Maustetytöt: Γνωρίζουμε καλύτερα τη φινλανδική indie band από τα "Πεσμένα Φύλλα"

Οι αδελφές Karjalainen, που εμφανίζονται στην τελευταία ταινία του Άκι Καουρισμάκι έρχονται για μια συναυλία για σινεφίλ στο «Gazarte».

Maustetytöt © Aki Roukala

Τις αδερφές Maustetytöt, παρόλο που χαράσσουν μια αξιόλογη πορεία στη Φινλανδία εδώ και μία δεκαετία, τις γνωρίσαμε καλύτερα από την τελευταία ταινία του Άκι Καουρισμάκι "Πεσμένα Φύλλα". Την Παρασκευή 31/5, το αντι-ποπ δίδυμο, που έδωσε νέα πνοή στη "μελαγχολική ποπ", έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ("Gazarte").

5 facts για το ντούο των Maustetytöt

  1. Οι αδελφές Karjalainen ξεκίνησαν την πορεία τους σαν τρίο με το όνομα Kaneli. Όταν η τρίτη αδελφή τους εγκαταλείψε τη μπάντα δημιούργησαν τις Maustetytöt, που στα φινλανδικά σημαίνει Spice Girls, με την Anna στην κιθάρα και την Kaisa στα πλήκτρα.

Maustetytöt
© Aki Roukala

  1. Η εθιστική electronic pop τους διαπνέεται από μαύρο χιούμορ που τις χαρακτηρίζει, ενώ αγαπούν να μιλούν συχνά για την έμφυτη σχεδόν θλίψη των Φινλανδών. Δηλώνουν εθισμένες στο διάβασμα εφημερίδων και απέχουν από τα σόσιαλ μήντια. Δεν φοβούνται να αναμετρηθούν με δύσκολα θέματα όπως ο αλκοολισμός, η βία, οι ψυχικές ασθένειες και ο πόλεμος.

  1. Ο απόκρυφος κόσμος τους, όπως ξεδιπλώνεται μέσα από τη δισκογραφία τους, έχει έντονα αντι-pop διάθεση και διάχυτη μελαγχολία. Όταν κυκλοφόρησαν το single "Tein kai lottorivini väärin", το 2019, δεν διανοούνταν την επιτυχία που ήρθε αμέσως. Ακολούθησε το ντεμπούτο άλμπουμ τους, "Kaikki tiet vievät Peltolaan", που σκαρφάλωσε απευθείας στα charts της χώρας τους. 

  1. Στην επόμενη τετραετία κυκλοφόρησαν άλλα δύο άλμπουμ, τα "Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä" (2021) και "Maailman onnellisin kansa" (2023), που βρίσκονται σταθερά ανάμεσα σε αυτά με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στη Φινλανδία. Η πιο πρόσφατη δουλειά τους, που σημαίνει "Το πιο ευτυχισμένο έθνος στον κόσμο" μιλά για τη μετανάστευση, τους πρόσφυγες και τον πόλεμο.

Maustetytöt
© Aki Roukala

  1. Τον περασμένο χειμώνα "έντυσαν" με την ερμηνεία τους τη μαύρη κωμωδία, "Fallen Leaves", του βετεράνου arthouse σκηνοθέτη Aki Kaurismäki. Στην σκηνή που τις βλέπουμε τραγουδούν ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια τους σε ένα σκοτεινό καραόκε μπαρ, χωρίς να κινούν σχεδόν καθόλου το σώμα και το πρόσωπό τουςσαν πλαστικές κούκλες.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Maustetytöt

  • Rock-pop-folk

Οι δύο Φινλανδές αδερφές που γνωρίσαμε στην τελευταία ταινία του Άκι Καουρισμάκι «Πεσμένα Φύλλα» έρχονται με αντι-ποπ διάθεση και υπέροχα θλιμμένα ποπ τραγούδια. Οι Maustetytöt με την ασυνήθιστη μουσική τους προσέγγιση - απρόσμενα λιτή σκηνική παρουσία, παγωμένα πρόσωπα, υπερρεαλιστικοί απαισιόδοξοι και λακωνικοί στίχοι σε ένα φόντο αισιόδοξων ποπ ρυθμών, ασχολούνται με «δύσκολα» θέματα όπως το ποτό, η βία, οι ψυχικές ασθένειες και ο πόλεμος. Οι Maustetytöt είναι σίγουρα η άλλη όψη του νομίσματος της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο – και αυτό φαίνεται να οδηγεί σε μια εξαιρετική συνταγή επιτυχίας! Το ντουέτο με την εμφάνιση του στην ταινία (που φέτος βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ στην κατηγορία International Feature Film) μαγνήτισε την προσοχή του διεθνούς τύπου: έδωσαν συνέντευξη στον Guardian που έγραψε για τις Φινλανδές ‘Spice Girls’ πως βρίσκουν χαρά στην θλίψη - και στη συνεργασία με τον Καουρισμάκι ενώ, σύμφωνα με την κριτική της Esther Zuckerman στους New York Times, οι Maustetytöt είναι ένα «απίστευτα κουλ μοντέρνο φινλανδικό δίδυμο» και ο Bilge Ebiri από το Vulture βρίσκει στις Maustetytöt «μια φανταστική εμφάνιση» στην ταινία.

Gazarte

Βουτάδων 32-34, Γκάζι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.