"Τόπος Υπερκόσμιων Συρράξεων": Ανακαλύπτοντας την προσφυγική συνοικία του Χαλανδρίου

Οι εικαστικές παρεμβάσεις έχουν την πρόθεση να φέρουν τους ανθρώπους που ζουν στη περιοχή, σε μια άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες, το καλλιτεχνικό έργο αλλά και να δημιουργήσουν, όσο μπορούν φυσικά, μία αλληλεπίδραση στον δημόσιο χώρο.

Τόπος Υπερκόσμιων Συρράξεων

Από το 2019 με κέντρο μια προσφυγική κατοικία στον Συνοικισμό Χαλανδρίου, εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής τέχνης συμμετέχουν σε μια σειρά από δράσεις με κυρίαρχο στοιχείο τη διερεύνηση και επαναοικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Από τις 28 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, ο συνοικισμός Χαλανδρίου θα φιλοξενήσει την 5η κατά σειρά ομαδική έκθεση του +oikismos, με τίτλο "Τόπος Υπερκόσμιων Συρράξεων". Η έκθεση / εικαστική παρέμβαση στην οποία συμμετέχουν φέτος 46 καλλιτέχν(ιδ)ες και ομάδες, επιμελείται από τους Παναγιώτη Δαραμάρα, Θοδωρή Κορέλη, Ήρα Παπαδοπούλου και Δημήτρη Χαλάτση, και εστιάζει στις χωρο-ταξικές διαστάσεις της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και στη σχέση με το "ξένο".

Τόπος Υπερκόσμιων Συρράξεων

Με τίτλο δανεισμένο από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας των αρχών του προηγούμενου αιώνα, η έκθεση "Τόπος Υπερκόσμιων Συρράξεων" μας εισάγει στα συμβαίνοντα της προσφυγικής συνοικίας του Χαλανδρίου, αναμοχλεύοντας τις παλαιότερες αλλά και σύγχρονες νόρμες συνδιαλλαγής με το "ξένο". Εξετάζει την καταγωγή και την περιπλάνηση ως ένα άλλο υποκείμενο ή έναν οικείο-ξένο που επαναλαμβάνει τις προϋπάρχουσες κοινωνικές πρακτικές, μέσα από το κοινωνικό πρόσημο της τάξης.

Τόπος Υπερκόσμιων Συρράξεων

Ποιο είναι τελικά το "ξένο" στη νεωτερική και μετανεωτερική εποχή; Είναι η απειλή που κουβαλά πιο τρομακτική και από αυτή του εχθρού; Έχει στο συλλογικό φανταστικό τη δύναμη να υποσκάπτει την κοινωνική δομή της πόλης και γι’ αυτό "διώκεται" χρησιμοποιώντας ανύπαρκτα φαντάσματα; Η μνήμη, κρίσιμο στοιχείο που διαμορφώνει την ανθρώπινη εμπειρία και κοινωνική ταυτότητα, αναδεικνύεται για άλλη μια χρονιά στην έκθεση του +oikismos. Η έκθεση περιλαμβάνει εφήμερες in situ εγκαταστάσεις, performances, videos και ομιλίες, στα πάρκα, στους δρόμους, στο ρέμα και σε αυλές προσφυγικών κατοικιών του Συνοικισμού.

Τόπος Υπερκόσμιων Συρράξεων

Εγκαίνια: 28 Ιουνίου (7 μ.μ.)

Info: Συνοικισμός Χαλανδρίου | 28/6-2/7 | Ωρες λειτουργίας: 7-10.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.