Οι αξέχαστοι κινηματογραφικοί ρόλοι του Ηλία Λογοθέτη

Αποχαιρετούμε μία από πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου.

Τα Παιδιά της Χελιδόνας

Σε ηλικία 85 ετών "έφυγε" από τη ζωή ο Ηλίας Λογοθέτης, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά, ο οποίος συμμετείχε σε περισσότερες από σαράντα ταινίες στην καριέρα του.

Η αρχή έγινε το 1970 με την ταινία εποχής "Βαβυλωνία" (Γιώργος Διζικιρίκης), όπου υποδυόμενος το ρόλο ενός αστυνομικού απέσπασε το Β’ βραβείο ερμηνείας στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο πέρας της υπόλοιπης δεκαετίας ο Λογοθέτης καθιερώθηκε συμμετέχοντας σε μια σειρά από παραγωγές, συνεργαζόμενος δύο φορές, μεταξύ άλλων, με τον Θανάση Βέγγο ("Ο Θανάσης στη Χώρα της Σφαλιάρας", "Θανάση, Σφίξε κι Άλλο το Ζωνάρι").

Τη δεκαετία του ‘80, τη χρυσή περίοδο της βιντεοκασέτας, ο ηθοποιός ισορρόπησε τους ρόλους του ανάμεσα στη λαϊκή κωμωδία και το καλλιτεχνικό σινεμά. Μερικές αξιοσημείωτες ταινίες το καυστικό "Άρπα Colla" (Νίκος Περράκης, 1982) και τα δημοφιλή "Παιδιά της Χελιδόνας" (Κώστας Βρεττάκος, 1987), για τα οποία βραβεύτηκε ξανά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Την ίδια περίοδο ξεκίνησε η γνωριμία του Λογοθέτη με τον εμβληματικό Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τον οποίο συνεργάστηκαν δύο φορές. Πρώτα στο βραβευμένο με Αργυρό Λιοντάρι "Τοπίο στην Ομίχλη" (1988) κι ύστερα στο εικαστικά μεγαλόπρεπο "Μετέωρο Βήμα του Πελαργού" (1991). Μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του ήταν στην τρίτη σεζόν της σειράς "Έτερος Εγώ" με τίτλο "Νέμεσις".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.