Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην 88η ΔΕΘ: Οι δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού παρουσίασε τις στρατηγικές δράσεις και πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού μέλλοντος για τον ελληνικό τουρισμό.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην ΔΕΘ

Στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσίασε τις δράσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου που στοχεύουν στην επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό. Μιλώντας στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), η Υπουργός τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, θέτοντας ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα.

Εξαιρετικά αποτελέσματα για το 2024

Αναφερόμενη στα στοιχεία του 2024, η κα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι το έτος αυτό ξεπέρασε τις επιδόσεις του 2023, που θεωρείται ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2024 αυξήθηκε κατά 15,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν αύξηση 12%. "Ούτε εφησυχάζουμε ούτε επαναπαυόμαστε", δήλωσε χαρακτηριστικά η Υπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, με έμφαση στη διατήρηση της ισορροπίας και του μέτρου.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην ΔΕΘ

Έργα και χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Υπουργός παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία του προγράμματος έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 387 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στα σημαντικά έργα περιλαμβάνονται:

  • Αναβάθμιση Χιονοδρομικών Κέντρων: Υποβλήθηκαν 16 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους περίπου 149 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί ήδη 4 αιτήσεις.
  • Αναβάθμιση Υποδομών σε Τουριστικούς Λιμένες: Υποβλήθηκαν 41 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 182 εκατ. ευρώ, με 9 από αυτά να έχουν ήδη εγκριθεί.
  • Αναβάθμιση Ορειβατικών Καταφυγίων: Υποβλήθηκαν 7 αιτήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης.
  • Βελτίωση Προσβασιμότητας σε Παραλίες: Υποβλήθηκαν 160 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη προσκλήσεων για την αναβάθμιση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, καθώς και την προώθηση αγροτουρισμού και γαστρονομίας. Αναμένεται επίσης η υπογραφή της σύμβασης για τη λειτουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, που στοχεύει στη βελτίωση της διακυβέρνησης των τουριστικών προορισμών της χώρας.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην ΔΕΘ

Ψηφιακός μετασχηματισμός και νέες στρατηγικές

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, η κα Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε την προώθηση ενός συστήματος κατάταξης ξενοδοχείων, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ευθυγραμμισμένου με τα διεθνή πρότυπα του Hotel Stars Union. Αυτό το σύστημα εισάγει ποιοτικά κριτήρια για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων, επιδιώκοντας την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Τέλος, η Υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης των εργαζομένων στον τουρισμό, καθώς και στην ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΟΤ, που θα διευκολύνει την παροχή ταξιδιωτικών πληροφοριών με ταχύτητα και απλότητα.

"Τουρισμός για Όλους" 2025

Στην παρέμβασή της, η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Ράπτη, ανακοίνωσε τον σχεδιασμό του νέου κύκλου του προγράμματος "Τουρισμός για Όλους" για το 2025, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων και την προσιτότητα των διακοπών για περισσότερους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Γυρίστε την πόλη χωρίς αυτοκίνητο! Μια μεγάλη γιορτή στήνεται στο κέντρο της Αθήνας

Δείτε όσα ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/09/2024

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Ομιλία για την ψυχική ανθεκτικότητα και την προληπτική στήριξη με την ψυχολόγο Τόνια Νικολαίδη

Η ΑΠΡΙΟΡΙ ΑΜΚΕ διοργανώνει μια ιδιαίτερη εκδήλωση με τίτλο "Χτίζοντας Ψυχική Ανθεκτικότητα: Η Σημασία της Πρόληψης", η οποία πρόκειται να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και πρακτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Νέες υποδομές προσβασιμότητας στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας: Εγκατάσταση εναέριου αναβατορίου και διαδρομών περιήγησης

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε ένα σημαντικό έργο για την καθολική προσβασιμότητα στην Άνω Πόλη της Μονεμβασίας, διευκολύνοντας την επίσκεψη ατόμων με κινητικά προβλήματα και ΑμεΑ.

Vans Shop Riot: Η μεγάλη γιορτή του Skateboarding έρχεται με νέο Concept και διασκεδαστική διάθεση

To ετήσιο κάλεσμα των Skateshops από την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και της skatebording σκηνή, που δίνει ραντεβού στο Skatepark Αμαρουσίου του ΟΑΚΑ για ένα μεγάλο event την Κυριακή 15/9

Νέα ανασκαφική ανακάλυψη στη νεολιθική θέση "Βοτανικός Κήπος" στη Λίμνη Πλαστήρα

Η πρόσφατη ανασκαφή προσφέρει πληροφορίες για την πρώιμη ιστορία της περιοχής και τη νεολιθική τεχνολογία, αποκαλύπτοντας σπάνια ευρήματα που ενισχύουν τη γνώση μας για τις συνθήκες ζωής και τις τεχνικές της εποχής.

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην πλατεία Συντάγματος: "Γκολ στη Φτώχεια" με την Εθνική Αστέγων

Η πλατεία Συντάγματος θα μετατραπεί σε επίκεντρο κοινωνικής αλληλεγγύης και ποδοσφαιρικής δράσης, καθώς φιλοξενεί ένα μοναδικό τουρνουά ποδοσφαίρου με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.