H "Ταράτσα του Φοίβου" επιστρέφει για να ξορκίσει το κακό

Το «α» βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο θέατρο Άλσος (27/5), όπου ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του μίλησαν για όλα εκείνα που σημαίνουν για τους ίδιους καλοκαίρι, τα παλιά αθηναϊκά αναψυκτήρια και την ανάγκη να φέρουν πίσω το γούρι της «Ταράτσας».

Ταράτσα του Φοίβου © Δημήτρης Μακρής

"Πώς φαντάζεσαι το αττικό καλοκαίρι;" τραγουδά ο Δεληβοριάς και η παρέα του στο τραγούδι-ύμνος της Ταράτσας που επιστρέφει από τις 29 Μαΐου και κάθε Τετάρτη. Έπειτα από μια μεγάλη παύση, το χειροποίητο υπερθέαμα που έλειψε πολύ από τα καλοκαίρια μας στην Αθήνα γυρνά στο "σπίτι" του, το θέατρο Άλσος, με τη σταθερή συμμετοχή του Θανάση Αλευρά, της Ρένας Μόρφη και της Γαλήνης Χατζηπασχάλη, αλλά και τουλάχιστον δύο διαφορετικούς καλεσμένους κάθε εβδομάδα από το χώρο του τραγουδιού, του θεάτρου και της stand up κωμωδίας. Στην εναρκτήρια παράσταση αλλά και σε εκείνη της Τετάρτης 5/6 στην παρέα προστίθενται η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

Ταράτσα του Φοίβου
© Δημήτρης Μακρής
"Πώς φαντάζεστε ένα αναψυκτήριο; Πώς φαντάζεστε ένα βαριετέ;"
Η παρέα της Ταράτσας δίνει ξανά ραντεβού στο Άλσος

"Όταν το ’21 κλείσαμε τον κύκλο αυτής της ιδέας, ήμασταν πολύ χαρούμενοι. Είχαμε όλοι μια πομπώδη περηφάνια…" εξηγεί ο οικοδεσπότης της "Ταράτσας" στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στις 27 Μάη στη συνέντευξη Τύπου στο Άλσος. "Αλλά και πάλι ξεκίνησαν να συμβαίνουν φριχτά πράγματα γύρω μας –πόλεμοι, γυναικοκτονίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, δυστυχήματα– οπότε αποφασίσαμε να γυρίσουμε, έτσι για να φέρουμε πίσω το γούρι, να αλλάξουμε τον κόσμο… Γιατί ο κόσμος για μας δεν είναι τίποτα άλλο από το αθηναϊκό καλοκαίρι. Όσο αόριστο κι αν ακούγεται αυτό είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό όλης της παρέας εδώ και μας κάνει να ονειρευόμαστε πάντα μια καλύτερη ζωή".

Η "Ταράτσα του Φοίβου" γεννήθηκε το 2017, στην ταράτσα του "Acro", για να καλύψει το κενό που άφησαν τα παλιά αναψυκτήρια, τα οποία κάποτε συναντούσες διάσπαρτα στην Αθήνα. "Πάντα διάβαζα για τη Μάντρα του Αττίκ και για τα θεάματα ποικιλιών. Μου έλειπε κάτι τέτοιο γιατί αναγνώριζα έναν τόσο ωραίο καλλιτεχνικό σκελετό που πλέον όμως είχε ξεφτίσει και δεν υπήρχε πουθενά. Πλέον, πηγαίνουμε μόνο σε μεγάλες συναυλίες, παραστάσεις stand up κωμωδίας ή σε άλλα θεατρικά πράγματα, αλλά αυτό το μεικτό και υπέροχο θέαμα έχει εκλείψει. Ψάχνοντας έναν οραματιστή επιχειρηματία βρήκαμε, μαζί με την ονειρεμένη παραγωγό την Κατερίνα Σταματάκη, τον Ηλία Μαροσούλη, ο οποίος ενθουσιάστηκε μιας και ξεκίνησε την καριέρα του ως ηλεκτρολόγος σε αναψυκτήρια". H ανταπόκριση του κοινού ήταν ενθουσιώδης, ενώ από την "Ταράτσα" πέρασε όλο το ελληνικό τραγούδι, ηθοποιοί και κωμικοί. Μετά την πανδημία ήρθε και η μετακόμιση στο Άλσος: "Εδώ αισθανόμαστε ότι ολοκληρώνεται το όραμά μας γιατί είναι ένας χώρος πραγματικά μαγικός, όχι μόνο λόγω της ιστορικότητάς του [σ.σ. το Άλσος του Οικονομίδη], αλλά και επειδή είναι το πιο δροσερό μέρος της Αττικής ακόμα και τις μέρες που έχει ανελέητο καύσωνα", εξηγεί ο Δεληβοριάς.

Ταράτσα του Φοίβου
© Δημήτρης Μακρής
Ο θίασος της Ταράτσας μιλώντας για το αττικό καλοκαίρι.

Ένα sneak-peak στα νούμερα

Τι σχέση έχει η "Barbie" με τη "Φόνισσα" και ο "Οπενχάιμερ" με την "Υπολοχαγό Νατάσα"; Ο Φοίβος Δεληβοριάς και το "πανούργο" δίδυμο των Βύρωνα Θεοδωρόπουλου και Δημήτρη Χριστοφορίδη καυτηριάζουν το περίφημο νομοσχέδιο για την ποσόστωση στο ελληνόφωνο τραγούδι, επιχειρώντας μια τολμηρή αναλογία για σινεφίλ. Αλλά και το σημαντικότατο "εθνικό ζήτημα", που ήταν (και παραμένει) η ελληνική συμμετοχή στη Eurovision και το "Zari" της Μαρίνας Σάττι, όπως και άλλα τραγούδια και παρατράγουδα της εγχώριας μουσικής σκηνής, θα συζητηθούν σε μια ιδιαίτερη σκηνική μεταφορά του τηλεοπτικού "Μουσικού Κουτιού". Ένα από τα νούμερα περιλαμβάνει τις προγραμματικές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη και μπόλικη σάτιρα για όσους είναι "από πάνω". "Είμαστε ανελέητοι προς τον ισχυρό και δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε σκληροί με κάποιον που είναι αδύναμος. Αυτό είναι και το νόημα της πολιτικής ορθότητας, όταν δεν φτάνει σε ακρότητες. Το όριο για μένα βρίσκεται στην ερώτηση "ποιος είναι από πάνω;”. Αυτόν θα τον κοροϊδέψουμε πάρα πολύ εμείς που είμαστε από κάτω".

Ταράτσα του Φοίβου
© Δημήτρης Μακρής
Η Ρένα Μόρφη μάς χάρισε μια πρώτη ερμηνεία του νέου "Καλημέρα Νύχτα", που υπογράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς

Μια παρέα γεννημένη για την "Ταράτσα"

Όλες τις σεζόν της "Ταράτσας", όπως και τη φετινή σχεδιάζει σκηνοθετικά ο Άγγελος Τριανταφύλλου, με τον οποίο ο Δεληβοριάς μοιράζεται "τόσο την ευαισθησία όσο και την αισθητική απαίτηση για ένα αναψυκτήριο που να μην είναι φθηνό και να είναι σημερινό". Για τον Τριανταφύλλου, αυτό το πρότζεκτ είναι το δικό τους καλοκαίρι και "η καλύτερη εναλλακτική πρόταση original ψυχαγωγίας χωρίς καλλιτεχνικές αγκυλώσεις, μόνο με φως, χαμόγελο και γέλιο". Ο Θανάσης Αλευράς εξομολογείται συγκινημένος ότι δεν πίστεψε ποτέ πραγματικά ότι είχε κάνει τον κύκλο της αυτή η ιδέα και πως για τον ίδιο η "Ταράτσα" είναι μια βαλβίδα αποσυμπίεσης, ένας χώρος αληθινά συμπεριληπτικός και γι’ αυτό μοναδικός. Η Ρένα Μόρφη σπάει το τηλεοπτικό γυαλί και γυρνάει τρισδιάστατη, γιατί αν δεν συμμετείχε στην παρέα θα ζήλευε πάρα πολύ, όπως παραδέχεται: "Ανυπομονώ πραγματικά να μοιραστούμε με το κοινό όλα αυτά τα αστεία με τα οποία ξεκαρδιζόμαστε στις πρόβες". Τη σταθερή ομάδα της "Ταράτσας" συμπληρώνει η ηθοποιός Γαλήνη Χατζηπασχάλη, η οποία δεν θα μπορούσε να ζήσει με καλύτερη παρέα το πρώτο της αττικό καλοκαίρι, μιας και δεν έχει μείνει ποτέ για καιρό στην Αθήνα.

Την ορχήστρα απαρτίζουν οι Γιάννης Δίσκος (ενορχηστρώσεις, διεύθυνση ορχήστρας, πνευστά), Σωτήρης Ντούβας (τύμπανα), Λάμπης Κουντουρόγιαννης (κιθάρες, φωνητικά), Στέλιος Φραγκούς (πλήκτρα, φωνητικά), Yoel Soto Gonzalez (μπάσο) και Σταμάτης Σταματάκης (μπάσο). Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Πάρης Μέξης, ενώ τις χορογραφίες, η Εύη Σούλη. Αναπόσπαστο κομμάτι της παρέας ο Περικλής Σιούντας και οι χορευτές Έλσα Σίσκου και ο Θάνος Ραγκούσης.

Οι προσκεκλημένοι του Ιουνίου

H "Ταράτσα του Φοίβου" επιστρέφει για να ξορκίσει το κακό - εικόνα 4

Πέρα από τη Νατάσσα Μποφίλιου και τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο (29/5 & 5/6) τον Ιούνιο έρχονται στην Ταράτσα οι Σταμάτης Κραουνάης, Χρήστος Γεροντίδης, Δημήτρης Χριστοφορίδης (12/6), ο Παύλος Παυλίδης με τον Θωμά Ζάμπρα (19/6) και οι Νίκος Ξυδάκης, Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Γιάννης Διονυσίου με τον  Γιώργος Χατζηπαύλου (26/6). Πολλοί ακόμη καλλιτέχνες αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Άλσος

Ευελπίδων 4, Πεδίον Άρεως

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Άνοιξη στις πίστες: Ποια προγράμματα συνεχίζουν και ποια ξεκινάνε;

Ειδικά όταν πέφτει αργά, το Πάσχα ορίζει (συνήθως) ένα τέλος σεζόν για τη νυχτερινή διασκέδαση χειμερινού τύπου. Αλλά κάποιοι από τους μεγάλους κλειστούς χώρους της πόλης επιλέγουν να παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι να καλοκαιριάσει –με μερικούς, μάλιστα, να προτείνουν και νέα σχήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
22/05/2024

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την "Ταράτσα του Φοίβου"

O Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με διαφορετικούς καλεσμένους κάθε εβδομάδα.

Άννα Βίσση: Closing party στο "Hotel Ερμού"

Η Άννα Βίσση και η εξαιρετική της μπάντα θα αποχαιρετίσουν μουσικά το κοινό, μετά από 6 μήνες απολύτως επιτυχημένων και sold out εμφανίσεων.

Τα νέα του "Caja De Musica"

Η Ηρώ, ο Μιθριδάτης, Κατερίνα Ντίνου αλλά και η παρέα Ένας κάποιος είναι ορισμένοι από τους προσκεκλημένους της φιλόξενης μουσικής σκηνής.

Last call για τις MEΛΙSSES με τον Σάκη Ρουβά

Τέσσερις τελευταίες Electric Nights στο "Έναστρον".

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.

"Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει" στο θέατρο Άλσος

Μαζί με τους Βασίλη Δρογκάρη, Ηρακλή Ζάκκα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νεοκλή Νεοφυτίδη.