Sony: εικόνα 4K για (πολύ) λιγότερα

Η υπερυψηλή ευκρίνεια σε... γήινα επίπεδα με νέα μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας

Οι δύο νέες X9 της Sony έχουν και εμπορικό πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή στην αγορά, όντας οι μόνες διαθέσιμες σε "γήινο" επίπεδο τιμών. Όμως "απαντήσεις" θα έλθουν το φθινόπωρο τόσο από την LG, όσο και από τη Samsung σε συγκρίσιμα κόστη - θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν ο μεταξύ τους ανταγωνισμός θα φέρει ωφέλη για το καταναλωτικό κοινό ή αν η εικόνα 4Κ θα παραμείνει ως τα τέλη της χρονιάς για ένα τμήμα του όχι πολύ μεγάλο. Η Sony δείχνει να έχει και κάποιο... "ψυχολογικό" πλεονέκτημα, πάντως, απέναντι στις αντιπάλους της, καθώς η γενικότερη στρατηγική της για υποστήριξη της εικόνας 4Κ αξιοποιεί πολλαπλά προϊόντα: υπάρχει ήδη, για παράδειγμα, Blu-ray player που αναβαθμίζει την εικόνα σε 4Κ, ενισχυτής που διαχειρίζεται σήματα 4Κ και (για την ώρα στις ΗΠΑ) media player που προσφέρει αληθινές ταινίες 4Κ. Περιμένουμε ανακοινώσεις και για άλλα προϊόντα στην έκθεση της IFA το Σεπτέμβρη.

Όπως για όλες τις κατασκευάστριες εταιρείες πάντως που έχουν ή θα φέρουν στην αγορά μοντέλα τηλεοράσεων υπερυψηλής ευκρίνειας, έτσι και για τη Sony παραμένει ως τροχοπέδη το θέμα του ανάλογα διαμορφωμένου περιεχομένου. Αυτό για την ώρα βρίσκεται σε έλλειψη και οι επιλογές των καταναλωτών για να το βρουν δεν είναι πολλές. Το σύστημα X-Reality Pro 4K "για αρχή" θα φανεί χρήσιμο, αλλά... κακά τα ψέματα: είναι σημαντικότατη η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό υλικό 4K και το αναβαθμισμένο σε 4Κ. Η Sony πάντως είναι καλύτερα τοποθετημένη να βοηθήσει στην διάθεση και εξάπλωση του υλικού υπερυψηλής ευκρίνειας, λόγω και της θέσης που η κινηματογραφική Sony κατέχει στην παγκόσμια αγορά. Η αρχή θα γίνει με τα λεγόμενα "4Κ Mastered" Blu-ray (τα οποία είναι σε ένα βαθμό υψηλότερης ποιότητας και ιδανικά σχεδιασμένα για συνεργασία με τις Χ9 4Κ) και θα συνεχιστεί με την υπηρεσία Video Unlimited, η οποία θα προσφέρει ταινίες 4Κ μέσω Internet.

Από κοντά, οι δύο νέες Χ9 μάς άφησαν πάρα πολύ θετικές εντυπώσεις: είναι πανέμορφα σχεδιασμένες, επιβλητικές και ο σημαντικά καλύτερος ήχος που μπορούν να προσφέρουν ήταν αισθητός ακόμη και στον ανοιχτό χώρο της εκδήλωσης. Το υλικό που επεδείκνυαν οι τηλεοράσεις αυτές αντλούνταν από τα γνωστά ειδικά "τροποποιημένα" PC που η Sony χρησιμοποιεί ως media servers (αντίστοιχα αυτών που είχαν αξιοποιηθεί στην παρουσίαση της Sony Hellas για τον προβολέα 4Κ της πέρυσι το χειμώνα) και τα αποτελέσματα ήταν σε πολλές περιπτώσεις κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά: όταν το υλικό είναι αληθινής υπερυψηλής ευκρίνειας, η διαφορά με το υλικό της παρούσας υψηλής είναι πολύ μεγάλη. Θα επιφυλαχθούμε για πολύ περισσότερες λεπτομέρειες και τις πρακτικές μας εντυπώσεις, ωστόσο, στην εκτενή αναφορά που θα κάνουμε για τις νέες Χ9 και το θέμα της υπερυψηλής ευκρίνειας. Αυτό θα συμβεί σύντομα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ