Sony και υπερυψηλή ευκρίνεια: τα τεχνικά

Συζητάμε με τεχνικούς της ιαπωνικής εταιρείας για τις λεπτομέρειες

Τα προαναφερθέντα στοιχεία, που ήταν σαφώς... ευχάριστη έκπληξη, τα συζητήσαμε με τον τεχνικό της Sony. Είχαμε την εντύπωση πως η "καθαρή" υπερυψηλή ευκρίνεια - κοινώς εικόνα ανάλυσης 4096x2160 pixel - θα χρειαζόταν νέο αλγόριθμο, κι όχι τον υπάρχοντα Η264, για να απεικονιστεί όχι μόνο ομαλά αποδοτικά, αλλά και σε "λογικά" μεγάλα μεγέθη αρχείων. Κρίνοντας ωστόσο από τα demo clips, αναθαρρήσαμε: ακόμη και σε "καθαρό" UHD, με σταθερό και όχι μεταβλητό ρυθμό συμπίεσης δεδομένων, ένα λεπτό υλικού χρειάστηκε περίπου 350 ΜΒ αποθηκευτικού χώρου. Με άλλα λόγια, μία τυπική ταινία 2 ωρών κωδικοποιημένη στα 45 Mbps δεν χρειάζεται περισσότερα από 40-45 GB χώρου! Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως θα "χωρούσε" σε παρόν Blu-ray διπλής στρώσης - ο ήχος των clip ήταν απλός στερεοφωνικός και δεν υπήρχε menu, υπότιτλοι, extras κλπ. - όμως σε στρώσης... τετραπλής;

Αναφέραμε τα παραπάνω στον τεχνικό της Sony κι εκείνος συμφώνησε απόλυτα μαζί μας: ίσως στην "έκδοση" 8Κ της υπερυψηλής ευκρίνειας (7680x4320 pixel) να χρειαστεί άλλος αλγόριθμος, για την "έκδοση" 4Κ ωστόσο ο H264 δείχνει να είναι αρκετός. Το πρότυπο Blu-ray ως γνωστόν υποστηρίζει έως και τέσσερις "στρώσεις", επιφάνειες που φιλοξενούν δεδομένα δηλαδή, και η προδιαγραφή του BDXL - που προσφέρει 128 GB αποθηκευτικού χώρου - έχει παγιωθεί εδώ και καιρό. Προσφέρονται δε τέτοιοι εγγράψιμοι δίσκοι και τα σχετικά drives για επαγγελματική χρήση εδώ και ένα χρόνο περίπου. Με άλλα λόγια, τεχνικά είναι ήδη εφικτή η κυκλοφορία μιας "επόμενης γενιάς" δίσκων Blu-ray, ικανών να φιλοξενήσουν ταινίες Ultra HD. Εννοείται πως θα χρειάζονταν νέα BD-player (ή ένα... PlayStation 4;) για τους δίσκους αυτούς, όμως αυτό δεν ακούγεται ως σοβαρό εμπόδιο για τους κατόχους τηλεοράσεων ή προβολέων UHD.

Σε σχετική ερώτηση ο τεχνικός της Sony χαμογέλασε και δήλωσε πως "δεν γνωρίζει αν κάτι τέτοιο σχεδιάζεται ήδη", αλλά και πως "δεν θα ήταν δύσκολο να το φανταστεί κανείς ως μία λύση για την προσφορά υλικού σε UHD". Διπλωματική απάντηση, με άλλα λόγια, όμως αναμφίβολα οι δίσκοι BDXL θα ήταν, όπως είναι και σήμερα οι BD, η καλύτερη μορφή προσφοράς περιεχομένου - και κάτι που η Sony αξίζει να "κυνηγήσει" σχετικά σύντομα - σε όσους τυχερούς είναι σε θέση να επενδύσουν σε μία τηλεόραση ή προβολέα υπερυψηλής ευκρίνειας. Ο πολλαπλασιασμός γραμμών από την υψηλή ευκρίνεια στην υπερυψηλή - όπως περιμέναμε και διαπιστώσαμε στην παρουσίαση της Sony - δεν προσφέρει ούτε κατά διάνοια συγκρίσιμης ποιότητας αποτέλεσμα, ενώ και η μετάδοση εικόνας UHD μέσω δορυφορικών καναλιών θα είναι μακριά από το ιδανικό (η συμπίεση των δεδομένων για λόγους κόστους και ταχύτητας θα είναι αναμφίβολα μεγάλη). Ταινίες, δε, σε αμιγώς υπερυψηλή ευκρίνεια υπάρχουν ήδη ουκ ολίγες στις βιβλιοθήκες των μεγάλων studio του Hollywood, τόσο από το remastering και restoration παλαιότερων ταινιών που έχουν κάνει την τελευταία δεκαετία για τα Blu-ray (και οι δύο δικαδικασίες γίνονταν σε ανάλυση 4Κ2Κ), όσο και από τις σύγχρονες παραγωγές της τελευταίας π.χ. τριετίας-τετραετίας το λιγότερο. BDXL+UHD... πλασμένα το ένα για το άλλο, σαν να λέμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ