"Come Out And Play": Οι Offspring γιορτάζουν τα 40 ερχόμενοι στην Ελλάδα

Τέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή τους και τρεις από τότε που άναψαν παγκόσμιες φωτιές με το «Smash», οι Καλιφορνέζοι καταφτάνουν στην Αθήνα με διάθεση για πάρτι (Κυριακή 9/6, Πλατεία Νερού), υποσχόμενοι εκρηκτικό ξεκίνημα στο φετινό Release Athens Festival.

Offsp_front

Σε μια εποχή που στα δημοσιογραφικά κέντρα παραγωγής και στήριξης του coolness γίνεται πολύς λόγος περί "σχετικότητας" (και μη), μοιάζει οξύμωρο να βλέπεις μια μπάντα συνυφασμένη με τη δεκαετία του 1990 να φιγουράρει ανάμεσα στους επικεφαλής ενός μεγάλου μουσικού φεστιβάλ, 40 στρογγυλά χρόνια από τότε που ξεκίνησε. Οφείλεται, άραγε, στη δεδομένη παρελθοντολαγνεία του ελληνικού pop/rock κοινού; 

Η εύκολη απάντηση είναι "ναι", αλλά, εάν έχεις να κάνεις με τους Offspring, τα πράγματα μπορεί και να μην είναι όπως φαίνονται. Διότι, εκτός από το στιβαρό στίγμα που άφησαν οι 1990s επιτυχίες τους (οι οποίες ακόμα λατρεύονται στα rock ραδιόφωνα), μιλάμε για μια μπάντα που δεν διαλύθηκε ποτέ και δεν έπαψε να απασχολεί το ευρύτερο κοινό. Αληθεύει, δηλαδή, ότι το δισκογραφικό τους αποτύπωμα έφθινε με τα χρόνια, όμως δεν έχασε ποτέ το top-30 έρεισμά του στην Αμερική, διατηρώντας, συνάμα, την πέρασή του στην ευρωπαϊκή αγορά: το αποδεικνύει και το τελευταίο, μέχρι σήμερα, άλμπουμ "Let The Bad Times Roll" (2021), με το #27 που έπιασε στα εθνικά charts των Η.Π.Α. και το θριαμβευτικό #3 το οποίο σκόραρε στη Βρετανία. 

Offsp_01

Αυτοί οι Offspring, λοιπόν, που ακόμα αντέχουν κι ακόμα απασχολούν, καταφτάνουν τώρα στην Αθήνα, καιρό μετά την τελευταία τους παρουσία επί ελληνικού εδάφους. Και υπόσχονται εκρηκτικό ξεκίνημα στο Release Athens Festival (Κυριακή 9/6, στην Πλατεία Νερού), καθώς έρχονται με φουλ εορταστική διάθεση, αφού φέτος δεν είναι μόνο τα 40ά τους γενέθλια –ιδρύθηκαν το 1984, με το όνομα Manic Subsidal– αλλά και τα 30 χρόνια από την έκδοση του "Smash". Εκείνου του δίσκου, δηλαδή, που τους εκτόξευσε στη δόξα, κάνοντάς τους όνομα αναφοράς για τα alternative 1990s, σε μια εποχή που ο χώρος γνώριζε άνθηση λόγω των grunge εξελίξεων. Δεν έχει (τόση) σημασία αν από τότε απέμειναν μόνο ο τραγουδιστής Dexter Holland και ο κιθαρίστας Kevin "Noodles" Wasserman, μετά τις διαδοχικές απολύσεις του μπασίστα και συνιδρυτή Greg K. (2018) και του ντράμερ Peter Parada (2021): οι δυο τους ήταν, πάντα, ο βασικός κινητήριος μοχλός.

Offsp_02

Παράλληλα, βέβαια, το "Smash" εξηγεί και γιατί δεν ήταν όλα ρόδινα κατά τη δεκαετία του 1990. Πρόκειται για άλμπουμ, δηλαδή, που υπήρξε σημαία για το πολυεθνικό alternative εκείνων των καιρών, το οποίο υπονόμευσε το τι σήμαινε να είσαι εναλλακτικός, καθώς η συναφής με αυτήν την ταυτότητα κουλτούρα γινόταν ολοένα και πιο εμπορική, αποτελώντας το νέο rock mainstream. Έτσι, ο χαρακτηρισμός "punk" για μπάντες σαν τους Offspring ήταν –και παραμένει– προβληματικός για όσους έζησαν όντως τα διάφορα punk κύματα (ή τις hardcore υποστάσεις τους, στις Η.Π.Α.). Σύντομα, άλλωστε, παρά τις αναφορές των ίδιων των Offspring στα όσα άντλησαν από μπάντες σαν τους T.S.O.L., τους Misfits ή τους Dead Kennedys, ο ήχος τους βολεύτηκε κάτω από την ταμπέλα "punk pop". Η οποία διέθετε υφολογική ακρίβεια, μα χειροτέρευε ακόμα περισσότερο τα ιδεολογικά ζητήματα, βάζοντας φαρδιά πλατιά σφραγίδα στο ξεθώριασμα του punk. 

Είναι ψέμα να πούμε ότι τα παραπάνω ήταν άνευ σημασίας, γιατί τα 1990s υπήρξαν εποχή στην οποία καλά κρατούσαν οι έντονες αντιπαραθέσεις για τα μουσικά γούστα. Άλλωστε, βλέποντάς το και αντιστρόφως, παραμένει συζητήσιμο αν η επιτυχία συγκροτημάτων σαν τους Offspring ή τους Green Day συνέβαλλε σε αξιοσημείωτη τόνωση του ενδιαφέροντος για τα αυθεντικά, underground punk πράγματα: μπορεί να συνέβη (και) κάτι τέτοιο, αλλά, κατά κύριο λόγο, η σκυτάλη δόθηκε σε ακόμα πιο θαμπές alternative περιπτώσεις, τύπου Avril Lavigne. 

Offsp_04

Ωστόσο, αυτό είναι ένα τμήμα μόνο της ιστορίας που έγραψε το "Smash". Ίσως, μάλιστα, το λιγότερο ουσιώδες για τη νεολαία της Αθήνας που αγάπησε παράφορα το "Self Esteem" και το "Gotta Get Away" και βροντοφώναξε "You gotta keep 'em separated!" καθώς χόρευε το "Come Out And Play" μέχρι τελικής πτώσης στο "Mo Better", στο "Stand" και σε άλλα, χαμένα πια, rock στέκια των Εξαρχείων. Εύληπτες μελωδίες, κιθάρες με εναλλακτικό πρόσημο, μια υποψία από πιο ζόρικες ηλεκτρικές ημέρες κι εκείνα τα πωρωτικά, σήμα κατατεθέν των Offspring "yeah" και "whoa" –που θα τα σατίριζαν οι NOFX στο δικό τους "Whoa On The Whoas"– έφταναν και περίσσευαν για να κάνουν το θαύμα. Ακόμα και για όσους γνώριζαν αρκετά, ώστε να κατανοούν τα παιχνίδια της μουσικής βιομηχανίας ή το γιατί οι Αμερικανοί δεν ήταν δα και οι νέοι Sex Pistols.

Ασφαλώς, οφείλουμε να πούμε ότι το "Smash" δεν ήταν το τέλος της μαζικής, παγκόσμιας επιτυχίας των Offspring, αφού πέντε χρόνια αργότερα (1998) θα ερχόταν και το εξίσου σαρωτικό "Pretty Fly (For A White Guy)". Ένα τραγούδι που θρονιάστηκε στο νούμερο 1 της Βρετανίας αποκτώντας κι ένα βιντεοκλίπ που παίχτηκε πολύ, κάνοντας αναγνωρίσιμο τον Ισραηλινό ηθοποιό Guy Cohen. Ο οποίος προσωποποίησε τον "white guy" του άσματος, κοροϊδεύοντας όσους λευκούς ονειρεύονταν να γίνουν γκάνγκστερ με χιπ χοπ όρους, σε καιρούς που ούτε καν υποψιαζόμασταν την ανάδυση της trap κατάστασης των δικών μας ημερών. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.