Στη ρομαντική κομεντί με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας "The Space Between Us" του Peter Chelsom (2017) υπάρχει μια διάσημη σκηνή υπεράσπισης του Νίκολα Τέσλα, έναντι του άσπονδου ανταγωνιστή του Τόμας Έντισον. Η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια πλειάδα ανάλογων φόρων τιμής εκ μέρους της ποπ κουλτούρας των τελευταίων δεκαετιών, σαν το τραγούδι "Tesla Girls" των OMD (1984), τη δήλωση εκτίμησης του Jack White στο "Coffee and Cigarettes" του Τζιμ Τζάρμους (2003) ή το "The Prestige" του Κρίστοφερ Νόλαν (2006), όπου τον συζητημένο εφευρέτη και μηχανικό ανέλαβε να ενσαρκώσει ο David Bowie.
Δεν ήταν πάντα έτσι, όμως. Ο Τέσλα χρειάστηκε να αναδυθεί μέσα από μια πολύχρονη αφάνεια, η οποία τον είχε περιθωριοποιήσει σε εκκεντρική φιγούρα με πολλές περίεργες ιδέες, που δεν ήταν σαφές αν είχαν όντως ευεργετήσει τη μοντέρνα επιστήμη. Πλέον, βέβαια, χαίρει της αναγνώρισης που του πρέπει, ως πρωτοπόρος του ηλεκτρισμού· παράλληλα, όμως, έχει επιβιώσει και η εντύπωση μιας ζωής μεταξύ παραμυθιού και δράματος. Κι αυτή ακριβώς η ακροβασία είναι που τροφοδοτεί την όπερα "Οι Αστραπές", την οποία το εγχώριο κοινό θα απολαύσει σε πανελλήνια πρώτη, σε τρεις παραστάσεις στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Πέμπτη 16, Κυριακή 19 & Τρίτη 21/11).
Οι "Αστραπές" είναι μία ακόμα συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Opéra Comique του Παρισιού και ξετυλίγονται ως παιγνιώδες δράμα, με φόντο τη Νέα Υόρκη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Είναι εκεί, δηλαδή, όπου καταφτάνει στα 1884 ο μηχανικός Γκρέγκορ, όντας στοιχειωμένος από τα οράματά του, μα διαθέτοντας και την ικανότητα, συνάμα, να αναπτύξει τον ηλεκτρισμό κατά τρόπο επαναστατικό. Ο Γκρέγκορ της υπόθεσης, φυσικά, δεν είναι άλλος από τον Τέσλα –άλλωστε το λιμπρέτο γράφτηκε από τον Γάλλο συγγραφέα Ζαν Εσνόζ (Jean Echenoz), που για τις ανάγκες της παράστασης αναπροσάρμοσε τη βιογραφία "Des Éclairs", την οποία κι έγραψε το 2010 για τον Σέρβο επιστήμονα.
Τη μουσική, από εκεί και πέρα, ανέλαβε ο συνθέτης Φιλίπ Ερσάν (Philippe Hersant), ενώ η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή του διακεκριμένου Κλεμάν Ερβιέ-Λεζέ (Clément Hervieu-Léger). Στις παραστάσεις της Αθήνας τον ρόλο του Γκρέγκορ επωμίζεται ο Χάρης Ανδριανός, τον οποίον θα πλαισιώσουν η Νεφέλη Κωτσέλη, ο Γιάννης Καλύβας, η Χρύσα Μαλαμιάνη, αλλά και ο Γιάννης Σελητσανιώτης, που θα ενσαρκώσει τον Τόμας Έντισον. Τέλος, την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης, ενώ αίσθηση αναμένεται να προκαλέσουν και τα σκηνικά της Ωρελί Μαέστρ (Aurélie Maestre), τα οποία ήδη εντυπωσίασαν το κοινό στην παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στο Παρίσι, το 2021.