6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: Ένα ταξίδι στον χρόνο, από το 1723 στο σήμερα

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Δήμος Γκουνταρούλης, γράφει στο "α" για την πρωτοφανή ανταπόκριση του κόσμου που γνωρίζει η διοργάνωση μπαρόκ μουσικής.

Δήμος Γκουνταρούλης

Το 6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπόσχεται στο κοινό του ένα ταξίδι στο χρόνο με αφετηρία το 1723. Ο προγραμματισμός σε επιμέλεια του Δήμου Γκουνταρούλη περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες με διεθνείς καλλιτέχνες και ενδιαφέρουσες προτάσεις στις αίθουσες του Παρνασσού και της Εναλλακτικής Σκηνής. Την αυλαία ανοίγουν η γκαμπίστρια Λισίλ Μπουλανζέ και ο τσεμπαλίστας Πιέρ Γκαλόν με τη συναυλία "Γ. Σ. Μπαχ, Κ. Φ. Άμπελ: Σονάτες για βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο" (13/11) και οι Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο πίκολο) και Μπρούνο Προκόπιο (τσέμπαλο) με το "Köthen – London, un piccolo viaggio" (15/11). Στις 18 Νοεμβρίου ταξιδεύουμε με το "Orient Express, Παρίσι-Κωνσταντινούπολη", ενώ το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τη συναυλία "Τζουζέπε Ταρτίνι, Αντόνιο Βαντίνι" του μουσικού συνόλου La Stravaganza Greca (19/11).


Ο Δήμος Γκουνταρούλης γράφει στο "α" για το 6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής

"Το 6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής έχει φέτος μιαν ημερομηνία ως κεντρικό τίτλο - 1723. Τέσσερις μουσικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν ακριβώς 300 χρόνια πριν, έδωσαν έμπνευση και υλικό για τις τέσσερις συναυλίες του φεστιβάλ και το ρεπερτόριό τους. Μερικές φορές, το να κοιτάμε προς το παρελθόν μπορεί να σημαίνει πως ερμηνεύουμε καλύτερα και πλουτίζουμε το παρόν και πως, ίσως έτσι, ανοίγουμε καινούργιους δρόμους για το μέλλον.

Μερικές φορές, το να κοιτάμε προς το παρελθόν μπορεί να σημαίνει πως ανοίγουμε καινούργιους δρόμους για το μέλλον.

Όταν το κίνημα ιστορικής ερμηνείας της παλαιάς μουσικής ξεκίνησε στην Ευρώπη, την δεκαετία του '60 του 20ου αιώνα, όχι μόνο ξαναέφερε στο προσκήνιο μια μουσική που γράφτηκε πριν από τρεις αιώνες, μαζί με ένα ρεπερτόριο απίστευτης ποικιλίας και ομορφιάς, με όργανα και ηχοχρώματα που είχαν χαθεί, αλλά αδιαμφισβήτητα έφερε κι έναν νέο αέρα στον κόσμο της κλασικής μουσικής.

Στην Ελλάδα η μπαρόκ μουσική, με όργανα εποχής, ακούγεται ακόμα σπάνια στις αίθουσες συναυλιών. Από το 2017 όμως, όταν ξεκίνησε το φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, το κοινό μας τιμά και γεμίζει ασφυκτικά την αίθουσα σε όλες τις συναυλίες! Σας περιμένουμε, για μια ακόμη φορά και φέτος, για ένα υπερηχητικό ταξίδι στο χρόνο!".

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: 1723 - Ημέρα 2η

  • Κλασική μουσική

Θα φιλοξενηθεί η συναυλία «Köthen - London, un piccolo viaggio: Μεταγραφές και αυθεντικό ρεπερτόριο για βιολοντσέλο πίκολο» με τους Δήμο Γκουνταρούλη (βιολοντσέλο πίκολο) και Μπρούνο Προκόπιο (τσέμπαλο). Το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, o επιτυχημένος θεσμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, επιστρέφει στην Αθήνα για να παρασύρει το κοινό σε ένα υπερηχητικό ταξίδι στον χρόνο, από το 1723 στο σήμερα. Το πρόγραμμα της φετινής έκτης διοργάνωσης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του πολύπλευρου και ιδιαίτερα δραστήριου καλλιτέχνη Δήμου Γκουνταρούλη, περιλαμβάνει τέσσερις μοναδικές συναυλίες με κεντρικό θεματικό άξονα το έτος 1723.

6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: 1723 - Ημέρα 3η

  • Κλασική μουσική

Παρουσιάζεται η παράσταση «Orient Express, Παρίσι - Κωνσταντινούπολη: Καντεμίρ, Λυλλύ, Ραμώ, Φορκεραί» με τη συμμετοχή εννέα δεξιοτεχνών μουσικών. Το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, o επιτυχημένος θεσμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, επιστρέφει στην Αθήνα για να παρασύρει το κοινό σε ένα υπερηχητικό ταξίδι στον χρόνο, από το 1723 στο σήμερα. Το πρόγραμμα της φετινής έκτης διοργάνωσης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του πολύπλευρου και ιδιαίτερα δραστήριου καλλιτέχνη Δήμου Γκουνταρούλη, περιλαμβάνει τέσσερις μοναδικές συναυλίες με κεντρικό θεματικό άξονα το έτος 1723.

6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: 1723 - Ημέρα 4η

  • Κλασική μουσική

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με τη συναυλία «Τζουζέππε Ταρτίνι, Αντόνιο Βαντίνι: Mουσική για βιολί, βιολοντσέλο και μπάσο κοντίνουο (19/11) του μουσικού συνόλου La Stravaganza Greca». Το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, o επιτυχημένος θεσμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, επιστρέφει στην Αθήνα για να παρασύρει το κοινό σε ένα υπερηχητικό ταξίδι στον χρόνο, από το 1723 στο σήμερα. Το πρόγραμμα της φετινής έκτης διοργάνωσης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του πολύπλευρου και ιδιαίτερα δραστήριου καλλιτέχνη Δήμου Γκουνταρούλη, περιλαμβάνει τέσσερις μοναδικές συναυλίες με κεντρικό θεματικό άξονα το έτος 1723.

6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: 1723 - Ημέρα 1η

  • Κλασική μουσική

Η αυλαία του 6ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής ανοίγει στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός με τη συναυλία Γ. Σ. Μπαχ, Κ. Φ. Άμπελ: Σονάτες για βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο (13/11), στην οποία συμμετέχουν η Λισίλ Μπουλανζέ, μία από τις σημαντικότερες και πιο αναγνωρισμένες γκαμπίστριες της εποχής μας, και ο τσεμπαλίστας Πιέρ Γκαλόν. Το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, o επιτυχημένος θεσμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, επιστρέφει στην Αθήνα για να παρασύρει το κοινό σε ένα υπερηχητικό ταξίδι στον χρόνο, από το 1723 στο σήμερα. Το πρόγραμμα της φετινής έκτης διοργάνωσης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του πολύπλευρου και ιδιαίτερα δραστήριου καλλιτέχνη Δήμου Γκουνταρούλη, περιλαμβάνει τέσσερις μοναδικές συναυλίες με κεντρικό θεματικό άξονα το έτος 1723.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
16/07/2024

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;