Τα δωρεάν της εβδομάδας: Το νέο movie club της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Η καινούργια συνεργασία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με τη Mooviereel, ένα ακόμα Reverb Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/1.

Murder by Death

Η Mooviereel και η Ελληνοαμερικανική Ένωση εγκαινιάζουν ένα νέο κινηματογραφικό εγχείρημα, το "HAU Movie Club", με την προβολή της κλασικής αμερικανικής κωμωδίας μυστηρίου "Πρόσκληση σε Γεύμα από έναν Υποψήφιο Δολοφόνο", την Τετάρτη 17/1 (7.15). Η ταινία του Ρόμπερτ Μουρ διακωμωδεί τις ταινίες και βιβλία μυστηρίου, με έμπνευση φημισμένους ντετέκτιβ της αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως τον Ηρακλή Πουαρό, κι ένα δυνατό καστ να ενσαρκώνει τους καλεσμένους του απειλητικού δείπνου, που αναγκάζονται να βρουν τον δολοφόνο προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι: Μάγκι Σμιθ, Άλεκ Γκίνες, Πίτερ Σέλερς, Πίτερ Φολκ, αλλά και ο συγγραφέας Τρούμαν Καπότε ("Πρόγευμα στο Τίφανις", "Εν Ψυχρώ") σε έναν ξεχωριστό cameo ρόλο.

Το Reverb Festival επιστρέφει στις 19/1, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την εναλλακτική σκηνή της πόλης μέσω της τέχνης και της ποικιλομορφίας. Από τις 3.30 το μεσημέρι έως τις 11.30 το βράδυ, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης γεμίζει με ανεβαστικά μπιτάκια από disc jockey σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής, ενώ φυσικά οι παρευρισκόμενοι μπορούν να δοκιμάσουν ποτά και κοκτέιλ από επαγγελματίες του χώρου. Λίγες μέρες νωρίτερα, στη ΔΑΚ διοργανώνεται ένα αποχαιρετιστήριο event για την έκθεση "Fragments of Time" που φιλοξενείται στον χώρο του 365 by illustradays. Το διήμερο 13 και 14/1 (11.30 π.μ.-8.30 μ.μ.) θα διεξαχθούν εικαστικά εργαστήρια και δημιουργικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες.

Αλέξης Κυριτσόπουλος Παράλληλα
Δημήτρης Καπάνταης © ΟΠΑΝΔΑ
Αλέξης Κυριτσόπουλος "Παράλληλα"

Αν και είναι λίγα τα εικαστικά πρότζεκτ που τρέχουν αυτόν τον μήνα, οι αθηναϊκοί χώροι τέχνης διοργανώνουν ξεναγήσεις και διάφορα events για να μας παρακινήσουν να τους επισκεφθούμε: στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων ο ζωγράφος Αλέξης Κυριτσόπουλος συναντά τον επιμελητή και ιστορικό τέχνης Χριστόφορο Μαρίνο για μια ξεχωριστή περιήγηση στην έκθεση "Παράλληλα". Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική έκθεση του Κυριτσόπουλου, που περιλαμβάνει έργα από το 1963 έως σήμερα. Η πρώτη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14/1, στις 12 το μεσημέρι. Ο εικαστικός Δημήτρης Χαντζόπουλος μάς προσκαλεί να δούμε και τη δική του έκθεση, "Selfies", μέσα από μια ειδική ξενάγηση παρέα με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα, στον χώρο τέχνης 16 Φωκίωνος Νέγρη (13/1, 12.30 μ.μ.).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δημήτρης Χαντζόπουλος. Selfies

  • Μεικτά Μέσα

Σε γλυπτά και ζωγραφικές κατασκευές, φιλοτεχνημένα την τελευταία τριετία παρελαύνουν μορφές από τον κόσμο της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας και της σύγχρονης κουλτούρας, όσο κι απ’ τον κόσμο των γελοιογραφιών, που δημιουργεί στην πολύχρονη διαδρομή του. Μέσα από παράδοξες συνθέσεις υλικών, ξύλινες επιδαπέδιες και επιτοίχιες κατασκευές, ζωγραφικά έργα με πηλό και papier-mâché, οι χαρακτηριστικές ολόμαυρες φιγούρες των σατιρικών σκίτσων του Δημήτρη Χαντζόπουλου ζωντανεύουν στις τρεις διαστάσεις και δημιουργούν ένα σκηνικό φαντασίας και με έναν απρόσμενο τρόπο προβληματίζουν για τις επιδράσεις της ψηφιακής πραγματικότητας.

Αλέξης Κυριτσόπουλος. Παράλληλα

  • Ζωγραφική

Η πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου, με έργα από το 1963 έως σήμερα. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, που έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Στην περίπτωσή του, το χρώμα εξυπηρετεί τον βαθύτερο σκοπό της ζωγραφικής: να προσφέρει "παρηγοριά, ελπίδα και ανάσα για να τα βγάλουμε πέρα". Ο Κυριτσόπουλος παίζει με τα χρώματα ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας τις αστείρευτες δυνατότητές τους. Εξίσου σημαίνοντα ρόλο με το χρώμα διαδραματίζει στη ζωγραφική του η μουσική, αρχής γενομένης από τα εξώφυλλα δίσκων, με πρώτο το "Φορτηγό" (1966) του Διονύση Σαββόπουλου, με το οποίο μεταφράζει αποτελεσματικά την ευαισθησία του τραγουδοποιού, και αργότερα με τα εμφανώς πιο ζωγραφικά "Παράλογα" (1976) του Μάνου Χατζιδάκι. Η ζωγραφική του Κυριτσόπουλου είναι γεμάτη παράξενα, παράδοξα, περίφημα, ανέλπιστα και πρωτάκουστα περιστατικά, χαριτωμένα και πεντανόστιμα λόγια, αφάνταστες και πρωτόφαντες περιπέτειες – με τη διαφορά όμως ότι όλα αυτά συμβαίνουν τώρα, γύρω μας, στη γειτονιά μας, και όχι σε κάποιο μακρινό πλανήτη ή σε μια μυθική χώρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.