Suzanne Ciani: Aναλογικά synthesizers και 1970s πρωτοπορία, σε μια ωραία βραδιά στον "Φάρο" του ΚΠΙΣΝ

Θαλερή και κεφάτη, η Αμερικανίδα δημιουργός έφερε το φημισμένο της Buchla στην Αθήνα και καταχειροκροτήθηκε μετά από μια σύντομη, αλλά μεστή συναυλία.

SuzCiani_front © Μαρίζα Καψαμπέλη

Άραγε πόσοι θα είχαν πάει να δουν τη Suzanne Ciani, αν ερχόταν στη μεταπολιτευτική Αθήνα των 1970s; Τότε που περιφερόταν από μέρος σε μέρος κουβαλώντας απλά τα ρούχα της και το –περίφημο, πλέον– Buchla συνθεσάιζερ της; 

Αυτό αναρωτήθηκα την Κυριακή το βράδυ, βλέποντας τον "Φάρο" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να γεμίζει από κόσμο, σε ένα ποδαρικό με το δεξί για τη νέα σειρά συναυλιών "Microcosmos", η οποία θα ασχολείται με διεθνείς καλλιτέχνες που βασίζουν τις μουσικές τους δημιουργίες σε ηλεκτρονικά στοιχεία. Όμως δεν ήταν απλά μια νοητική διερώτηση για το τότε και το τώρα (της Ελλάδας, των ηλεκτρονικών, της Ciani), αλλά κάτι που, επί της ουσίας, αφορούσε και τη σύντομη μα μεστή συναυλία την οποία έδωσε η Αμερικανίδα συνθέτρια. 

O ορίζοντας των προσδοκιών μας, δηλαδή, ήταν ήδη διαμορφωμένος και καλά τακτοποιημένος, ανεξάρτητα με το τι θα έκανε ή δεν θα έκανε επί σκηνής η Ciani. Άλλωστε, αδιαφορώντας για το πιο αμφιλεγόμενο κομμάτι της καριέρας της –τους δίσκους με το new age πιάνο– είχαμε έρθει με δεδομένο θαυμασμό, ώστε να δούμε από κοντά μια φιγούρα που κουβαλά τον δικό της μικρό θρύλο. Μια πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής δημιουργίας, η οποία ευτύχησε να καταχωρηθεί ως "ακόμα σχετική" από τα διάφορα Pitchfork που καθορίζουν το χρηματιστήριο αξιών της (νεο)indie κοινότητας, αλλά και να αγγίξει τις σύγχρονες φεμινιστικές ανησυχίες χάρη στην παρουσία της σε ντοκιμαντέρ σαν το "Sisters with Transistors" της Lisa Rovner (2021).

SuzCiani_01
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Δύσκολα, λοιπόν, θα φεύγαμε απογοητευμένοι από τη συγκεκριμένη συναυλία. Αλλά το θερμό χειροκρότημα του φινάλε, όπως και ο ενθουσιασμός που έδειξαν πολλοί έπειτα, σπεύδοντας να φωτογραφήσουν το διάσημο Buchla της, δεν ήταν αποτέλεσμα κεκτημένης ταχύτητας. Γιατί η 76χρονη δημιουργός δεν ήρθε να παίξει αναπαυμένη στις δάφνες της, μα για να ξεδιπλώσει ένα set με κάμποσες αρετές. 

Ήταν και εγκεφαλικό, με λίγα λόγια, ήταν όμως και άμεσο –με ρυθμό, διακλαδώσεις, περιπέτεια. Ακόμα και με μερικά απρόσμενα σημεία, μάλιστα, καθώς στο άτυπο δεύτερο μέρος, λ.χ., άρχισαν να χτίζονται δομές που με ένα τσικ διαφορετικής πλεύσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάτι που ίσως έμοιαζε στο "Meet Her At The Love Parade" του Da Hool (1997). Έστω κι αν λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι η Ciani δεν αισθάνεται καμία εγγύτητα προς τη συγκεκριμένη όψη των ηλεκτρονικών πραγμάτων.

SuzCiani_02
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Παίρνοντας το μικρόφωνο μετά το χειροκρότημα και τις επευφημίες, η Ciani μας είπε ότι αντιλαμβάνεται τη μουσική της ως κίνηση ήχων και μας εξήγησε τι μοτίβα χρησιμοποιεί, ενώ σύστησε ευρύτερα και το Buchla της. Το οποίο διατηρεί θεμελιωδώς τα χαρακτηριστικά του θρυλικού synthesizer που έπαιζε στα καθοριστικά 1970s, αλλά δεν είναι και απαράλλαχτο: πρόκειται για τη νεότερη παραλλαγή Buchla 200e, η οποία επιτρέπει την παρείσφρηση ψηφιακών στοιχείων μνήμης δίπλα στην πρωτοκαθεδρία των αναλογικών. 

Σε έναν προτζέκτορα όπισθεν της σκηνής, εντωμεταξύ, βλέπαμε καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας τι έκανε με τα χέρια της και με πόση επιμέλεια χειριζόταν ένα πλήθος βυσμάτων, προκειμένου να βγει το αποτέλεσμα που ακούγαμε. Αυτή η οπτική παράμετρος στάθηκε σημαντική, γιατί τόνισε το γεγονός ότι η Ciani χρησιμοποιούσε ένα τεχνολογικό επίτευγμα ως όργανο, παράγοντας ζωντανή και όχι προηχογραφημένη μουσική. Η οποία στηριζόταν σε αυτοσχεδιασμούς εκτελεσμένους σε πραγματικό χρόνο, άσχετα με το αν οι βάσεις τους εντοπίζονταν σε ακολουθίες ήδη γνώριμες από τη δισκογραφία της κατά τη δεκαετία του 1970. 

SuzCiani_03
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Ήταν κάτι αληθινά αναζωογονητικό, σκέφτηκα, συγκρίνοντάς το νοερά με  τόσα και τόσα ηλεκτρονικά/αυτοσχεδιαστικά/πειραματικά live στα οποία πλήττεις σιωπηρά, ακούγοντας στοίβες προηχογραφημένης μουσικής στο όνομα μιας ασαφώς "προωθημένης" αισθητικής άποψης για την τέχνη, το άστυ και το επίκαιρο. 

Επικαιρότητα, άλλωστε, διέθετε και η Ciani. Μπορεί αυτά που παρουσίασε να μην ηχούν πια πρωτόγνωρα και διαστημικά, αλλά –όπως είπε και η ίδια– φτάσαμε ξανά σε ένα σημείο όπου το να εμφανίζεται ζωντανά με ένα αρκετά δύσκολο όργανο, στηριγμένη (κατά μεγάλο βαθμό) σε εμπνεύσεις της στιγμής, φαίνεται ως κάτι εξίσου περίεργο με τα όσα ποιούσε στα 1970s, όταν κανείς δεν καταλάβαινε τι ακριβώς κάνει βλέποντάς την. Σχεδόν, τέλος πάντων, γιατί είναι αλήθεια ότι έχει μεσολαβήσει μια ισχυρή τάση επιστροφής στα αναλογικά synths. Η ιστορία, άλλωστε, ποτέ δεν επαναλαμβάνεται.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.