνο την ονειρική ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, αλλά και στιγμές από τις ξεσηκωτικές συναυλίες του ΛΕΞ. Με αφορμή την έκθεση, το Cinobo Όπερα διοργανώνει ένα τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα (20-22/9) που εξυμνεί την urban κουλτούρα, με ταινίες όπως το "Το Μίσος" του Ματιέ Κασοβίτς και ο "Μαχαιροβγάλτης" του Γιάννη Οικονομίδη.

Ένα "πράσινο" διήμερο στο ΚΠΙΣΝ

SNFCC Green Weekend 2024
© SNFCC Nikos Karanikolas

Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ντύνεται στα "πράσινα" και υποδέχεται το 3ο SNFCC Green Weekend. Το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων φιλοδοξεί να ψυχαγωγήσει αλλά και να ενημερώσει το κοινό για καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα, που θα βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας.

Γύρνα την Αθήνα χωρίς αυτοκίνητο

Διαβάστε Επίσης

Αυτό είναι το μότο της εκδήλωσης που διοργανώνει το This is Athens – City Festival του Δήμου Αθηναίων στις 21 & 22/9, στην οδό Αθηνάς. Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, το φεστιβάλ στήνει μια 24ωρη γιορτή στο κέντρο της Αθήνας και μας παροτρύνει να αφήσουμε για λίγο το αμάξι και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να χαρούμε την πόλη μας. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προβολές, συναυλίες και δράσεις με θέμα το ποδήλατο.

Ένα αφήγημα για την αλβανική μετανάστευση

Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες
Φωτορεπορτάζ "Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα", 1991. ΑΣΚΙ / Συλλογή Σπύρου Στάβερη

Η έκθεση "Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες" είναι η νέα συνεργασία των ΑΣΚΙ με την Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" (Πανεπιστήμιο Κολούμπια) και παρουσιάζεται στο Tavros έως τις 28/9. Επίκεντρο του πρότζεκτ είναι οι προφορικές μαρτυρίες Αλβανών μεταναστών, μέσω των οποίων το κοινό ανακαλύπτει τις προκλήσεις, τα όνειρα και τις στρατηγικές επιβίωσης των μεταναστευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες

  • Αφιερώματα

Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που συνδυάζει ιστορία, κοινωνία και πολιτική και είναι μια ευκαιρία για να εξετάσουμε αυτό το σύνθετο ζήτημα μέσα από μια δυναμική και συμμετοχική προσέγγιση. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Πυρήνας της έκθεσης είναι οι προφορικές ιστορίες των μεταναστών, οι οποίες προσφέρουν μια βαθιά και προσωπική εικόνα των εμπειριών τους. Αυτές οι αφηγήσεις φωτίζουν τις προκλήσεις, τα όνειρα και τις στρατηγικές επιβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της χώρας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Με την ενσωμάτωσή τους στο αρχείο, αυτές οι ιστορίες βοηθούν στη χαρτογράφηση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, από τις κρατικές πολιτικές και την κοινωνία μέχρι την εργασία, την αλληλεγγύη και τους κοινωνικούς αγώνες. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτουν την πραγματικότητα της ρατσιστικής βίας και των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι μετανάστες.

Δημήτρης Μουγκός. Κάνα Δυο Φωτογραφίες

  • Φωτογραφία

Μετά την επιτυχημένη της παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη το 2023, η φωτογραφική εγκατάσταση του Δημήτρη Μουγκού μεταφέρει τη μοναδική ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης στην καρδιά της πρωτεύουσας και ταυτόχρονα παρουσιάζει στιγμιότυπα από τις ξεσηκωτικές συναυλίες του ΛΕΞ.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Υποψήφια για τον τίτλο της "πιο ελκυστικής Περιφέρειας της Ευρώπης"

Η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει σε μια σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης στον διαγωνισμό των Wanderlust Reader Awards.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2024

Η Ελλάδα στη WOMEX 2024: Προώθηση της ελληνικής μουσικής σκηνής στο Μάντσεστερ

Το Υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την προβολή της πλούσιας ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, συμμετέχοντας στη WOMEX 2024, μια πλατφόρμα για την προώθηση καλλιτεχνών και τη δικτύωση στη μουσική βιομηχανία.

9 ιδέες για βόλτα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (26/9-2/10)

Από εκθέσεις για την αρχαία υγεία μέχρι επαναστατικές καλλιτεχνικές παραστάσεις, η Αθήνα προσφέρει έναν πλούτο πολιτιστικών δρώμενων που διερευνούν την παράδοση, την τέχνη και τη μουσική με σύγχρονες οπτικές.

Γιατί το Google μάς "κερνάει" ποπ κορν;

Πιθανώς στη σημερινή σου διαδικτυακή πλοήγηση (25/9) να είδες το σκίτσο παραλλάσσει το κλασικό λογότυπο. Παρατήρησες ότι η λέξη Google είναι γραμμένη σε ένα κουβά ποπ κορν;

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας στον τουρισμό

Η πρόσφατη συνάντηση της Όλγας Κεφαλογιάννη, με τον Ιάπωνα Υπουργό Tetsuo Saito υπογραμμίζει τη νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας, εστιάζοντας στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και της ανάπτυξης.

Βραδιά ερευνητή 2024: Στον αστερισμό του... οίνου με σαμιώτικο κρασί

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου συμμετέχει στη βραδιά αστροπαρατήρησης που διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προσφέροντας δωρεάν κρασί.

Μία συζήτηση για τη Μεταπολίτευση στο Ινστιτούτο Γκέτε

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου και το παρατηρητήριο Syntagma Watch διοργανώνουν συνέδριο με θέμα "Η στιγμή της Μεταπολίτευσης (Ιούλιος 1974-Αύγουστος 1975): Τα κρίσιμα συνταγματικοπολιτικά ζητήματα".