Η αφίσα-ταινία "Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι" επιστρέφει

Η καλλιτέχνιδα δρόμου Ελλάδα Στασινόγλου μάς υπενθυμίζει τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας.

Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι

Η νέα δημιουργός της street art, Ελλάδα Στασινόγλου, βρήκε έναν νέο τρόπο για να μιλήσει για το τράφικινγκ ανήλικων προσφύγων. Συνδυάζοντας αφίσα δρόμου, κινηματογράφο με τηλέφωνο και επιστρατεύοντας τους κάδους σκουπιδιών και την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) η ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνιδα από τον Καναδά μάς φέρνει καθημερινά αντιμέτωπους με ένα μοναδικό εγχείρημα ψηφιακής αντικουλτούρας και κοινωνικής σάτιρας.

Η αφίσα με το μήνυμα "Είμαι άνθρωπος όχι σκουπίδι" κολλιέται μόνο πάνω σε κάδους και λειτουργεί ως οθόνη προβολής μιας ταινίας σε επεισόδια. Η αφίσα-πύλη-ταινία-εγκατάσταση κλείνει ήδη 2 χρόνια παρουσίας και πρόσφατα ξεκίνησε να προβάλει το 8ο επεισόδιο.

"Η αφίσα μου είναι το απόλυτο δείγμα DIY κινηματογράφου. Όλα εξαρτώνται από εμένα", τονίζει η Ελλάδα Στασινόγλου. "Σαν κρεμμύδι που ξεφλουδίζεται στρώμα-στρώμα, έτσι και η ιστορία μου ξετυλίγεται επεισόδιο-επεισόδιο, δίνοντας το χρόνο στη πόλη να εξοικειωθεί με αυτή τη νέα ψυχεδελική εμπειρία αλλά και σε εμένα να ωριμάσω μαζί με το έργο μου".

Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι

Σύμφωνα με τη νεαρή δημιουργό που ήρθε από τον Καναδά στην Αθήνα πριν 4 χρόνια, "η πολυμεσική αφίσα μου είναι κατ΄αρχάς ένα πολιτικό έργο, βαθύτατα καταγγελτικό, που αξιοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα και το δημόσιο χώρο για να μιλήσει με γλαφυρό τρόπο για τη σήψη της ελληνικής κοινωνίας".

Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι

Η Ελλάδα Στασινόγλου γεννήθηκε στο Μόντρεαλ. Ήρθε στην Αθήνα το 2020, σε ηλικία 15 χρονών. Το 2021 τάραξε τα νερά του χώρου της τέχνης και τεχνολογίας με την ψηφιακή εφαρμογή (app) χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας "StasisHellas". Μια ανελέητη σάτιρα της ελληνικής κατάστασης με αναφορές στις νεοελληνικές παθογένειες, στερεοτυπικές συμπεριφορές, σύνδρομα και εθνικές φαντασιώσεις, με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια.

Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι

Όλα τα επεισόδια της ταινίας "Είμαι άνθρωπος όχι σκουπίδι" φιλοξενούνται σε πλήρη μορφή στη www.stasishellas22.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 80 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
15/07/2024

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.

ΥΠΠΟ: Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού

Ο αρχαιολογικός χώρος αποκτά μία νέα πύλη εισόδου-εξόδου, καθώς και άλλες απαραίτητες υποδομές.

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το επιστημονικό σκάφος Tara βρίσκεται στην Αθήνα για ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αναδεικνύεται το πέρας της Ιερά Οδού.