Μία -ακόμη- άβολη πραγματικότητα για την Αθήνα

H ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα ζωής στις πόλεις, το 2023, απλά επιβεβαίωσε αυτό που αρκετοί βιώνουν στην πρωτεύουσα αλλά ελάχιστοι παραδέχονται.

Μία -ακόμη- άβολη πραγματικότητα για την Αθήνα

Τα τελευταία χρόνια, η Κομισιόν συνηθίζει να δημοσιεύει -μεταξύ άλλων- μία ετήσια έκθεση που αφορά την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις. Το ίδιο έκανε και τώρα, με τα όσα αναφέρονται στο ριπόρτ να μην είναι ακριβώς ελπιδοφόρα για την Αθήνα

Βασικά, η ελληνική πρωτεύουσα αποτελεί μία από τις χειρότερες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου για να ζει κανείς, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα κατοίκων -που απάντησαν σε πολλά και διαφορετικά σχετικά με την ποιότητα ζωής ερωτήματα- ανάμεσα σε 83 αστικές πινέζες στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Λίγο (καλό) καιρό, λίγη θάλασσα και τα αρχαία μας. Μετά, όμως;

Δεν είμαι τύπος που γενικά βλέπει το ποτήρι μισοάδειο. Αλλά θα σου κάνω μία ερώτηση, ειδικά αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν την Αθήνα μία από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Θα εξακολουθούσες να πιστεύεις το ίδιο αν 300/365 ημέρες του χρόνου είχε καιρό βόρειας Ευρώπης; Ρητορική η προσέγγιση. Ευτυχώς, ο ήλιος είναι εδώ. Το ίδιο και τα αρχαία, μερικές όμορφες γειτονιές (στις οποίες η πλειοψηφία ημών δε θα μείνει ποτέ) και η θάλασσα. 'Η τουλάχιστον, κάποια σημεία με θάλασσα, σε μικρή μάλιστα απόσταση από την καρδιά της πόλης. Συν μερικά ακόμη assets που μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα, με τον συναισθηματικό παράγοντα να τα φιλτράρει.

Η Αθήνα και μερικές άβολες πραγματικότητες 5

Στον αντίποδα, περισσότερα 'θεματάκια', που καταγράφονται μάλιστα και στο προαναφερθέν ραπόρτο. Η Αθήνα λοιπόν βρίσκεται στα top-10 των χειρότερων πόλεων σε θέματα όπως την ικανοποίηση για τους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους πρασίνου, τα επίπεδα της ηχορύπανσης, την ποιότητα του αέρα και την καθαριότητα, την πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών υγείας, την ικανοποίηση που έχει κάποιος από τη θέση εργασίας του και το κατά πόσο βρίσκεις εύκολα μια καλή δουλειά, τη ζωή των οικογενειών με μικρά παιδιά. 

Η Αθήνα και μερικές άβολες πραγματικότητες 1

Η Αθήνα και μερικές άβολες πραγματικότητες 3

Παράλληλα και συμπληρωματικά, όλα τα παραπάνω έρχονται να μπουν δίπλα σε μία επίσης πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η βρετανική εταιρεία Moneybarn μεταξύ 51 ευρωπαϊκών πόλεων και αφορά τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης. Σε αυτή, η ελληνική πρωτεύουσα φιγουράρει στο top-5 του ευρωπαϊκού μποτιλιαρίσματος, με τον μέσο commuter εδώ να σπαταλά 61 ώρες/έτος στην κίνηση και να εκπέμπει 195 κιλά επιπλέον διοξειδίου του άνθρακα σε ρύπους. Γνωρίζοντας την κατάσταση στη λειτουργία των ΜΜΜ, δεν προκαλεί σε κανέναν εντύπωση. Διόλου τυχαία όλα, για μια πόλη που -ας είμαστε ειλικρινείς- δε μοιάζει ποτέ να εντάχθηκε σε ένα οργανωμένο πλαίσιο σοβαρού σχεδιασμού, υπό οποιαδήποτε έννοια.

Διαβάστε Επίσης

Πάω λοιπόν στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου (συν ένα συμπληρωματικό ερώτημα) ή τουλάχιστον σε εκείνη που θα έπρεπε να απασχολήσει όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους, λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες όπως η κλιματική κρίση, η στέγαση, η προσβασιμότητα, η αειφορία από κάθε σκοπιά κ.α.: Είναι η Αθήνα μια βιώσιμη πόλη; Εάν όχι, μπορεί να γίνει;

Μια πόλη που δε σέβεται τους κατοίκους της και κάτοικοι που δε σέβονται την ίδια, δύσκολα μπορεί να έχει ελπιδοφόρο μέλλον. Εκτός αν αυτό είναι κάτι που αφορά μόνο και αποκλειστικά τους -κανονικούς ή αμφιβόλου προελεύσεως- επενδυτές και όλους όσοι αρκούνται να κινούνται μόνο στο σύμπαν του "τουριστικού προορισμού και τους 12 μήνες του χρόνου".

Η Αθήνα και μερικές άβολες πραγματικότητες 2

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.