Εικόνα 4Κ: οι συσκευές

Με ποιά προϊόντα μπορεί να απολαύσει κανείς την υπερυψηλή ευκρίνεια σήμερα;

Μοντέλο τηλεόρασης υπερυψηλής ευκρίνειας είχε κυκλοφορήσει και η Toshiba εδώ και πολύ καιρό, την ZL2 των 55 ιντσών, η οποία όμως δεν είχε ουσιαστική εμπορική παρουσία στην Ελλάδα. Αντιθέτως, κανονική τέτοια παρουσία ελπίζουμε να έχει η νέα της σειρά, η L9, η οποία προσφέρει επιλογές για εικόνα 4Κ στις 84, 65 και 55 ίντσες - σε τιμές πώλησης που δυστυχώς δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Για τις δύο νέες Bravia 4K της Sony, τις 65Χ9005 και 55X9005, έχουμε κάνει ήδη λόγο αναλυτικά. Είναι και οι δύο μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα όχι μόνο άμεσα διαθέσιμες, αλλά και πλέον προσιτές, στις €7.000 και €4.500 αντίστοιχα. Μοντέλα στις ίδιες ακριβώς ίντσες, ωστόσο, περιμένουμε τόσο από την LG (65LA970 και 55LA970), όσο και από τη Samsung (UE65F9000 και UE55F9000), σύντομα. Δεν γνωρίζουμε ημερομηνίες διάθεσης και τιμές, αλλά είναι βέβαιο πως και τα τέσσερα μοντέλα θα διατεθούν στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά μέχρι το φθινόπωρο.

Από κει και πέρα... υπάρχουν μεν "ψίθυροι" αλλά όχι επίσημες ανακοινώσεις - πιθανώς και λόγω του γεγονότος ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση για τον οικιακό κινηματογράφο, η γερμανική IFA, βρίσκεται πλέον κοντά (6 Σεπτεμβρίου) και κάποιες σίγουρα θα γίνουν εκεί. Περιμένουμε ανακοινώσεις για νέες τηλεοράσεις από τις Philips και Panasonic, ανακοινώσεις για προβολείς από δύο τουλάχιστον εταιρείες πρωταγωνιστικές στην κατηγορία (δεν παραθέτουμε όμως λεπτομέρειες ακόμη...), ανακοινώσεις σχετικές με πηγές υπερυψηλής ευκρίνειας (όπως τον media player 4K της Sony που διατίθεται στις ΗΠΑ) και ίσως... προανακοινώσεις για τις πρώτες βιντεοκάμερες 4Κ "καταναλωτικού" χαρακτήρα (όσο αυτό είναι εφικτό με τις αρχικές τιμές που θα τις συνοδεύουν).

Μιλώντας, πάντως, για πηγές υπερυψηλής ευκρίνειας, βρίσκονται το δίχως άλλο εξελίξεις στον ορίζοντα. Μέχρι την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές επισήμως είχαμε ως τέτοιες μόνο το Blu-ray player της Sony που προσφέρει πολλαπλασιασμό γραμμών από τις 1080 στις 2160, το BDP-S790, το αντίστοιχό του της Samsung, το BD-F7500, καθώς και τα δύο κορυφαία τέτοια της Oppo, τα BDP-103/105. Με δυνατότητα πολλαπλασιασμού γραμμών στην εικόνα υπάρχει και ένας αριθμός ενισχυτών από τις Sony, Pioneer, Onkyo και Denon - όμως, όπως και στην περίπτωση των Blu-ray player, αμφιβάλλουμε όσον αφορά στο αν και κατά πόσο προσφέρουν καλύτερο τελικό αποτέλεσμα από τους μηχανισμούς αναβάθμισης της εικόνας των ίδιων των τηλεοράσεων. Και σε αυτές τις κατηγορίες, λοιπόν, το περιθώριο για εξέλιξη είναι μεγάλο. Κοινώς, αναμένουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ