Ταξίδι στην κλασική εποχή με την Underground Youth Orchestra

Δύο εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου θα διευθύνει ο Στάθης Καραπάνος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στάθης Καραπάνος

Η νέα καλλιτεχνική χρονιά ξεκινά δυναμικά για την Underground Youth Orchestra με δύο εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος"). Τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, η UYO προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι στην Κλασική Εποχή υπό τη διεύθυνση του Στάθη Καραπάνου.

Στο πρώτο μέρος, θα παρουσιαστεί το Κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Λα μείζονα, K.219, του W.A. Mozart. Το κονσέρτο, γραμμένο το 1775 όταν ο Μότσαρτ ήταν μόλις 19 ετών, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του ρεπερτορίου για βιολί, καθώς συνδυάζει λεπτότητα, χάρη και εντυπωσιακή δεξιοτεχνία. Η επιρροή της Οθωμανικής μουσικής στο τελευταίο μέρος του κοντσέρτου έδωσε μάλιστα τον τίτλο "Τουρκικό”. Σολίστ της βραδιάς θα είναι ο Franc Shestani.

Underground Youth Orchestra

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η ορχήστρα  θα ερμηνεύσει την 4η Συμφωνία σε Λα μείζονα Op 90 του F. Mendelssohn, γνωστή ως "Ιταλική”, ένα από τα πιο δημοφιλή και φωτεινά έργα του Γερμανού συνθέτη, εμπνευσμένο από την ταξιδιωτική του περιπλάνηση στην Ιταλία και γεμάτο ζωηρούς ρυθμούς και μελωδίες που αποπνέουν την ατμόσφαιρα της Μεσογείου.

Λίγα λόγια για την Underground Youth Orchestra

Η Underground Youth Orchestra (UYO) είναι μια ορχήστρα νέων μουσικών με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε το 2010 από τον Κώστα Ηλιάδη. Η ορχήστρα αποτελείται από νέους ταλαντούχους μουσικούς, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές ηλικίες και μουσικά υπόβαθρα. Στόχος της ορχήστρας είναι να παρέχει μια πλατφόρμα στους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν εμπειρίες σε επαγγελματικό επίπεδο μέσα από τη συμμετοχή τους σε υψηλού επιπέδου συναυλίες.

Underground Youth Orchestra

Η UYO έχει ένα πολυσχιδές ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει κλασική μουσική, αλλά και πιο σύγχρονες συνθέσεις. Συνεργάζεται τακτικά με καταξιωμένους καλλιτέχνες και διευθυντές ορχήστρας, ενώ συμμετέχει και σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ένας από τους σημαντικούς στόχους της είναι να κάνει την κλασική μουσική προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο κοινό, ιδίως στους νέους, και να ενθαρρύνει τη μουσική εκπαίδευση και καλλιέργεια.

Πρόγραμμα βραδιάς

W.A. Mozart Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα No. 5 σε Λα Μείζονα, K. 219
I.    Allegro aperto
II.    Adagio 
III.    Rondeau

F. Mendelssohn Συμφωνία No. 4 σε Λα μείζονα, Op. 90 "Ιταλική"
I. Allegro vivace
II. Andante con moto
III. Con moto moderato 
IV. Saltarello. Presto

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

To νέο άλμπουμ του Leon Bridges είναι εδώ

O βραβευμένος με Grammy καλλιτέχνης από το Τέξας επέστρεψε με το 4ο album του, "Leon".

09/10/2024

Carminho: Η νέα ιέρεια του fado για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η ταλαντούχα καλλιτέχνις από την Πορτογαλία, που την είδαμε και στο "Poor Things", έρχεται στο θέατρο Παλλάς για να ξεδιπλώσει τους ήχους του χαρακτηριστικού μουσικού είδους της Πορτογαλίας. Η προπώληση έχει ξεκινήσει.

Ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι με την μπάντα Penelope & The Suitors στο "Faust"

Μια βραδιά γεμάτη ήχους από Βραζιλία, Ισπανία και Κούβα.

Τζον Λένον: Σαν σήμερα (9/10) γεννιέται ο θρύλος των Beatles

Ο μουσικός, συγγραφέας και αγωνιστής της ειρήνης, που έγινε παγκόσμια γνωστός ως μέλος των Beatles, γεννιέται σαν σήμερα και εμείς θυμόμαστε πέντε αγαπημένα του τραγούδια.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για το 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων

Σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει όπερα δωματίου αλλά και για παιδιά και νέους, συναυλίες και τραγούδια ελλήνων συνθετών.

3 μουσικά ραντεβού στο Half Note (16-21/10)

Ο Παντελής Πρωτοπαπάς με το κουαρτέτο του, μία παρουσίαση δίσκου αλλά και ο Kahil El’Zabar με τους Ethnic Heritage Ensemble έρχονται τις προσεχείς μέρες στο jazz club.

Οι Gojira είναι το πρώτο όνομα του Release Athens 2025

Μία από τις κορυφαίες μπάντες του σύγχρονου σκληρού ήχου σε ένα show που προβλέπεται ισοπεδωτικό, λίγο καιρό μετά την καταιγιστική εμφάνισή τους στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.