Σινε-ανατριχίλες, Μαρίνα Σάττι, φεστιβάλ στο πάρκο και τραγωδίες στο Ηρώδειο: Αυτός ο Σεπτέμβριος τα έχει όλα

Το φθινόπωρο στην Αθήνα φέρνει μια σειρά από συναρπαστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ που υπόσχονται να μας κρατήσουν σε εγρήγορση γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε όσα δεν πρέπει να χάσετε.

Σεπτέμβριος: Νέα σεζόν, νέα πόλη

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου έχει βαλθεί να μας αποδείξει πως η επιστροφή στην Αθήνα δεν είναι τόσο μουντή όσο φοβόμαστε. Τη λάμψη της την αποκτά από τα φώτα που πέφτουν στους καλλιτέχνες –ηθοποιούς, μουσικούς, εικαστικούς– οι οποίοι αναλαμβάνουν να σηκώσουν θριαμβευτικά την αυλαία της νέας σεζόν. Σημαντικά θεατρικά ραντεβού, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ερμηνευτές με εγχώριο και διεθνές εκτόπισμα και, φυσικά, εκθέσεις και φεστιβάλ δίνουν το "παρών" και τον Σεπτέμβριο, παρατείνοντας το πολιτιστικό καλοκαίρι. 

(Μην) πείτε το όνομά του τρεις φορές!

Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης 3

Διαβάστε Επίσης

Τρεις και πλέον δεκαετίες από την κυκλοφορία του αγαπημένου "Σκαθαροζούμη" (1988), που απογείωσε τη φήμη του Τιμ Μπάρτον ("Ο Ψαλιδοχέρης", "Batman"), οι κινηματογράφοι υποδέχονται τη συνέχειά του με τίτλο, φυσικά, "Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης". Για τις ανάγκες του σίκουελ επιστρέφει το πρωτότυπο καστ, ήτοι ο Μάικλ Κίτον που ενσαρκώνει το σαρδόνιο φάντασμα του τίτλου, όπως επίσης οι Γουινόνα Ράιντερ και Κάθριν Ο’Χάρα. Αυτήν τη φορά, ωστόσο, μαζί τους είναι και η ανερχόμενη σταρ Τζένα Ορτέγκα ("Wednesday", "Scream") ως νεότερη προσθήκη στην κινηματογραφική φαμίλια.

Τα blues της ερήμου

Tinariwen
© Marie Planeille

Έχουν περάσει χρόνια απ’ όταν η κολεκτίβα των Tinariwen ξέφυγε από το world music στερέωμα για να βρει ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό με πιο rock προτιμήσεις. Tέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή τους, οι περιπλανώμενοι bluesmen της Σαχάρας συνεχίζουν να δίνουν φωνή στους αντάρτες Τουαρέγκ μέσα από συνδυασμούς της δυτικοαφρικανικής και αραβικής μουσικής με μπλουζ, φολκ και ροκ επιρροές. Τους ροκ εν ρολ επαναστάτες θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ζωντανά στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού (19/9).

Απίστευτο κι όμως αληθινό

Woman of the Hour

Η γνωστή ηθοποιός Άννα Κέντρικ ("Ο Σκοτ Πίλγκριμ Εναντίον των 7 Πρώην") περνά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα με το "Woman of the Hour", το οποίο βασίζεται σε μια αδιανόητη πραγματική ιστορία. Ο λόγος για την περίπτωση του Ρόντνι Αλκάλα ο οποίος το 1978, παρά το γεγονός πως εν αγνοία όλων είχε δολοφονήσει πέντε γυναίκες, αποφασίζει να πάρει μέρος στην εκπομπή "The Dating Game" ώστε να κερδίσει ένα ραντεβού με κάποια εργένισσα. Ο Αλκάλα, μάλιστα, κατάφερε να πετύχει το στόχο του, όμως, το αθώο προσωπείο του είχε αρχίσει ήδη να καταρρέει.

Ποιος είπε ότι τελείωσαν τα beach parties;

O Fatboy Slim, ξεκινώντας από τη βρετανική punk σκηνή και το 80s indie αουτσάιντερ Τhe Housemartins, έγινε μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες της διεθνούς ηλεκτρονικής σκηνής και κύριος εκφραστής του big beat ρεύματος που κατέκλυσε τη Μεγάλη Βρετανία. Έγινε γνωστός με το dance anthem "Dub Be Good To Me" κι έφτασε στο #1 των βρετανικών charts, σαμπλάροντας από Morricone μέχρι The Clash (21/9, "Bolivar").

Φθινόπωρο χωρίς χορό;

Διαβάστε Επίσης

Η αρχή της νέας σεζόν είναι πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με χορευτικά λακτίσματα στο Ηρώδειο πρώτα απ’ όλα, κι όχι μόνο. Το φθινόπωρο του χορού, που φέτος περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα και χορευτικά σχήματα, ξεκινά το διήμερο 13-14/9 στο θέατρο Παλλάς με την μπαλετική ροκ όπερα "Blind Forgiveness" ή "Αγάπη είναι ν’ αγαπάς, όποια πληγή σου ανοίγει". Η φαντασμαγορική παράσταση ενώνει κορυφαίους συντελεστές, ξεφεύγοντας από τα όρια του κλασικού χορού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εμφάνιση του διεθνούς φήμης ηθοποιού Christopher Lambert ("Highlander", "Blacklist"), ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να ερμηνεύσει τα μέρη του λιμπρέτου και της πλοκής.

Ζιζέλ 2023 Μπαλέτο Οδησσού
"Ζιζέλ"

Τρεις εμβληματικές μπαλετικές ιστορίες για όλη την οικογένεια έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μερικές μέρες μετά, από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας Οδησσού. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα μπαλέτα της Ανατολικής Ευρώπης, το οποίο επιστρέφει για ακόμα μία φορά στη χώρα μας. Από 19 έως 24/9 παρουσιάζει τη "Ζιζέλ" σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ. Ένα έργο που αποθεώνει τον έρωτα και την αγάπη.

Η Κοκκινοσκουφίτσα (μπαλέτο)
"Κοκκινοσκουφίτσα"

Ακολουθεί η παραμυθένια "Κοκκινοσκουφίτσα" σε μουσική Αντόλφ Αντάμ, Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, Τζουζέπε Βέρντι, Σαρλ Γκουνό, Πολ Μοριά, Τζοακίνο Ροσίνι και Γιόχαν Στράους (21-29/9) και η "Μπαγιαντέρα" σε μουσική του Λούντβιχ Μίνκους, η οποία έρχεται να μας ταξιδέψει στην Ινδία των μαχαραγιάδων και την ιστορία μιας χορεύτριας που είναι ερωτευμένη με έναν πολεμιστή (25-30/9).

Η Μπαγιαντέρα
"Μπαγιαντέρα"

Στις 22/9 καταφθάνουν στο Ηρώδειο κορυφαίοι χορευτές από την Όπερα του Παρισιού και της Βιέννης, το Βασιλικό Μπαλέτο του Κόβεντ Γκάρντεν και της Δανίας, το Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου και το American Ballet Theater, για να μας χαρίσουν μια μοναδική βραδιά με σπουδαίες στιγμές από το μοντέρνο όσο και το κλασικό ρεπερτόριο στην παράσταση "The stars shine under the Acropolis".

The stars shine under the Acropolis American Ballet Theater Elizabeth Beyer
"​​​​​The stars shine under the Acropolis"

50, 60, 90… χρόνια μουσικής ιστορίας

Τάνια Τσανακλίδου

Για τρεις μεγάλες επετειακές βραδιές ετοιμάζονται ο Χρήστος Νικολόπουλος (7/9), η Τάνια Τσανακλίδου (22 & 23/9) και ο Γιώργος Κατσαρός (27/9). Ο συνθέτης των μεγαλύτερων διαχρονικών λαϊκών επιτυχιών –έχοντας στο πλάι του τους Μελίνα Ασλανίδου, Φοίβο Δεληβοριά, Στέλιο Διονυσίου, Πέγκυ Ζήνα, Κώστα Μακεδόνα και Πίτσα Παπαδοπούλου– γιορτάζει 60 χρόνια ενεργούς δράσης και καταξίωσης στο Ηρώδειο. Στο θέατρο Παλλάς η Τάνια Τσανακλίδου βουτάει ξανά στην 50χρονη δισκογραφία της, ανασύροντας μουσικούς θησαυρούς που καθόρισαν τη μεγάλη πορεία της. Τα τραγούδια της Μεταπολίτευσης μπλέκονται με την ατμόσφαιρα των μπουάτ της Πλάκας και ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Γιάννης Σπανός συναντούν την Εντίθ Πιαφ και τον Τσάρλι Τσάπλιν. Ακόμα, στο ρωμαϊκό ωδείο θα παρουσιαστεί μια παράσταση αφιερωμένη στον ενενηντάχρονο σαξοφωνίστα, συνθέτη και μαέστρο Γιώργο Κατσαρό. Τα τραγούδια του θα ερμηνεύσουν οι Μελίνα Ασλανίδου, Λένα Αλκαίου, Κλειώ Δενάρδου, Στέλιος Διονυσίου, Λουίζα Πυριόχου, Χριστίνα Ράλλη, Ίαν Στρατής και Κώστας Χατζής, ενώ οι ηθοποιοί Άντζελα Γκερέκου, Τάνια Τρύπη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Μέμος Μπεγνής θα θυμίσουν αξέχαστα στιγμιότυπα από επιθεωρήσεις, τον κινηματογράφο και ελαφρά τραγούδια της πρώτης περιόδου του Κατσαρού.

Ποιες παραστάσεις κάνουν στάση στο Ηρώδειο;

Ορέστεια (Τερζόπουλος)
© Johanna Weber
"Ορέστεια"

Μετά το πολυσυζητημένο της πέρασμα από την Επίδαυρο, η ιστορική "Ορέστεια" του Θόδωρου Τερζόπουλου στην πρώτη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο, με τους Τάσο Δήμα, Σοφία Χιλλ, Σάββα Στρούμπο, Αγλαΐα Παππά, Έβελυν Ασουάντ κ.ά., κλείνει ένα sold out διήμερο στο Ηρώδειο στις 5/9 (θα τη δούμε και στο Σχολείον της Αθήνας - "Ειρήνη Παπά" στις 8, 11, 13, 14/9). Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ρώσου Τιμοφέι Κουλιάμπιν, που παρέδωσε μια σύγχρονη εκδοχή της ευριπίδειας τραγωδίας, στέλνοντας ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα στην πρώτη του συνεργασία με Έλληνες ηθοποιούς (Ανθή Ευστρατιάδου, Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Ψαρράς, Θάνος Τοκάκης κ.ά.), επιστρέφει μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Επίδαυρο (9-10/9).

Ικέτιδες
"Ικέτιδες"

Οι "Ικέτιδες" του Αισχύλου, που σκηνοθέτησε η Μαριάννα Κάλμπαρη για το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο του Νέου Κόσμου με έναν εντυπωσιακό πενηνταμελή Χορό, που συνθέτουν μεταξύ άλλων οι CHÓRES της Μαρίνας Σάττι (η οποία θα ερμηνεύσει ζωντανά ως σολίστ), θα παιχτούν στη σκιά της Ακρόπολης στις 12/9, με τους Λένα Παπαληγούρα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λυδία Κονιόρδου, Άκη Σακελλαρίου και Γιάννη Τσορτέκη. Τρία ακόμη εμβληματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο.

Οκτώ γυναίκες Σουγάρης
Αντρέας Νικολαρέας©
"Οκτώ γυναίκες"

Στις 11/9 οι "Οκτώ γυναίκες" του Ρομπέρ Τομά –Υρώ Μανέ, Γιώτα Φέστα, Τάνια Τρύπη, Φωτεινή Ντεμίρη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ευγενία Ξυγκόρου, Μαρίζα Τσάρη–, στην παράσταση του Χρήστου Σουγάρη, μάς προκαλούν να λύσουμε ένα αστυνομικό μυστήριο. Ο Αιμίλιος Χειλάκης ολοκληρώνει την περιοδεία του ως "Κατά φαντασίαν ασθενής", στην έξυπνη σάτιρα του Μολιέρου με τους Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη, Θοδωρή Ρωμανίδη, Νίκο Γκέλια, Δημήτρη Φιλιππίδη κ.ά., που συνσκηνοθετεί με τον Μανώλη Δούνια (26/9).

Δον Κιχώτης
"Δον Κιχώτης"

Το ίδιο ισχύει και για τον αγαπημένο "Δον Κιχώτη" διά χειρός Γιάννη Μπέζου, με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Θανάση Τσαλταμπάση, Νάντια Κοντογεώργη, Παρθένα Χοροζίδου (23/9).

Σουρέαλ "Κόκκινο Νησί"

Κόκκινο Νησί

Αφού έκλεψε τις καρδιές μας με τους "120 Χτύπους το Λεπτό", ο Ρομπέν Καμπιγιό μάς συστήνει το "Κόκκινο Νησί". Με φόντο τη Γαλλία της δεκαετίας του ’70, περίοδο κατά την οποία η χώρα βλέπει τα αποικιοκρατικά εδάφη της να συρρικνώνονται, μεταξύ των τρικολόρ στρατιωτικών βάσεων που έχουν απομείνει είναι αυτή της Μαδαγασκάρης. Εκεί, ένα αγόρι από τη Γαλλία, που έχει επηρεαστεί από τα κόμικς που "καταβροχθίζει", αρχίζει να βλέπει με άλλο μάτι τον κόσμο γύρω του, ανακαλύπτοντας μια διαφορετική πραγματικότητα.

Ραντεβού στις καμινάδες

Ρίζες Φεστ
© Vangelis Patsialos / Ρίζες Φεστ
Ρίζες fest

Η Τεχνόπολη πιάνει το νήμα του προγραμματισμού της από εκεί που το άφησε, με 12 νέα μουσικά ραντεβού. Η Sadahzinia συσπειρώνει ένα all female line-up σε μια συναυλία ενάντια στον μισογυνισμό (8/9) και ο Πάνος Βλάχος (9/9) έρχεται για ένα "λαϊκοέντεχνοpop" πάρτι, πριν δώσει τη σκυτάλη στον Φοίβο Δεληβοριά (10/9) και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη (11/9). Στις 12/9, η Μαρίνα Σπανού μάς καλεί σε μια αθηναϊκή περιπλάνηση ενώ, ο 12ος Πίθηκος παρουσιάζει 20 χρόνια hip-hop ιστορίας (13/9). Δύο b2b επικές συναντήσεις ετοιμάζονται από τους Panx Romana-Δημήτρη Πουλικάκο (14/9) και Nightstalker-Naxatras (15/9). Ο Μιχάλης Ρακιντζής κάνει ένα νοσταλγικό comeback (18/9), πριν αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι με ένα μεγάλο πανηγύρι από το Ρίζες fest (19/9).

Τι ξέρεις για την πολιτιστική μας κληρονομιά;

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάζονται φέτος από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου και, όπως κάθε χρόνο, μουσεία και πολιτιστικοί χώροι της Αθήνας συμμετέχουν και διοργανώνουν δράσεις αφιερωμένες στην κοινή μας ευρωπαϊκή κληρονομιά. Η φετινή θεματική είναι "Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά" και η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Παγκράτι, 2144086201, φωτό) έχει ετοιμάσει μια ενδιαφέρουσα ομιλία γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο της ΕΠΜΑΣ, θα μιλήσουμε για "Τέχνη - Ταύτιση - Τεχνική - Υλοποίηση. Τα έργα γλυπτικής τέχνης από τη σχεδίαση, στην κατασκευή και τη διαχρονικότητα στο χώρο".

Οι πρώτες οπερατικές παραγωγές της σεζόν

Ο Βαφτιστικός
"Βαφτιστικός"

H νέα καλλιτεχνική περίοδος ξεκινά με τον "Βαφτιστικό", τη δημοφιλή οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Γαλάνη και μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Σοφίας Καψούρου (12-15/9). Η "Κασσάνδρα" του δραματουργού Σέρχιο Μπλάνκο γίνεται όπερα στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ έπειτα από ανάθεση στον συνθέτη Πάβλο Ορτίς, με πρωταγωνίστρια τη διεμφυλική σοπράνο Μαρία Καστίγιο ντε Λίμα. Σκηνοθετούν οι Ντιάνα Θεοχαρίδη και Αλέξανδρος Ευκλείδης (27-29/9).

Νύχτες μαγείας στο Christmas Theater

Enzo Weyne

Για τρεις βραδιές (20-22/9) θα ζήσουμε ανεπανάληπτες στιγμές στον απόλυτο θεατρικό προορισμό του Γαλατσίου. Τέσσερις κορυφαίοι μάγοι από τρεις ηπείρους, ο Ντάρσι Όουκ, ο Έντσο Ουέιν, ο Τζέιμς Μορ και ο Γιου Χο-Τζιν, με sold out εμφανίσεις παγκοσμίως και εκατομμύρια views στο youtube, υπόσχονται ένα μαγικό σόου παγκόσμιας κλάσης. Με κόλπα υψηλής τεχνολογίας, ζωντανή τηλεμεταφορά και αιώρηση, ανάγνωση σκέψης, εντυπωσιακά ακροβατικά, μεταμορφώσεις, καινοτόμα οπτικά εφέ, ακόμη και νούμερο ειδικά σχεδιασμένο για τους Έλληνες θεατές, δεν μπορούμε παρά να αναφωνήσουμε "C’ est La Magie!".

​​​​​"Buzzheart" σημαίνει καραμπόλα

Buzzheart

Ο Έλληνας σκηνοθέτης, μα κάτοικος Αμερικής, Ντένης Ηλιάδης ("Το Τελευταίο Σπίτι Αριστερά", "Hardcore"), επιστρέφει με το ελληνόφωνο "Buzzheart", ένα ψυχολογικό θρίλερ όπου πρωταγωνιστεί η Εβελίνα Παπούλια. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από ένα 19χρονο ο οποίος, παρότι πιστεύει πως δεν έχει ελπίδες, ζητά από μια κοπέλα να βγουν και, προς μεγάλη έκπληξή του, εκείνη τον προσκαλεί στο εξοχικό των γονιών της. Με τη σειρά τους, αυτοί του εκμυστηρεύονται πως η κόρη τους αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και γι’ αυτό πρέπει να τον υποβάλλουν σε τεστ συμπεριφοράς, για να βεβαιωθούν πως είναι ο κατάλληλος για εκείνη. Ο νεαρός δέχεται, αλλά οι δοκιμασίες γίνονται πολύ τρομακτικές, πολύ γρήγορα.

Οι συνήθεις συναυλιακοί ύποπτοι

Θέατρο Λυκαβηττού- Μαρίνα Σάττι

Τι κοινό έχουν οι James με τον Παύλο Παυλίδη και ο Jack Savoretti με τη Μαρίνα Σάττι αλλά και τους Πυξ Λαξ; Μα φυσικά την κοινή τους αγάπη για τη συναυλιακή συνθήκη. Τόσο διεθνείς προσκεκλημένοι που μοιράζονται μια σχέση λατρείας με το ελληνικό κοινό, όσο και αγαπημένοι Έλληνες καλλιτέχνες που ανανεώνουν τακτικά τα live ραντεβού τους, ανηφορίζουν στον λόφο του Λυκαβηττού για ένα δυνατό σερί. Έτσι, o χαρισματικός τσελίστας Hauser (13/9) και ο αγαπημένος του ελληνικού ραδιοφώνου Jack Savoretti (20/9) επιστρέφουν στη χώρα μας για την καθιερωμένη επανένωση με το εγχώριο κοινό. Αντίστοιχα, οι Μαρίνα Σάττι (8/9), Πυξ Λαξ μαζί με τον Κώστα Τουρνά (12/9), Νατάσσα Μποφίλιου (17/9) και Παύλος Παυλίδης (23/9) ολοκληρώνουν τις καλοκαιρινές περιοδείες τους στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Διπλό φεστιβαλικό ραντεβού στο ΚΠΙΣΝ

ΚΠΙΣΝ
© SNFCC Nikos Karanikolas

Επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά το SNFCC Green Weekend στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" (2168091000) καλώντας μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν, με ελεύθερη είσοδο, πάνελ, ομιλίες αλλά και πλήθος ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για το περιβάλλον. Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου το Πάρκο "Σταύρος Νιάρχος" μάς καλεί να γίνουμε μέρος μιας σημαντικής συζήτησης που αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα, να ανταλλάξουμε ιδέες και να ενημερωθούμε για τις πρακτικές που θα συνεισφέρουν στην προστασία του πλανήτη μας. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα περιπλανηθούμε από τον Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου μέχρι το Ξέφωτο και τον Πευκώνα, αλλά και από τα Φυτεμένα Δώματα και τα Νότια Μονοπάτια έως τον Λαχανόκηπο, προκειμένου να ανακαλύψουμε όλες τις συναρπαστικές εκπλήξεις του φεστιβάλ: εκθέσεις φωτογραφίας, το 3ο Open Agora, μοναδικούς περιπάτους, εκπαιδευτικά εργαστήρια, εικαστικές και ποδηλατικές δράσεις, διαλογισμό αλλά και τη Λέσχη της Φύσης του ΚΠΙΣΝ.

Διαβάστε Επίσης

Λίγο νωρίτερα, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, σημειώστε ένα ακόμα φεστιβάλ που διοργανώνεται στα νότια: με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Νόσου Alzheimer, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το "Νιάρχος" ετοιμάζουν το 2ο Festival Alzheimer 2024, άλλη μία απόπειρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος για την άνοια.

"Μαζί Ξανά" με κάθε κόστος

Μαζί Ξανά

Ο διακεκριμένος Γάλλος δημιουργός Στεφάν Μπριζέ ("Ο Νόμος της Αγοράς", "Σε Πόλεμο") σκηνοθετεί τους Γκιγιόμ Κανέ και Άλμπα Ρορβάκερ σε ένα υποβλητικό συναισθηματικό ερωτικό δράμα. Ο Κανέ υποδύεται έναν διάσημο ηθοποιό ο οποίος, ύστερα από μια επαγγελματική αποτυχία, αποφασίζει να αποτραβηχτεί στο πολυτελές σπα μιας μικρής παραθαλάσσιας πόλης. Διαπιστώνει, όμως, ότι εκεί βρίσκεται επίσης η γυναίκα με την οποία είχε ζήσει μια αλησμόνητη εφήμερη σχέση, προτού χάσουν επαφές. Τότε συναντιούνται ξανά, ρισκάροντας να αναθερμάνουν τις πληγές μαζί με τα αισθήματά τους.

Η κουίρ τέχνη στο προσκήνιο

Το διήμερο 14 και 15 Σεπτεμβρίου η πόλη μάς δίνει μία ακόμα αφορμή για έξοδο, αφού η Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 2103680900) διοργανώνει το Queer Con, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην κουίρ τέχνη, κουλτούρα και ορατότητα. Η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα αλλά και οι σύμμαχοί της θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις, artists alley με την παρουσία εικονογράφων και καλλιτεχνών, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας, πάνελ με καταξιωμένους ομιλητές, stand-up comedy και drag show.

3 άχαστα ραντεβού στο Ηρώδειο

Emma Shaplin
Emma Shaplin

Ανάμεσα στις τελευταίες open air συναυλίες που θα φιλοξενηθούν στη σκιά της Ακρόπολης, τρεις είναι αυτές που έχουν προκαλέσει τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό στο μουσικόφιλο κοινό της Αθήνας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συναυλία του Ιταλού συνθέτη Ludovico Einaudi στο Ηρώδειο (14/9) έχει ήδη γίνει sold out. Η "πρώτη κυρία" της κλασικής soul Dionne Warwick έρχεται για μια ιστορική βραδιά, για την οποία το ελληνικό κοινό χρειάστηκε να περιμένει για καιρό, μετά την ακύρωση της αθηναϊκής συναυλίας της το 2010 (15/9). Τέλος, η Γαλλίδα Emma Shaplin επιστρέφει για ένα best of πρόγραμμα, από το "Spente Le Stelle" μέχρι λαοφιλείς άριες και ποπ επιτυχίες (20/9).

Εγγυημένες ανατριχίλες

Strange Darling
"Strange Darling"

Το φθινόπωρο υπόσχεται δυναμικό "μπάσιμο" στη σεζόν, αφού στις μαρκίζες πρόκειται να βρεθούν τρία φιλμ γεμάτα σασπένς και αγωνία. Πρώτο στη σειρά το horror "Strange Darling" (5/9). Μία από τις πιο συζητημένες ταινίες τρόμου των τελευταίων μηνών, στην οποία ένα one-night stand παίρνει διαστροφική τροπή, όταν αποδεικνύεται πως αποτελεί την ευκαιρία ενός μανιακού δολοφόνου ώστε να ξεκινήσει ένα αιματηρό σερί.

Το Κοράκι
"Το Κοράκι"

Έπειτα, ένας cult τίτλος των ’90s αποκτά μοντέρνα διασκευή. Ο λόγος για το γοτθικό "Κοράκι" (12/9), όπου συμπρωταγωνιστούν ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ ("Το Αυτό") και η ποπ μουσικός FKA Twigs.

Κώδικας Κινδύνου
"Κώδικας Κινδύνου"

Τέλος, η ηθοποιός Ζόι Κράβιτζ ντεμπουτάρει σκηνοθετικά με τον μυστηριώδη "Κώδικα Κινδύνου" (26/9), όπου ο Τσάνινγκ Τέιτουμ ενσαρκώνει έναν παρανοϊκό δισεκατομμυριούχο.

Επιστροφή στο στέκι της Λιοσίων

Οι Καλιφορνέζοι The Mystery Lights επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από τέσσερα χρόνια, με την υπόσχεση να ταρακουνήσουν το "Gagarin" με τους μυστηριώδεις synth ήχους τους. Έρχονται επίσης με φρέσκο υλικό από το νέο δισκογραφικό τους εγχείρημα "Purgatory", που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες. Το live θα ανοίξουν οι δικοί μας Bonnie Nettles (28/9).

Γνωρίζοντας ξανά τον Henry Moore

Henry Moore

Διαβάστε Επίσης

Πάνε 20 χρόνια από τότε που παρουσιάστηκαν έργα του διακεκριμένου γλύπτη στην Ελλάδα. Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, οι εκπληκτικές δημιουργίες του Henry Moore επανασυστήνονται στο αθηναϊκό κοινό και προβάλλουν την αγάπη του για την αρχαιοελληνική τέχνη, μια σχέση που αναπτύχθηκε μετά το ταξίδι του στην Ελλάδα το 1951. Η έκθεση "Henry Moore and Greece" εγκαινιάζεται με ελεύθερη είσοδο στην γκαλερί της Gagosian, στο Κολωνάκι (Αναπήρων Πολέμου 22, 210364215), σε συνεργασία με το ίδρυμα Henry Moore Foundation.

Μια συνάντηση για την εναλλακτική Αθήνα

Αγοραφοβικο Φεστιβάλ

Η φεστιβαλική διοργάνωση που έστρεψε πέρσι όλα τα βλέμματα στο ΠΛΥΦΑ επιστρέφει στις 20-21 Σεπτεμβρίου για δύο Αγοραφοβικές μέρες, που φιλοδοξούν να φέρουν κοντά τη Λένα Πλάτωνος με την Dolly Vara, τους Lost Bodies με τους Regressverbot και τον Κ.ΒΗΤΑ (φώτο) με τον Kristof. Την επιμέλεια του φετινού Αγοραφοβικού Φεστιβάλ υπογράφει ο Metaman, που συνθέτει ένα πολυεπίπεδο line-up ανιχνεύοντας συγγένειες ανάμεσα στις pop/rock, ηλεκτρονικές και hip hop κατευθύνσεις που εξερευνά στο εδώ και το τώρα η ντόπια εναλλακτική μουσική σκηνή. Στο ίδιο line-up συναντάμε πολλά ακόμη ονόματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό με τις κυκλοφορίες τους (Penny x Sci-Fi River, Larry Gus, Krista Papista, η Vassilina, Α. Επίθετη κ.ά.).

Το Φεστιβάλ Κολωνού αγαπάει το θέατρο

Το τραγούδι της Φλέρυς
© Elina Giounanli
"Τραγούδι της Φλέρυς"

Κι αυτόν το Σεπτέμβριο δίνουμε σταθερό ραντεβού με το Φεστιβάλ του ΟΠΑΝΔΑ. Δεν θα χάσουμε την τραγωδία "Ηρακλής Μαινόμενος" από τον Δ. Καραντζά (12/9), τον πρωτότυπο "Αίαντα", σε ερμηνεία Μιχάλη Σαράντη (14/9), τον συνταρακτικό μονόλογο "Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος", που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης (15/9), το επιτυχημένο "Τραγούδι της Φλέρυς" με την Ελένη Κοκκίδου (21/9), το πρωτότυπο εγχείρημα του Θεάτρου Τέχνης "Υπερβολές", όπου παρουσιάζονται τρία νέα ελληνικά έργα (22/9), τις πολυσυζητημένες "Ικέτιδες" (26/9) και τον "Οιδίποδα Τύραννο", σε σκηνοθεσία Θ. Σαράντου (30/9).

Ζωή σαν "Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος"

Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος

Με μόλις μία μικρού μήκους στο όνομά του προηγουμένως, το βραβευμένο στη Δράμα "13½" (2010), ο σκηνοθέτης Χάρης Βαφειάδης παρουσιάζει τώρα τα "Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος". Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από δύο ήρωες: από τη μία τον Φάνη, που βλέπει τη ζωή του να έχει πάρει την κατηφόρα, και από την άλλη τον Παύλο, ο οποίος δεν μπορεί να βρει ισορροπίες στις επιθυμίες του, έτσι δυσκολεύεται να τα καταφέρει στην καριέρα του. Οι ζωές τους μπερδεύονται, όταν ένα σκυλάκι με το όνομα Μάφιν είναι πια νεκρό.

Χορταστική Art Athina

Art Athina

Πλησιάζει η ώρα για το καθιερωμένο ραντεβού με το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός της Ελλάδας, το οποίο φέτος δεν περιορίζεται μόνο στους γνωστούς χώρους του Ζαππείου Μεγάρου (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας, Σύνταγμα, 2103223509), αλλά ενεργοποιεί και αθέατες γωνίες του ιστορικού κτιρίου, μαζί με τον κινηματογράφο "Αίγλη". 71 ελληνικές αίθουσες τέχνης και 10 ακόμη χώρες, καθώς και ένα διευρυμένο παράλληλο πρόγραμμα που δίνει έμφαση στη συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα, μας περιμένουν 19-23 Σεπτεμβρίου για να αναδείξουν ιστορικά έργα και τις τελευταίες τάσεις στη σύγχρονη τέχνη.

H τζαζ γιορτάζει στο Θέατρο Πέτρας

Έλλη Πασπαλά
Έλλη Πασπαλά

Σε έναν νέο θεσμό για τους φίλους της τζαζ στην Ελλάδα φιλοδοξεί να αναδειχθεί το νεότευκτο Jazzét Festival, που αποτελεί μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία των ανθρώπων πίσω από το ομώνυμο jazz bar/club στο Χαϊδάρι. Ο τριήμερος προγραμματισμός (13-15/9) του νέου φεστιβάλ ενώνει διεθνή ονόματα και διακεκριμένους Έλληνες μουσικούς, με στόχο να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στους τζαζ κύκλους. Την πρώτη μέρα θα συναντηθούν επί σκηνής το B.Y.S. Trio με τους Χάρη Λαμπράκη και Άννα Λινάρδου, ενώ την επόμενη μέρα πρωταγωνιστεί το καινούργιο σχήμα Galassio, που αποτελείται από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, όπως ο κοντραμπασίστας Arild Andersen, ο βραβευμένος με 7 Grammy ντράμερ Paul Wertico και ο κιθαρίστας Λευτέρης Χριστοφής. Η τριήμερη γιορτή θα ολοκληρωθεί με την παράσταση της Έλλης Πασπαλά "Elly Loves Jazz". Μαζί της στη σκηνή οι σταθεροί συνεργάτες της David Lynch (σαξόφωνο) και Τάκης Φαραζής (πιάνο).

Έρχονται οι πρώτες πρεμιέρες της σεζόν

I am falling in love – Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα
"I am falling in love – Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα"

Οι μηχανές της χειμερινής σεζόν ζεσταίνονται και στις 18/9 κηρύσσεται η έναρξη, με την πρώτη παράσταση σε κλειστό θέατρο. Ο Γιώργος Βαλαής πειραματίζεται με τον Σαίξπηρ στην παράσταση για την ερωτική επιθυμία "I am falling in love – Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα", παντρεύοντας σκηνές της κλασικής ερωτικής κωμωδίας με σονέτα, στίχους τραγουδιών, επιστολές κ.ά. (Σκηνή Ωμέγα, ΔΘΠ, φωτό). Στις 23 του μήνα, κάνει πρεμιέρα το έργο του Βαγγέλη Γέττου "Η τελευταία απολογία του Νίκου Κοεμτζή", που έχει αφιερωθεί στην υπόθεση του ανθρώπου που έγινε δολοφόνος "για μια παραγγελιά". Σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης και ερμηνεύει ο Μάρκος Γέττος ("Σταθμός").

Αντίστροφη μέτρηση για το Plisskën 2024

Yung Lean
Yung Lean

Για την τελευταία σελίδα αυτού του αναλυτικού οδηγού για όσα ανυπομονούμε να δούμε στην Αθήνα επιστρέφοντας από τις διακοπές μας, αφήσαμε το σημαντικότερο φεστιβαλικό ραντεβού για την εγχώρια εναλλακτική κοινότητα. Το Plisskën στήνει τέσσερα stages στον χώρο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιών 260, προσκαλώντας περισσότερους από 30 καλλιτέχνες. Τους headliners Viagra Boys και Yung Lean (φώτο), που θα πρωταγωνιστήσουν στις 13 & 14/9 αντίστοιχα, θα πλαισιώσουν μικρότερα ονόματα με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως οι Los Bitchos, Mall Grab, Lambrini Girls, Bar Italia, Parra For Cuva και Nabihah Iqbal, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

3ο Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Τεχνών Σαρωνικού: Ένα εορταστικό ταξίδι στον κόσμο της δημιουργικότητας

Το SIFCA μεταμορφώνει τον Δήμο Σαρωνικού σε ένα κέντρο δημιουργικότητας και διεθνούς καλλιτεχνικής συνεργασίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/09/2024

10 διαφορετικές προτάσεις για να ζήσετε έναν χορταστικό Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Ένας οδηγός για όσα συμβαίνουν στην πόλη αυτόν τον μήνα και δεν πρέπει να χάσετε.

Στην Κρήτη για το 4ο 'The Festival Daios Cove x The Clumsies'

Mια σειρά από συναρπαστικά events στην Κρήτη και το πολυτελές resort, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Υπουργείο Πολιτισμού: Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Σπάρτη και όλα όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα έργων 60 εκατ. ευρώ στη Λακωνία

Η Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη Λακωνία, επιβλέποντας έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, με στόχο την αποκατάσταση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, όπως ο Μυστράς, η Σπάρτη και η Πελλάνα.

Η ένταση της Αθηναϊκής καλοκαιρινής κρίσης: Για όσους ήρθαν και για όσους δεν έφυγαν ποτέ

Ο Αύγουστος στην Αθήνα είναι μια περίοδος όπου η πόλη μετατρέπεται σε καμίνι, αναδεικνύοντας τα παράδοξα και τις αντιφάσεις της καθημερινής ζωής.

Ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί ένα σύγχρονο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

"Σχεδιάζουμε έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη" δηλώνει ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη ανακοινώνει στρατηγική επένδυση στη Μαρίνα Πύλου για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού

Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εδραιωθεί ως παγκόσμιος κόμβος για τον θαλάσσιο τουρισμό, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία των παράκτιων περιοχών με βιώσιμο και ποιοτικό τρόπο.