CES 2012: Τάσεις κυρίαρχες

Προς τα... που θα κινηθεί η τεχνολογία βάσει όσων επιδείχθηκαν;

Αν η εικόνα 3D πέρασε σε δεύτερη μοίρα (αλλά συνεχίζει να εξελίσσεται), δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για την... παραδοσιακή εικόνα 2D. Φέτος θα δούμε στο εμπόριο, από την LG και πάλι, την πρώτη τηλεόραση ανάλυσης 4Κ2Κ, με τέσσερις φορές περισσότερα pixel απ' όσα περιγράφουν την εικόνα υψηλής ευκρίνειας δηλαδή. Η πιστότητα αυτής της εικόνας - με το σωστό υλικό βέβαια, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι πρακτικά ανύπαρκτο - είναι απίθανη και είναι βέβαιο πως οι πιο πολλοί κατασκευαστές θα έχουν στην επόμενη CES δικές τους ανταγωνιστικές προτάσεις. Η πάντοτε πρωτοπόρος Sharp, άλλωστε, είχε προς επίδειξη ένα πειραματικό μοντέλο ανάλυσης 8Κ4Κ. Γι' αυτό κι αν δεν υπάρχει υλικό!

Άλλες τάσεις: τα tablet έχουν πλέον πρακτικά καθιερωθεί ως κατηγορία και απομένει να δούμε πόσοι "παίκτες" μπορούν να διατηρήσουν επικερδή θέση εκεί. Από τη μία κάποια από τα πολυάριθμα tablet με Android 4.0 που επιδείχθηκαν είναι κατά πολύ ισχυρότερα από το iPad 2, οπότε το iPad 2S/3 θα έχει (σε επίπεδο hardware τουλάχιστον) συναγωνισμό. Από την άλλη τα Windows 8 άφησαν θετικότατες εντυπώσεις ως η... maxi έκδοση των Windows Phone 7.5, αποδίδοντας πολύ καλά σε πειραματικά tablet. Η Apple συνεχίζει να έχει μεγάλο προβάδισμα συνολικά, προφανώς, θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο να δούμε αν θα έχει καταφέρει να το διατηρήσει ως την επόμενη CES.

Άλλες τάσεις: τα ultrabooks, τα πάνλεπτα laptop τεχνολογίας Intel που προωθούν πολλοί κατασκευααστές, θα είναι... super in το 2012, διακρίνουμε ωστόσο ήδη την ανάγκη να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους. Στην παρούσα φάση, είναι όλα... "ίδια γεύση"! Τα αυτόνομα φορητά player, ενώ όλοι είχαμε πειστεί πως σιγά-σιγά θα εξαφανιστούν επειδή τα smartphones ενσωματώνουν κάθε λειτουργία τους πρακτικά, απέδειξαν με νέα εξαιρετικά μοντέλα πως έχουν ακόμη αντοχές. Και οι Δικτυακές υπηρεσίες διανομής περιεχομένου - όπως οι Νetflix, Pandora, Amazon κλπ. - έχουν πλέον αρχίσει να παίζουν ρόλο τόσο σημαντικό, ώστε στα τέλη του 2012 οι συσκευές που δεν θα τις υποστηρίζουν θα θεωρούνται ελλειπείς. Καιρός ήταν, δεν ήταν; Ε, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ