Τζον Λένον: Σαν σήμερα (9/10) γεννιέται ο θρύλος των Beatles

Ο μουσικός, συγγραφέας και αγωνιστής της ειρήνης, που έγινε παγκόσμια γνωστός ως μέλος των Beatles, γεννιέται σαν σήμερα και εμείς θυμόμαστε πέντε αγαπημένα του τραγούδια.

Τζον Λένον

Ο Τζον Ουίνστον Λένον γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 9 Οκτωβρίου 1940, κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού της πόλης από τη "Λουφτβάφε". Ως ιδρυτικό μέλος των Beatles, επηρέασε καθοριστικά την παγκόσμια μουσική σκηνή. Ο Τζον Λένον, πέρα από τη μουσική του καριέρα, διακρίθηκε και ως ακτιβιστής κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα μέσα από το κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, κυκλοφόρησε επιτυχίες όπως το "Imagine" και το "Give Peace a Chance", ενώ η προσωπική του δισκογραφία περιλάμβανε πειραματικούς δίσκους που ηχογραφήθηκαν σε συνεργασία με τη Γιόκο Όνο. Σημαντικά κομμάτια όπως το "God" και το "Power to the People" αντανακλούσαν τις εξελίξεις στις απόψεις του για τις ανθρώπινες αξίες και τις κοινωνικές δικαιολογίες.

Οι Beatles ακούγονται μοντέρνοι ακόμα και μετά από 50 χρόνια!

Μετά την εγκατάστασή του στη Νέα Υόρκη το 1971, ο Λένον συμμετείχε ενεργά σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ενώ η δημόσια κριτική του απέναντι στον πόλεμο και ο πολιτικός του ακτιβισμός προκάλεσαν την προσοχή του FBI. Παρά τις προσπάθειες για να του αφαιρεθεί η άδεια παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τελικά την απέκτησε το 1975. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ηχογράφησε δίσκους όπως το "Some Time in New York City" και το "Walls and Bridges". Πέντε από τις επιτυχίες του θα τις βρείτε στη λίστα που ακολουθεί.

#1 Imagine

#2 Give Peace a Chance

#3 Instant Karma!

#4 Working Class Hero

#5 Across the Universe

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

5 τραγούδια της PJ Harvey που αγαπήσαμε

Η ασυμβίβαστη Πόλι Τζιν κλείνει σήμερα τα 55 της χρόνια και εμείς θυμόμαστε μουσικές και στίχους που μας συνεπαίρνουν σε κάθε άκουσμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
09/10/2024

BlackBox Jazz Music Festival: Η γιορτή της jazz φωνής επιστρέφει στην Αθήνα

Το φεστιβάλ επιστρέφει επικεντρωμένο αυτή τη φορά στην ανθρώπινη φωνή, με 10 μοναδικές συναυλίες στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Ταξίδι στην κλασική εποχή με την Underground Youth Orchestra

Δύο εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου θα διευθύνει ο Στάθης Καραπάνος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

To νέο άλμπουμ του Leon Bridges είναι εδώ

O βραβευμένος με Grammy καλλιτέχνης από το Τέξας επέστρεψε με το 4ο album του, "Leon".

Carminho: Η νέα ιέρεια του fado για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η ταλαντούχα καλλιτέχνις από την Πορτογαλία, που την είδαμε και στο "Poor Things", έρχεται στο θέατρο Παλλάς για να ξεδιπλώσει τους ήχους του χαρακτηριστικού μουσικού είδους της Πορτογαλίας. Η προπώληση έχει ξεκινήσει.

Ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι με την μπάντα Penelope & The Suitors στο "Faust"

Μια βραδιά γεμάτη ήχους από Βραζιλία, Ισπανία και Κούβα.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για το 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων

Σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει όπερα δωματίου αλλά και για παιδιά και νέους, συναυλίες και τραγούδια ελλήνων συνθετών.