Home Cinema: Tα δέκα... μη!

Αποφύγετε τα λάθη που γίνονται συχνότερα

Απόσταση από την οθόνη
Σημαντικό ρόλο παίζει στην άνετη θέαση ταινιών ή ενασχόληση με το gaming και η απόσταση του θεατή από την πηγή της εικόνας. Αυτό που θα πρέπει να προσέξει κανείς ορίζοντας τη θέση όπου θα κάθεται είναι αυτή να μη βρίσκεται ούτε πολύ κοντά (ώστε να ξεχωρίζει με γυμνό μάτι τις γραμμές), ούτε σε μακρινή απόσταση (ώστε να μην διακρίνονται αρκετές λεπτομέρειες στην εικόνα). Ως άτυπος κανόνας έχει επικρατήσει η άποψη που θέλει τη σωστή απόσταση απέναντι από την οθόνη προβολής να προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της διαγωνίου της συσκευής προβολής, επί 1.5 έως 1.9 φορές. Θα πρέπει, δε, να ληφθεί στα υπόψιν και η γωνία θέασης: οι τηλεοράσεις plasma, για παράδειγμα, προσφέρουν ικανοποιητικότατη εικόνα και από τα πλάγια της οθόνης, ενώ οι LCD σε μεγάλες γωνίες αρχίζουν να αλλοιώνουν τα χρώματα.

Καλώδια και συνδέσεις
Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ξεκινούν μόνοι τους να συνθέσουν ένα home cinema επιλέγει, δυστυχώς, πολλές φορές λανθασμένο τύπο καλωδίων για τις συνδέσεις των συσκευών. Είναι σημαντικό να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή συνδεσμολογία, έτσι ώστε να υπάρχουν οι μικρότερες απώλειες στην ποιότητα της μεταφοράς της εικόνας ή του ήχου. Είναι πια σχεδόν... απαγορευτικό να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη σύνδεση από αυτή της HDMI: η εν λόγω σύνδεση είναι ψηφιακή και μεταφέρει το σήμα αυτούσιο από players σε ενισχυτές ή τηλεοράσεις. Στην ουσία μόνο τα ηχεία συνδέονται πλέον αναλογικά και αυτό δεν θα αλλάξει στο προσεχές μέλλον. Σημαντικό είναι επίσης το θέμα των συνδέσεων και για λόγους αισθητικούς: κανείς δεν θέλει ένα σαλόνι γεμάτο με καλώδια, γι' αυτό και υπάρχουν επαγγελματικές λύσεις όχι μόνο για την κάλυψη, αλλά και την τακτοποίησή τους (καθώς αντενδείκνυται να μπλέκονται και μεταξύ τους). Νοικοκυρεμένα, άλλωστε, τα καλώδια είναι σαφώς ευκολότερα διαχειρίσιμα.

Η ρύθμιση είναι το παν
Κανένα home cinema δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν δεν ρυθμιστεί σωστά. Μπορεί ένα surround σύστημα ή μία τηλεόραση να αποδίδει εκπληκτικά σε ένα π.χ. demo room, αλλά μέτρια σε κάποιον άλλο χώρο, αν η λειτουργία τους δεν έχει προσαρμοστεί σε αυτόν. Στόχος της λεπτομερούς, προσαρμοσμένης σε κάθε συγκεκριμένο χώρο ρύθμισης είναι να αποδίδουν όλα τα τμήματα ενός home cinema όσο καλύτερα γίνεται βάσει των συνθηκών, έτσι ώστε να αποσπά ο θεατής τη βέλτιση οπτικοακουστική εμπειρία από τις ταινίες του. Είναι εκπληκτικές οι διαφορές που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η σωστή ρύθμιση ενισχυτή και ηχείων, γάμμα, φωτεινότητας και αντίθεσης στις τηλεοράσεις, απόστασης στους προβολείς κλπ. Γι' αυτό και, ειδικά σε home cinema κάποιας αξίας και πάνω, είναι απλώς... εγκληματικό να μην αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες κάποιας εταιρείας που ειδικεύεται επαγγελματικά σε αυτές ακριβώς τις διαδικασίες.

Τί είναι όλα αυτά τα χειριστήρια...;
Στην περίπτωση που έχουν αγοραστεί ξεχωριστά προϊόντα για κάθε τμήμα του home cinema, είναι μεγάλη η πιθανότητα να αρχίσουν να... μαζεύονται ανησυχητικά πολλά χειριστήρια και στο τραπεζάκι όπου θα λειτουργεί το home cinema. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται η αγορά ενός universal remote, ενός τηλεχειριστηρίου δηλαδή το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα άλλα και να αυτοματοποιήσει πολλές ακολουθίες πλήκτρων. Τα σύγχρονα μοντέλα κατασκευαστριών εταιριών (όπως η σειρά Harmony της Logitech) προσφέρουν ακόμη και οθόνη αφής, η οποία καθιστά τις σχετικές επιλογές και ρυθμίσεις άμεσα και πανεύκολα προσβάσιμες. Αν δεν υπάρχει κανένα θέμα χρηματικό, άλλωστε, υπάρχουν τηλεχειριστήρια που μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο όχι μόνο των συσκευών, αλλά όλου του... δωματίου του home cinema, από τα φώτα ως τις κουρτίνες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ