Υπερυψηλή ευκρίνεια, από... άλλον πλανήτη!

Εικόνα από το μέλλον, συγκλονιστική, από προβολέα της Sony

Πέρα από το επίπεδο ασύλληπτης λεπτομέρειας που κατέστησε αντιληπτό ο VW1000ES - και μάλιστα σε όχι ιδανικές συνθήκες εγκατάστασης και ρύθμισης - το στοιχείο που στα συγκεκριμένα demο clips βοήθησε στην απόδοση μιας αίσθησης που σχεδόν... ξεπερνά το κινηματογραφικό, είναι το πόσο ομοιόμορφη, αψεγάδιαστη ήταν η εικόνα συνολικά. Όσο κι αν προσπαθήσαμε - και είχαμε φροντίσει να καθήσουμε στην πρώτη σειρά των παριστάμενων - ήταν απλώς αδύνατο να διακρίνουμε μεμονωμένα pixel ή γραμμές, τα οποία σχεδόν αναπόφευκτα εντοπίζει κανείς μετά από πολλές θεάσεις στους σημερινούς προβολείς HD. Η εικόνα Ultra HD του νέου προβολέα της Sony είναι τόσο συμπαγής όσο δεν περιμέναμε ποτέ να δούμε από ηλεκτρονικό προβολέα - κάτι που δεν μπορεί να υποτιμηθεί αν σκεφτεί κανείς πως αυτή είχε "απλωθεί" σε 180 ίντσες!

Η όλη εντύπωση που δημιουργεί η εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας δεν είναι τίποτε λιγότερο από συγκλονιστική. Με την "απλή" υψηλή ευκρίνεια είχαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα χαρεί που απαλλαγήκαμε από την "λασπωμένη" εικόνα των DVD, όμως με την υπερυψηλή ευκρίνεια δεν εισπράττει πια απλώς "περισσότερη λεπτομέρεια" κανείς. Ξεφεύγουμε από το επίπεδο αυτό. Έτσι για αλλαγή, το marketing της Sony και άλλων εταιρειών που προωθούν την εικόνα Ultra High Definition αυτή τη φορά δεν υπερβάλλει: βλέποντας υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας σε μεγάλη διαγώνιο, κυριολεκτικά αισθάνεσαι σαν "να βρίσκεσαι εκεί", σαν να είσαι παρατηρητής μπροστά σε κάτι που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή μπροστά σου. Δεν το "παρακολουθείς" απλώς. Και να σκεφτεί κανείς πως απλά demo clips ήταν αυτά που προβλήθηκαν, όχι ταινίες!

Τα demo clips υπερυψηλής ευκρίνειας ήταν προφανώς το highlight της όλης εκδήλωσης - ένα άλμα τόσο ευδιάκριτο, που ακόμη και θεατές με μηδενική εμπειρία στην ηλεκτρονική προβολή θα ομολογούσαν ότι είναι μεγάλο. Επειδή ωστόσο πριν από το άλμα... χρειάζεται να πάρει και φόρα κανείς (κι αυτό παίρνει χρόνο) στελέχη της Sony επέδειξαν και τους μηχανισμούς που ενσωματώνει o VW1000 ώστε να αναβαθμίζει τεχνητά την εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε υπερυψηλής. Όπως περιμέναμε, το αποτέλεσμα ποιοτικά απείχε πολύ από αυτό της "αληθινής" υπερυψηλής ευκρίνειας, ενώ και οι αλγόριθμοι επεξεργασίας της Sony μάς φάνηκαν σε περιπτώσεις εξαιρετικά "επιθετικοί" (π.χ. υπερόξυναν την εικόνα σε βαθμό ενίοτε δυσάρεστο). Οφείλουμε να ομολογήσουμε, επίσης, πως σε συγκεκριμένα σημεία τα demo clips υπερυψηλής ευκρίνειας δεν χαρακτηρίζονταν από ομαλή κίνηση, κάτι που αποδόθηκε από τη Sony στο ιδιότυπο PC-player που τα αναπαρήγαγε. Σύντομα, θεωρούν, καταναλωτικά player με αρκετή επεξεργαστική δύναμη θα είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο απροβλημάτιστα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ