"Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης" & "Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ": Όταν καταξιωμένοι δημιουργοί συναντούν την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας

Δύο έργα που προέκυψαν από την άμεση συνεργασία σύγχρονων δημιουργών, της δημιουργικής ομάδας των M2P και της σκηνοθέτιδας Γιολάντας Μαρκοπούλου, με τους εθνοτοπικούς συλλόγους της Ελευσίνας.

Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης & Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς παρουσιάζει τα αποτελέσματα δύο ιδιαίτερων έργων που αποτέλεσαν μέρος του προγράμματός της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, δύο έργων που προέκυψαν από την άμεση συνεργασία καταξιωμένων δημιουργών με τους εθνοτοπικούς συλλόγους της Ελευσίνας, του "Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης", σε σύλληψη, σχεδιασμό και καλλιτεχνική επιμέλεια της δημιουργικής ομάδας M2P, και της τριλογίας "Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ", σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου.

Πώς η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και οι τοπικές παραδόσεις μετουσιώνονται σε σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία; Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα τη δώσουν οι δημιουργοί των δύο έργων οι οποίες θα μιλήσουν για τη μεθοδολογία που ακολούθησαν και, μαζί με τους συμμετέχοντες θα μοιραστούν με το κοινό τις εμπειρίες τους.

Πιο αναλυτικά, στην εκδήλωση στο Σινέ Ελευσίς θα παρουσιαστεί το "Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης", ένα έργο της πρόσφατα βραβευμένης με ΕΒΓΕ δημιουργικής ομάδας των M2P (Αλίκη Κακουλίδου & Δήμητρα Βασιλάκου) που εντάχθηκε στην τελετή έναρξης της 2023 Ελευσίς με τη μορφή εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο. Μία αφήγηση με στόχο την επαναφορά της γλωσσικής μνήμης, της πόλης και των ανθρώπων της μέσω της γλώσσας της οπτικής επικοινωνίας. Οι M2P συνεργάστηκαν με τους ανθρώπους που απαρτίζουν τους εθνοτοπικούς συλλόγους της Ελευσίνας, κατέγραψαν τα βιώματα, τις μνήμες από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, την τέχνη και τα σύμβολά τους, όπως αυτά εμφανίζονται σε κεντήματα και άλλα παραδοσιακά τεχνουργήματα, και τους έδωσαν νέα ζωή. Ένωσαν εικόνες, μοτίβα της τοπικής παράδοσης, με αφηγήσεις δημιουργώντας μία νέα οπτική γλώσσα που προκαλεί τον θεατή να διαβάσει ξανά, να συνδεθεί με τον τόπο και τον χρόνο. Οι συντελεστές του έργου θα παρουσιάσουν τα 10 νέα μοτίβα που δημιουργήθηκαν καθώς και την έκδοση που καταγράφει το σύνολο του έργου.

Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης & Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ

Στη συνέχεια, η διακεκριμένη σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου θα μιλήσει για το "Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ", τις τρεις παραστάσεις (Ε_ΦΥΓΑ, Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία & Ε_ΦΥΓΑ Πόντος) που παρουσιάστηκαν από το 2018 έως το 2024, στο δημόσιο χώρο της Ελευσίνας και γνώρισαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Στο Σινέ Ελευσίς, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και η έκδοση "Ε_ΦΥΓΑ", ένα έντυπο χρονικό όχι μόνο της ομώνυμης τριλογίας αλλά και της πολυετούς επιτόπιας έρευνας και της μεθοδολογίας της σκηνοθέτιδας και της ομάδας της.

Η έκδοση αποτυπώνει τα έργα ως μια ξεχωριστή παρακαταθήκη της 2023 Ελευσίς, αναλύοντας μέσα από κείμενα και πλούσιο οπτικό υλικό μια μοναδική περίπτωση μακροχρόνιου καλλιτεχνικού έργου με την ενεργή εμπλοκή της κοινότητας. Tην έκδοση επιμελήθηκε η Ιωάννα Βαλσαμίδου, με σύμβουλο έκδοσης τη Μαρία Κουκιάδη, σε σχεδιασμό του Ιωάννη Μαρκάκη και καλλιτεχνική διεύθυνση του ίδιου σε συνεργασία με τη Γιολάντα Μαρκοπούλου. Στην εκδήλωση, μαζί με τη σκηνοθέτιδα, την εμπειρία τους από το έργο θα μοιραστούν και οι συμμετέχοντες στις παραστάσεις, Ομάδα Station Athens (Ε_ΦΥΓΑ), Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας (Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία) και Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας "Νέα Τραπεζούντα" (Ε_ΦΥΓΑ Πόντος), αλλά και οι συμμετέχοντες με κείμενα στον τόμο.

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 80 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.