Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσκαλεί τον Λεωνίδα Καβάκο στην αρχαία Μεσσήνη

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ο Λεωνίδας Καβάκος αφιερώνουν τη συναυλία στην αρχαία Μεσσήνη στον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη.

Λεωνίδας Καβάκος

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσκαλεί στην αρχαία Μεσσήνη με τον Λεωνίδα Καβάκο ,την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ διεθνής σταρ του βιολιού και το Apollωn Ensemble, ένα νεοσύστατο σχήμα ελλήνων μουσικών της νέας γενιάς, που ο ίδιος συγκρότησε (Noé Inui–βιολί, Αλέξανδρος Σακαρέλλος–βιολί, Ηλίας Λιβιεράτος–βιόλα, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν–βιολοντσέλο, Μιχάλης Σέμσης–κοντραμπάσο, Ιάσων Μαρμαράς–τσέμπαλο), μετά την εμφάνισή τους στην ιστορική Αίθουσα Musikverein της Βιέννης, εμφανίζονται στο Εκκλησιαστήριο της αρχαίας Μεσσήνης.

Σε αυτό τον μοναδικό χώρο πολιτισμού θα ερμηνεύσουν, τα κοντσέρτα για βιολί του Johann Sebastian Bach, δημιουργώντας έναν ενδιαφέρον διάλογο ανάμεσα στην αρχαιοελληνική αισθητική και στην αρμονία και τον ρυθμό της κλασικής μουσικής. Tα τέσσερα έργα που θα παρουσιαστούν στην αρχαία Μεσσήνη, περιλαμβάνονται στο νέο CD του Λεωνίδα Καβάκου και του Apollωn Ensemble, το οποίο ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο τον Σεπτέμβριο του 2023 για την Sony. 

καββακος

Η συναυλία με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble σε αυτό το σημαντικό τοπόσημο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού (τμήμα συγκροτήματος Ασκληπιείου, 3ος αι. π.Χ.), είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη (1936-2023), με τον οποίο το Μέγαρο είχε προγραμματίσει, ήδη για το καλοκαίρι του 2023,  μία πρώτη συναυλία που δεν κατέστη τότε δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Ο Πέτρος Θέμελης είχε εστιάσει επί δεκαετίες το ερευνητικό ενδιαφέρον του στην ανάδειξη της πόλης της αρχαίας Μεσσήνης, η οποία αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους ενιαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου.

μεσσήνη

Όπως γράφει σε σημείωμά του: "Η αρχαία Μεσσήνη, πέρα από τις ποικίλες μορφές, υποστάσεις και λειτουργίες της, αποτελεί αυτή καθεαυτή μια τρισδιάστατη δημιουργία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον και το παγκόσμιο κοινό που την επισκέπτεται. Ένα περίοπτο έργο τέχνης, μια εξελισσόμενη δημιουργία που συγκροτείται από τα διάσπαρτα μέλη του, αναδύεται σταδιακά μέσα από βαθιές στρώσεις χωμάτων των σκοτεινών αιώνων, ζει στο παρόν μια δεύτερη ζωή που προοιωνίζεται αιώνια"

αρχαια μεσσηνη

Σε αυτή τη μαγευτική βραδιά στην καρδιά της Πελοποννήσου, το κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τέσσερις ορχηστρικές συνθέσεις του Μεγάλου Κάντορα της Λειψίας: τα Κοντσέρτα για βιολί σε λα ελάσσονα, σε μι μείζονα, σε σολ ελάσσονα και σε ρε ελάσσονα. Όλα τα έργα γράφτηκαν από τον J. S. Bach κατά το α΄ μισό του 18ου αιώνα και συνδυάζουν, με αριστοτεχνικό τρόπο, το γερμανικό και το ιταλικό ύφος. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοδοξεί η φετινή συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου και του Apollωn Ensemble στο Εκκλησιαστήριο να αποτελέσει την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων του Μεγάρου στην αρχαία Μεσσήνη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Πέγκυ Ζήνα για ακόμη μια βραδιά στο Άλσος

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια επιστρέφει μετά το τελευταίο μεγάλο sold-out της.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/07/2024

Soul, ψυχεδέλεια και χρώματα: Το αναπάντεχο success story των Black Pumas

Ποια συνταγή ευθύνεται για την αστραπιαία άνοδο του διδύμου Eric Burton - Adrian Quesada, που έρχεται στο Release Athens 2024 μαζί με τους Thievery Corporation(9/7);

Αναβάλλεται η συναυλία του Pan Pan στον Λυκαβηττό λόγω κακοκαιρίας

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης επιστρέφει στην Αθήνα μετά από μία επιτυχημένη sold out περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Σε νέα ημερομηνία μεταφέρεται η συναυλία της Αλέκας Κανελλίδου στο Κηποθέατρο Παπάγου

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η συναυλία αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο.

Στάθη Άννινε, τι ετοιμάζεις για το καθιερωμένο ραντεβού στον Κήπο του Μεγάρου;

Ο πιανίστας, μαζί με άλλους δύο εξαιρετικούς μουσικούς, επιστρέφει στο υπαίθριο μουσικό σινεμά για την προβολή της ταινίας "Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι" που θα ντύσουν με δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις.

Στο "Floyd" τελικά η συναυλία των Cannons

Η συναυλία των Cannons μεταφέρεται στο Floyd Live Music Venue.

Οι Telenova επιστρέφουν στην Αθήνα σύντομα

Η σκηνή του "Fuzz Live Music Club" θα φιλοξενήσει στην Αθήνα το συγκρότημα από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, λίγους μήνες μετά την ενθουσιώδη εμφάνισή τους στο Release Athens 2024.