Ξεκινούν οι εκδηλώσεις του "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός"

Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους πάνω στο θεματικό άξονα της σύγκρουσης θα δοθούν, με ελεύθερη είσοδο, σε αρχαιολογικούς χώρους στην Πρέβεζα, τους Δελφούς, την Καβάλα, το Ρέθυμνο, τη Μαρώνεια, τη Λαμία, τη Λέσβο, τα Ιωάννινα και την Αλεξανδρούπολη.

Μερικά κομμάτια πέτρας ©Μαρίζα Καψαμπέλη

Σήμερα 1η Ιουλίου ξεκινούν οι φετινές εκδηλώσεις του προγράμματος του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός", με νέες παραγωγές σε Πρέβεζα, Δελφούς, Καβάλα, Ρέθυμνο, Μαρώνεια, Λαμία, Λέσβο, Ιωάννινα και Αλεξανδρούπολη. Η πρώτη εβδομάδα των εκδηλώσεων, ως τις 7 Ιουλίου, περιλαμβάνει εννέα μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους που δημιουργήθηκαν πάνω στον κεντρικό θεματικό άξονα του θεσμού για το 2024, δηλαδή την έννοια της σύγκρουσης.

Των κοχυλιών η γλώσσα
Μουσική παράσταση "Των κοχυλιών η γλώσσα" στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Το πρόγραμμα της πρώτης εβδομάδας περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις: Στις 1 και 2 Ιουλίου παρουσιάζονται η θεατρική παράσταση "Ψυχορραγήματα" σε δραματουργία της Ελένης Κουτσιούμπα και σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή στο Νεκρομαντείο Αχέροντα στην Πρέβεζα, η νέα πολυμεσική δράση "Η βιογραφία ενός λογισμικού" του εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Δρίβα στο Περίπτερο Πικιώνη στους Δελφούς και η μουσική παράσταση "Ταξίδι στα Βαλκάνια" για συμφωνική ορχήστρα, μεικτή χορωδία και αφηγητή του Γιάννη Μπελώνη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα.

Η βιογραφία ενός λογισμικού
Πολυμεσική δράση "Η βιογραφία ενός λογισμικού" στο Περίπτερο Πικιώνη στους Δελφούς

Στις 2 και 3 Ιουλίου, η μουσική παράσταση "SOMNIA PACIS: Ονειρευόμενοι την ειρήνη" σε σύλληψη των Γιάννη Παπατζανή, Ανδρέα Παραγιουδάκη και Κατερίνας Αδαμάρα έρχεται στη Φορτέτσα Ρεθύμνου. Στις 3 και 4 Ιουλίου, εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση "Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται", σε επιμέλεια Εύας Βασλαματζή, στο Αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια. Στις 4 και 5 Ιουλίου, η θεατρική παράσταση "Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα", βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ελισσαίου Βλάχου στο Κάστρο Λαμίας.

Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται
Ομαδική έκθεση "Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται" στη Μαρώνεια

Στις 5 και 6 Ιουλίου, το μουσικό έργο "Τρισεύγενη" σε σύλληψη Κορίνας Βουγιούκα και μουσική Τάσου Ρωσόπουλου παρουσιάζεται στο Ιερό του Μέσσου Λέσβου. Τέλος, στις 6 και 7 Ιουλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη μουσική παράσταση "Των κοχυλιών η γλώσσα" με ερμηνευτή τον Θοδωρή Βουτσικάκη και απαγγελία από τη Μαρίνα Καλογήρου στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης στα Ιωάννινα, καθώς και την περιπατητητική παράσταση/ξενάγηση για παιδιά και εφήβους "Μερικά κομμάτια πέτρας", σε κείμενο Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου, στον Αρχαιολογικό χώρο Ζώνης στην Αλεξανδρούπολη.

Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα
©Ν. Βαρδακαστάνης
"Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα" στο Κάστρο Λαμίας

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ, ενώ οι προκρατήσεις θέσεων έχει ξεκινήσει μέσω της ιστοσελίδας: www.allofgreeceoneculture.gr.

Φωτό εξωφύλλου: "Μερικά κομμάτια πέτρας" από το θέατρο Πορεία στον Αρχαιολογικό χώρο Ζώνης στην Αλεξανδρούπολη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το ΥΠΠΟ παραχωρεί κτίριο στην Πλάκα για την έδρα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η παραχώρηση του κτιρίου αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη και θέτει αυστηρούς όρους για την μελλοντική διαχείριση του νέου αυτού κτιρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/08/2024

Αποχαιρετώντας τον Μάρτιν Φίλιπς και τη Τζένη Μαστοράκη

Σε έναν κόσμο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και απαιτεί συνεχώς το νέο και το φανταχτερό, η μουσική του Μάρτιν Φίλιπς και η ποίηση της Τζένης Μαστοράκη αποτελούν ένα καταφύγιο σπάνιας ομορφιάς και διακριτικής μελαγχολίας.

Updated | Πού να απευθυνθείτε για βοήθεια και υποστήριξη κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Αττική

Πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα για τους πληγέντες αλλά και για όσους επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια.

Η Σάμος, ο φετινός τρύγος με εξαιρετικής ποιότητας Μοσχάτο και οι ιστορίες των παλιών αμπελουργών

Η Σάμος ξεκίνησε για τα καλά τον τρύγο με την πρωταγωνίστρια ποικιλία να βρίσκεται στην καλύτερη έκφραση της.

Το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια θα δοθεί στο Σπίτι της Γυμναστικής

Ο χώρος που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο και με τη σειρά του θα στεγάσει το μέλλον της ελληνικής γυμναστικής θα λάβει το όνομα του τριπλού Ολυμπιονίκη, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Επιχορηγήσεις 2.006.000 ευρώ από το ΥΠΠΟ για θεατρικές παραγωγές, φεστιβάλ και εκδηλώσεις

Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα από το πρόγραμμα Δημιουργική Ελλάδα στηρίζει το θέατρο και τους δημιουργούς του.

Αρχαία Όλυνθος: Μοναδική εμπειρία περιήγησης στον χώρο και στον χρόνο

Ο εκσυγχρονισμένος χώρος πληροφόρησης της Αρχαίας Ολύνθου προσφέρει στους επισκέπτες μια πρωτοποριακή και διαδραστική εμπειρία εξερεύνησης της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.