Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 χρόνων Δήμος Μούτσης. Ο σπουδαίος συνθέτης, τραγουδοποιός και τραγουδιστής συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Δημήτρης Μητροπάνου, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Μανώλης Μητσιάς, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Τριπολίτης και πολλοί ακόμα.
Ο Δήμος Μούτσης είχε γεννήθηκε στον Πειραιά το 1938 και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία 7 ετών, στο Ωδείο Αθηνών, τις οποίες ολοκλήρωσε στα 21 του κερδίζοντας και το πρώτο βραβείο ως σολίστ στο βιολί. Η γνωριμία του με τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι υπήρξε καθοριστική για τον νεαρό Μούτση, αφού οι στίχοι του πρώτου έγιναν η αφορμή για να δημιουργήσει τα πρώτα τραγούδια του. Το πρώτο τραγούδι του ήταν το "Βρέχει ο Θεός", σε στίχους του Γκάτσου και ερμηνεία Σταμάτη Κόκοτα. Το 1970 ανέλαβε την ενορχηστρώση και τη μουσική διευθύνση των τραγουδιών του δίσκου "Επιστροφή" του Χατζιδάκη και δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε έναν από τους εμβληματικότερους δίσκους της καριέρας του, τον "Άγιο Φεβρουάριο" (1972), σε στίχους Μάνος Ελευθερίου και ερμηνείες από τον Δημήτρη Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα.
Το 1972 κυκλοφορεί ο δίσκος του "Συνοικισμός Α" με τραγούδια όπως "Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε", "Έτσι ειν' η ζωή", "Στο παράθυρο αγναντεύοντας" και το '73 οι "Στροφές" με τα "Αγκαλιά και πλάι πλάι", "Και γειά χαρά", "Μια βραδιά στη Λάρισα", "Εγώ είμ' εγώ", μεταξύ άλλων. Το επιτυχημένο σερί στη δισκογραφία του με εξίσου αξιόλογες συνεργασίες θα ακολουθήσει και τις επόμενες χρονιές με τα άλμπουμ "Μαρτυρίες" (1974), "Τετραλογία" (1975, στίχοι Κ.Π. Καβάφη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιώργου Σεφέρη και Γιάννη Ρίτσου), "Εργατική συμφωνία" (1976), "Δρομολόγιο" (1979).
Το 1981 κυκλοφόρησε το "Φράγμα" σε στίχους Κώστα Τριπολίτη και τεράστιες επιτυχίες σαν τα "Δε λες κουβέντα", "Delenda est (Ερηνούλα μου) ", "Κουβεντούλες με τον Φρόιντ", "Γράμμα από τη λεγεώνα των ξένων" και αξέχαστες ερμηνείες από την μεγάλη ρεμπέτισσα Σωτηρία Μπέλου. Το "Ενέχυρο" (1983) σηματοδοτεί την πιο μοναχική περίοδο του Μούτση, με το "Να!" (1987) και το "Για Πούλημα Λοιπόν!" (1994) να ακολουθούν, και πάλι σε δικούς του στίχους και ερμηνεία. Μεσολάβησε ο δίσκος "Ταξιδιώτης του παντός" (1990) που έγραψε για τη Νανά Μούσχουρη.
Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη
Ο Δήμος Μούτσης, έφυγε σήμερα, "ψάχνοντας για μια διέξοδο, γυρεύοντας μια αλλιώτικη ζωή". Ενας από τους σημαντικότερους συνθέτες της μεταπολεμικής εποχής, με αναντικατάστατη και αναγνωρισμένη συμβολή στην ανανέωση του ελληνικού τραγουδιού. Με στέρεη μουσική παιδεία, αφήνει πίσω του ένα έργο με ευρύτατη γκάμα, που χαρακτηρίζεται από την αδιάλειπτη επεξεργασία των εκφραστικών του μέσων και από έναν διαρκή πειραματισμό σε νέους ήχους, καταλήγοντας , πολύ συχνά σε μια άψογη όσμωση του λαϊκού με το σύγχρονο. Ο Δήμος Μούτσης μελοποίησε, με μεγάλη επιτυχία, έργα κορυφαίων σύγχρονων ποιητών και συνεργάστηκε με τους κορυφαίους ερμηνευτές και στιχουργούς της εποχής του, πριν επωμιστεί ο ίδιος τους ρόλους αυτούς, σημειώνοντας την
αξιοσημείωτη στροφή στην δημιουργική του πορεία. Τα τραγούδια του άλλοτε συντονίζονται με τα συλλογικά αιτήματα της κοινωνίας, ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1970, και άλλοτε αναδίδουν έναν προσωπικότερο, ενίοτε σχεδόν μοναχικό, τόνο, συγκροτώντας ένα έργο που δίκαια αγκαλιάστηκε από το κοινό, κατακτώντας περίοπτη θέση στη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.