Wardruna: Κρουστά από ελαφοκόκκαλο, αρχέγονα, ακατάληπτα λόγια και διεθνή sold out

Έγιναν διάσημοι χάρη στην τηλεοπτική σειρά «The Vikings» και τώρα καταφτάνουν ξανά στην Αθήνα (Ηρώδειο, Πέμπτη 21/9), τρία χρόνια μετά τον τελευταίο τους ερχομό, με την εξάντληση των εισιτηρίων να αποδεικνύει ότι, καμιά φορά, το καινούριο στη μουσική μπορεί να είναι κάτι αφάνταστα παλιό.

Wardr-fr © Kim Ohrling

Σε μέρες όπου ο Τύπος αγωνιά να ανακαλύψει το "φρέσκο" (επινοώντας το, όταν δεν το βρίσκει), οι Wardruna ήρθαν να θυμίσουν ότι η πορεία των μουσικών πραγμάτων δεν είναι απαραίτητα ευθύγραμμη. Αντιθέτως, το "καινούριο" μπορεί να προκύψει από τον εκ νέου στοχασμό πάνω σε πράγματα αφάνταστα παλιά: ποιος θα περίμενε, δηλαδή, ότι η αρχαία Σκανδιναβία θα τροφοδοτούσε διεθνή sold out βασισμένα σε ακατάληπτα λόγια, κρουστά από κόκκαλο ελαφιού ή πνευστά κέρατα κατσίκας;

Είναι μια εικόνα γνώριμη και στην κεντρική Ευρώπη, μα και στην Ελλάδα, όπου οι Νορβηγοί πρωτοέγιναν γνωστοί χάρη σε επιβλητικά τραγούδια σαν το "Fehu", με τα οποία συμμετείχαν στο soundtrack της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς "The Vikings". Στην Αθήνα τους είδαμε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2019, ως ήδη φτασμένους, να κοινωνούν μυσταγωγικά ένα δασικό, βορειοευρωπαϊκό παρελθόν βγαλμένο από τους προχριστιανικούς αιώνες, όταν στη Σκανδιναβία μέτραγε ακόμα η μαγικοθρησκευτική δύναμη των ρούνων, το σφυρί του Θωρ και ο πολύσημος θεός Οντίν. Τώρα, λοιπόν, ο ενθουσιασμός εκείνης της βραδιάς έγινε θεμέλιο για το γοργό sold out της επικείμενου ερχομού τους στο Ηρώδειο (Πέμπτη 21/9).

Ο δρόμος, βέβαια, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Επί σειρά ετών, ας πούμε, τα αγγλοαμερικανικά μέσα αδιαφόρησαν, θεωρώντας τους Wardruna metal, απλά και μόνο επειδή ο ηγέτης Kvitrafn προήλθε από τις τάξεις των Gorgoroth, συνεργαζόμενος ως το 2015 με τον μέντορά του και τραγουδιστή τους Gaahl –αυτή την πολύπλευρη, ταλαντούχα, μα και αμφιλεγόμενη φιγούρα, που για ένα διάστημα έγινε κάτι σαν "εθνικός μπαμπούλας" για τη mainstream Νορβηγία. Έπειτα, στον απόηχο των "Vikings", έγινε μια απόπειρα λανσαρίσματός τους ως folk, μέχρι που ήρθε η Lara Cetinich Cory του The Quietus να δείξει εύστοχα (2021) γιατί δεν ήταν ούτε metal, ούτε folk, μα εκπροσωπούσαν κάτι πολύ πιο "αρχαίο και μυστηριώδες".

Πήρε λοιπόν 20 χρόνια στους Wardruna να βρουν την αληθινή τους θέση, δίπλα στον ήχο περιπτώσεων σαν τους δικούς μας Άβατον και Δαιμονία Νύμφη. Σε αυτά, πάντως, εκείνοι σμίλεψαν την τέχνη τους, βάθυναν τη γνώση τους στην αρχαία νορδική κουλτούρα και ξετύλιξαν τα μυστικά λησμονημένων οργάνων, που κάποιες φορές χρειάστηκε να ανακατασκευαστούν προσεκτικά, από ειδικευμένους τεχνίτες. Ίσως, βέβαια, το πιο πρόσφατο άλμπουμ "Kvitravn" (2021) να φανερώνει το πρώτο τους καλλιτεχνικό αδιέξοδο. Ήδη, όμως, έχουν ταξιδέψει μακριά, αναδεικνυόμενοι σε πρέσβεις μιας παλιάς μουσικής, η οποία επαναφιλτράρεται από επίκαιρες ανησυχίες γύρω από το τι μπορεί να σημαίνει "ρίζες" και "παράδοση".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.