The Smashing Pumpkins: Στην Αθήνα μετά από καιρό, με φόρτιση από τα εναλλακτικά 1990s

Τι κι αν πέρασαν 26 χρόνια; Ο Billy Corgan και οι συνοδοιπόροι του επιμένουν ότι «the world is a vampire» και προσκαλούν όσους τους λάτρεψαν σε μια μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (16/7).

SmPum_fron

Γίνεται οι Smashing Pumpkins να έρχονται μόλις για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, μα η επικείμενη συναυλία να θεωρείται ακόμα πιο αναμενόμενη κι από την πρώτη, όταν τους είδαμε τότε ακριβώς που "συνέβαιναν", τον Ιούνιο του 1998, στον Λυκαβηττό;

Μοιάζει παράδοξο, μα ο χρόνος παίζει σταθερά τα δικά του παιχνίδια. Τότε, δηλαδή, το κοινό που ανέβηκε στον λόφο βρισκόταν στον βρασμό των εναλλακτικών rock εξελίξεων της δεκαετίας του 1990, ενώ και οι ίδιοι οι Smashing Pumpkins απείχαν μόλις 3 χρόνια από όταν ταρακούνησαν τον μουσικό πλανήτη. Τώρα, όμως;

Η πικρή αλήθεια είναι ότι, ακόμα κι αν τότε υπήρχε ακόμα η D'arcy Wretzky στο πλευρό του "αρχηγού" Billy Corgan (όχι όμως και ο προσωρινά απολυμένος ντράμερ Jimmy Chamberlin), το γκρουπ όδευε προς το λυκόφως του θρύλου του. Όσοι βρέθηκαν στον Λυκαβηττό, μάλλον θυμούνται την απογοήτευση που σκόρπισε μια συναυλία στηριγμένη στο "Ava Adore" (1998). Άλμπουμ που είχε –κι έχει– τους θαυμαστές του, μα σε καμία περίπτωση δεν παράβγαινε σε κλάση, ποιότητα κι εκτόπισμα το "Mellon Collie And The Infinite Sadness" (1995) ή το "Siamese Dream" (1993), το οποίο έβαλε γερά το γκρουπ στον καινούριο rock χάρτη που διαμόρφωνε η επέλαση του grunge.   

SmPum_01
Το "Mellon Collie & The Infinite Sadness" ταρακούνησε μουσικά τη δεκαετία του 1990

Δύο χρόνια μετά οι Smashing Pumpkins διαλύθηκαν, ενώ υπήρξαν αμελητέοι δισκογραφικά από το 2006 που ξαναστήθηκαν, κυκλοφορώντας άλμπουμ που συχνά έφεραν σε αμηχανία ακόμα και πιστούς οπαδούς. Αλλά το πείσμα και ο φουσκωμένος εγωισμός του Corgan τους βοήθησαν να διατηρηθούν, με τη φόρτιση από τις σπουδαίες 1990s ημέρες να φτάνει και να περισσεύει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το διάδοχο indie/alternative της δεκαετίας του 2010 απέτυχε (παρά την αρωγή του μουσικού Τύπου) να χτίσει μαζικές συγκινήσεις ανάλογου βεληνεκούς. 

Δεν φταίει, λοιπόν, μόνο η γνωστή παρελθοντολαγνεία που ο ερχομός τους στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (Τρίτη 16/7) αντιμετωπίζεται ως μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία –πόσο μάλλον από τη στιγμή που συνεπικουρείται και από τον Tom Morello, να κουβαλά τη δόξα των Rage Against The Machine. Πρόκειται για μπάντα που αγαπήθηκε από το rock κοινό της χώρας μας, το οποίο συγκινήθηκε με τραγούδια σαν τα "Disarm" και "Tonight, Tonight" ή/και κοπανήθηκε με πάθος στον ρυθμό του "Bullet With Butterfly Wings". Γι' αυτό και το σύνθημα "the world is a vampire" της νυν παγκόσμιας περιοδείας εξακολουθεί να διαθέτει αντίκτυπο, μαζί με το γεγονός, φυσικά, ότι θα δούμε τους Smashing Pumpkins με τα 3/4 της θρυλικής τους σύνθεσης: η Wretzky, βέβαια, απουσιάζει, αλλά τώρα θα έρθει ο Jimmy Chamberlin, ενώ στην κιθάρα βρίσκεται ξανά ο James Iha.
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Smashing Pumpkins

  • Rock-pop-folk

Η alt-rock μπάντα που ηγήθηκε της εναλλακτικής σκηνής των 90s κάνει στάση στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους «The World Is a Vampire». Με περισσότερα από 30 εκατομμύρια πωλήσεις από το ντεμπούτο άλμπουμ τους («Gish», 1991) μέχρι τον ενδέκατο ολοκληρωμένο και διπλό δίσκο τους, «CYR» (2022) και δύο βραβεία Grammy οι Smashing Pumpkins παραμένουν ένα από τα πιο επιδραστικά ροκ σχήματα που κατάφερε να ξεπεράσει σε δημοφιλία πολλά ονόματα του mainstream ήχου. Ήταν 1995 όταν σε πείσμα της δισκογραφικής τους αλλά και του μουσικού Τύπου το συγκρότημα από το Σικάγο με επικεφαλής τον αντιφατικό Billy Corgan ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός διπλού άλμπουμ· εγχείρημα που μέχρι τότε είχαν τολμήσει μεγαθήρια, όπως οι Beatles, οι Pink Floyd και οι Who. Ο λόγος για το διαμαντένιο «Mellon Collie and the Infinite Sadness» (1995), που σφράγισε την εποχή του εναλλακτικού ροκ. Ακολούθησαν κι άλλες κορυφαίες στιγμές, σαν το πλατινένιο «Adore» (1998) και το χρυσό «Machina/The Machines of God» (2000), με τους Smashing Pumpkins να μην κόβουν ταχύτητα ποτέ τόσο στο στούντιο όσο και στη σκηνή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
15/07/2024

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.

Judas Priest, Bruce Dickinson & Accept: Η μεταλλική "τρίαινα" του Release Athens 2024

Βγαλμένη από hard & heavy όνειρο μοιάζει η προτελευταία μέρα του φεστιβαλικού μαραθώνιου στην Πλατεία Νερού (Κυριακή 21/7), αφού ενώνει δύο θρυλικές φωνές της βρετανικής ατσάλινης εποποιίας των 1980s με το γκρουπ που προσωποποίησε τη γερμανική σχολή.

"Majesty Queen": Το αφιέρωμα στους θρυλικούς Queen επιστρέφει στην Αθήνα

Ο Σέθ Ντάνιελς εμφανίζεται ως ένας μικρός Φρέντι Μέρκιουρι στη σκηνή του City Garden Festical.

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη περπατά "Σε άλλα μονοπάτια"

Η σημαντική ερμηνεύτρια έρχεται για δύο συλλεκτικές συναυλίες στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.