Η Όλγα Κεφαλογιάννη ανακοινώνει στρατηγική επένδυση στη Μαρίνα Πύλου για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού

Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εδραιωθεί ως παγκόσμιος κόμβος για τον θαλάσσιο τουρισμό, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία των παράκτιων περιοχών με βιώσιμο και ποιοτικό τρόπο.

Όλγα Κεφαλογιάννη - Πύλος

Η πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία που αποδίδεται στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα. Από τη δεκαετία του 1960, όταν ο ΕΟΤ άρχισε να αναπτύσσει το δίκτυο των τουριστικών λιμένων, μέχρι σήμερα, η πορεία αυτή έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ευρύτερη προσπάθεια για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε την ανάγκη για ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη, ενσωματώνοντας τους τρεις πυλώνες της αειφορίας: φυσικό περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία. Η σύμβαση για την Μαρίνα Πύλου αποτελεί έναν ακόμη κρίκο σε αυτή την αλυσίδα αναβάθμισης, προκειμένου η Ελλάδα να εδραιωθεί ως κορυφαίος προορισμός για τον θαλάσσιο τουρισμό στη Μεσόγειο και διεθνώς.

"Ιστορικά από  τη δεκαετία του 1960 που ο ΕΟΤ ανέπτυξε τον θαλάσσιο τουρισμό μέσω της χωροθέτησης και λειτουργίας των τουριστικών λιμένων στη χώρα μας, μέχρι και σήμερα, που την αρμοδιότητα  ασκεί το Υπουργείο Τουρισμού, η ανάπτυξη του δικτύου των τουριστικών λιμένων–μαρίνων είναι στενά συνδεδεμένη με την ευρύτερη προσπάθεια για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού". Τα παραπάνω τόνισε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη χαιρετίζοντας την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου, ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας, όπως είπε, καθώς ευθυγραμμίζεται με τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ποιοτική - βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα, με βάση τους τρεις πυλώνες της αειφορίας: φυσικό περιβάλλον – οικονομία – κοινωνία.

Όλγα Κεφαλογιάννη - Πύλος

Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι μέσω του σχεδιασμού του δικτύου των τουριστικών λιμένων και σε συνδυασμό με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, το Υπουργείο Τουρισμού προσβλέπει στην  ανάδειξη της χώρας ως κορυφαίου προορισμού για τον θαλάσσιο τουρισμό. Βασικός στόχος του Υπουργείου, επεσήμανε η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, είναι η τόνωση της οικονομίας των παράκτιων περιοχών, καθώς οι μαρίνες απαιτούν αυξημένες επενδύσεις στη φιλοξενία, το λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες με σκοπό η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κόμβο για την ιστιοπλοΐα και το yachting στη Μεσόγειο αλλά και σε ένα σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια αγορά του θαλάσσιου τουρισμού.

Και επεσήμανε: "Παράλληλα, στο Υπουργείο Τουρισμού, μέσω του σχεδιασμού του δικτύου των τουριστικών λιμένων, στοχεύουμε στη διασύνδεση των μαρίνων με τα ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της χώρας για την ενίσχυση και την διαφοροποίηση της τουριστικής εμπειρίας, την προσέλκυση υψηλού εισοδήματος τουριστών, την οικονομική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας στην ευρύτερη περιοχή".

Η συνολική αξία της συμφωνίας περιλαμβάνει εφάπαξ καταβολή κατά την έναρξη της παραχώρησης και επιπλέον ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας. Ο παραχωρησιούχος εκτιμάται ότι θα υλοποιήσει τα επόμενα έτη επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών και της επιχειρησιακής ικανότητας της Μαρίνας Πύλου.

Η σύμβαση για την παραχώρηση της Μαρίνας Πύλου για 40 έτη, υπεγράφη μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου και του Ταμείου και αφετέρου της εταιρείας ΜΑΡΙΝΑ ΠΥΛΟΥ Α.Ε. ως Παραχωρησιούχου και των μετόχων της, D MARINAS HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Α.Ε., έναντι ανταλλάγματος ύψους 1,5 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστο. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

3ο Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Τεχνών Σαρωνικού: Ένα εορταστικό ταξίδι στον κόσμο της δημιουργικότητας

Το SIFCA μεταμορφώνει τον Δήμο Σαρωνικού σε ένα κέντρο δημιουργικότητας και διεθνούς καλλιτεχνικής συνεργασίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/09/2024

10 διαφορετικές προτάσεις για να ζήσετε έναν χορταστικό Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Ένας οδηγός για όσα συμβαίνουν στην πόλη αυτόν τον μήνα και δεν πρέπει να χάσετε.

Στην Κρήτη για το 4ο 'The Festival Daios Cove x The Clumsies'

Mια σειρά από συναρπαστικά events στην Κρήτη και το πολυτελές resort, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Σινε-ανατριχίλες, Μαρίνα Σάττι, φεστιβάλ στο πάρκο και τραγωδίες στο Ηρώδειο: Αυτός ο Σεπτέμβριος τα έχει όλα

Το φθινόπωρο στην Αθήνα φέρνει μια σειρά από συναρπαστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ που υπόσχονται να μας κρατήσουν σε εγρήγορση γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε όσα δεν πρέπει να χάσετε.

Υπουργείο Πολιτισμού: Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Σπάρτη και όλα όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα έργων 60 εκατ. ευρώ στη Λακωνία

Η Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη Λακωνία, επιβλέποντας έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, με στόχο την αποκατάσταση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, όπως ο Μυστράς, η Σπάρτη και η Πελλάνα.

Η ένταση της Αθηναϊκής καλοκαιρινής κρίσης: Για όσους ήρθαν και για όσους δεν έφυγαν ποτέ

Ο Αύγουστος στην Αθήνα είναι μια περίοδος όπου η πόλη μετατρέπεται σε καμίνι, αναδεικνύοντας τα παράδοξα και τις αντιφάσεις της καθημερινής ζωής.

Ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί ένα σύγχρονο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

"Σχεδιάζουμε έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη" δηλώνει ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.