SNFCC Green Weekend: Ένα πράσινο διήμερο με ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Με κεντρική θεματική τις "Ιδέες για μια Πράσινη Πόλη" το ΚΠΙΣΝ ετοιμάζει ένα διήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, προσκαλώντας, παράλληλα, νέους αρχιτέκτονες, φοιτητές αρχιτεκτονικής και περιβαλλοντικές οργανώσεις να συμμετάσχουν σε δύο ανοιχτές προσκλήσεις.

SNFCC Green Weekend ©SNFCC Nikos Karanikolas

Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει, για τρίτη συνεχή χρονιά, το SNFCC Green Weekend, ένα διήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον, με ποικίλες δράσεις, που φέτος φέρει τον τίτλο "Ιδέες για μια Πράσινη Πόλη".

Δημιουργώντας μια πλατφόρμα συζήτησης, ανταλλαγής ιδεών, ενημέρωσης και ανάδειξης βέλτιστων πρακτικών σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, το SNFCC Green Weekend στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και στην ενεργή συμμετοχή τους. 

SNFCC Green Weekend
© Danai Kokkinaki

Με πυρήνα τον Θόλο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, το ΚΠΙΣΝ, για δύο ολόκληρες μέρες, γεμίζει με δράσεις σε όλους τους χώρους του: από τον Μεσογειακό Κήπο και την Περίμετρο, μέχρι το Ξέφωτο και τον Πευκώνα, αλλά και από τα Φυτεμένα Δώματα και τα Νότια Μονοπάτια έως το Λαχανόκηπο, όσες και όσοι επισκεφθούν το ΚΠΙΣΝ, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, με ελεύθερη είσοδο, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει από ομιλίες, συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, το 3ο Open Agora με θέμα "Περιβάλλον", μέχρι περιπάτους, εκπαιδευτικά εργαστήρια με την επιμέλεια του SNFCC Youth Council, διαλογισμό στα Νότια Μονοπάτια και πλήθος ποδηλατικών δράσεων.

Στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend 2024, το ΚΠΙΣΝ απευθύνει δύο ανοιχτές προσκλήσεις (open calls): η πρώτη αφορά σε νέους αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής και η δεύτερη σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε πεδία σχετικά με το περιβάλλον.

SNFCC Green Weekend
© Danai Kokkinaki

Ανθρώπινοι Οικισμοί - Βιώσιμες Κοινότητες | Open Call για νέους αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής

Κατάθεση προτάσεων για συμμετοχή σε έκθεση αρχιτεκτονικών μελετών που θα παρουσιαστεί στον Μεσογειακό Κήπο, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ. 

Στο τελευταίο του βιβλίο Ecology and Ekistics (1975), o Κωνσταντίνος Δοξιάδης αναφέρει: "Είναι καθήκον μας να κατανοήσουμε συστημικά πώς η ζωή εκφράζεται από την ανάπτυξη των ανθρώπινων οικισμών με τρόπο που θα συμπεριλαμβάνει κάθε πλευρά, οπτική, έκφραση γνώμης, γνωστής ή άγνωστης, προβλέψιμης ή απροσδόκητης. Τότε, το καθήκον θα είναι, πλέον, να μάθουμε να ελέγχουμε το σύστημα αυτό με σοφία για το καλό της ανθρωπότητας." Αρκετές δεκαετίες μετά το κάλεσμα του Δοξιάδη για μια νέα σύνθεση της οικιστικής και της οικολογίας, η σημερινή συνθήκη χαρακτηρίζεται από μια ευρύτατη συνείδηση της ανάγκης για τη βιώσιμη, "πράσινη" πόλη. Ταυτόχρονα, έχουν διαφανεί, τα αίτια και οι διαστάσεις των προκλήσεων που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Σε αυτή τη βάση, το ΚΠΙΣΝ προσκαλεί νέους/ες αρχιτέκτονες και φοιτητές/τριες αρχιτεκτονικής να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μια νέα "εντοπία", προκειμένου αυτές να παρουσιαστούν στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο "Ανθρώπινοι Οικισμοί — Βιώσιμες Κοινότητες". Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων, αποτύπωμα δημιουργικής σκέψης, που να προσεγγίζουν το ζήτημα σε οποιαδήποτε σχεδιαστική κλίμακα μελέτης, προτάσσοντας την διεπιστημονική ερευνητική ανάλυση ως προϋπόθεση. Τα μέσα αναπαράστασης είναι στην κρίση των μελετητών: προπλάσματα, διαγράμματα, τρισδιάστατες και δισδιάστατες απεικονίσεις, μακέτες διερεύνησης, κολάζ, γλυπτά/εγκαταστάσεις είναι ευπρόσδεκτα, στο μέτρο που αυτά, κατά την κρίση των μελετητών (ή δημιουργών) και της επιτροπής αξιολόγησης, μπορούν να εκτεθούν στον υπαίθριο χώρο του ΚΠΙΣΝ.

Η πρόσκληση αφορά σε νέα έργα, αλλά και σε μελέτες που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο πλαίσιο ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ή άλλων δημιουργικών διαδικασιών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Προθεσμία υποβολής προτάσεων: Δευτέρα 26 Αυγούστου
Όλες οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω email στο snfccgreenwe@snfcc.org

SNFCC Green Weekend
© Pelagia Karanikola

3o Open Agora: Περιβάλλον | Open Call 

Με στόχο την ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου ως κοινού τόπου συνάντησης, προσβασιμότητας και δημιουργίας, το ΚΠΙΣΝ προσκαλεί και πάλι μη κερδοσκοπικές, ανεξάρτητες, εθελοντικές και ακτιβιστικές οργανώσεις να συμμετέχουν στη διήμερη ανοιχτή αγορά που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend 2024.

Το 3ο Open Agora επιδιώκει να ενισχύσει τις συμμετέχουσες οργανώσεις, δίνοντάς τους ένα βήμα για εξωστρέφεια, ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, αλλά και προωθώντας τη διάδραση και τη συνεργασία.

Οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχα πεδία μπορούν να ενισχύσουν το έργο τους μέσα από την πώληση προϊόντων καθώς και να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες και τις δράσεις που προσφέρουν σχετικά με τη βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφορία, την οικολογία και την προώθηση πράσινων πρακτικών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Τρίτη 6 Αυγούστου 2024
Για ερωτήσεις: αποστολή email στη διεύθυνση open.agora@snfcc.org

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αύγουστος γεμάτος εκπλήξεις στη Βαμβακού Λακωνίας

Μουσική, χορός, βόλτες στη φύση, δημιουργική απασχόληση, τεχνολογία και δημιουργικά εργαστήρια είναι όσα θα ζήσουν μικροί και μεγάλοι τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/07/2024

Η Visa και η Cardlink αναβαθμίζουν τις πληρωμές στα φεστιβάλ με σύγχρονα self-service POS

Τα φεστιβάλ της πόλης γίνονται πιο εύκολα και ασφαλή χάρη στις καινοτόμες λύσεις πληρωμών της Visa και της Cardlink.

Γαστρονομικό ταξίδι στο "Tudor Hall" του "King George" παρέα με το "Samos Nectar" του ΕΟΣ Σάμου

Το εξαιρετικό κρασί "Samos Nectar" του ΕΟΣ Σάμου πρωταγωνιστεί στο μενού degustation του εστιατορίου, συνδυάζοντας μοναδικές γεύσεις με την υψηλή αισθητική της σύγχρονης γαστρονομίας.

Ζωή λεωφορείο - summer edition

Περιμένοντας την αντικατάσταση των λεωφορείων της Αθήνας με νέα ηλεκτρικά και "πράσινα", και ενώ μοιραζόμαστε καθημερινές ιστορίες τρέλας εν μέσω καύσωνα, είπαμε να ψάξουμε το θέμα λίγο παραπάνω.

Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut: To πρώτο Παριανό αφρώδες κρασί είναι γεγονός

Το Paros Farming Community κυκλοφορεί το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut, που είναι ήδη διαθέσιμο και εκτός συνόρων.

"Αφιερωματικό έτος Μίκη Θεοδωράκη" ανακηρύχθηκε το 2025

Το Υπουργείο Πολιτισμού αποτίει φόρο τιμής στην κληρονομιά του σπουδαίου συνθέτη, αγωνιστή, πολιτικού και στοχαστή, ανακηρύσσοντας το 2025 έτος Μίκη Θεοδωράκη.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Η Αθήνα γιορτάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ένα φεστιβάλ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/7 έως 2/8.