CES 2011: Οι τηλεοράσεις

Σε όλους τους τομείς... πρόοδος σταθερή

Άλλα πράγματα που επιδείχθηκαν στη CES 2011 στην κατηγορία των τηλεοράσεων και αξίζουν αναφοράς: η Sharp παρουσίασε τις πρώτες της τηλεοράσεις που και αξιοποιούν την τεχνολογία της των τεσσάρων χρωμάτων (Quattron) και προβάλλουν εικόνα 3D. Η LG και η Sony επέδειξαν πειραματικά μοντέλα τηλεοράσεων τεχνολογίας OLED - ναι, δεν την έχουμε ξεχάσει - οι οποίες μπορούν να προβάλλουν εικόνα 3D χωρίς την ανάγκη χρήσης γυαλιών οποιουδήποτε είδους. Ημερομηνίες διάθεσης ωστόσο αμφότερες οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να δώσουν, σε αντίθεση με την Toshiba, η οποία υποστηρίζει ότι θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως τηλεόραση 3D άνω των 40 ιντσών, που δεν χρειάζεται γυαλιά, έως το Μάρτη.

Κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία: κορυφαία μοντέλα σχεδόν όλων των κατασκευαστών μπορούν να εγγράψουν εξ ορισμού πια τηλεοπτικό πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας - είτε σε κάρτες μνήμης SD, όπως οι Panasonic, είτε σε σκληρό δίσκο USB, όπως οι Sony. Όλες σχεδόν οι Δικτυακές υπηρεσίες με τις οποίες συνδέουν τις τηλεοράσεις τους οι κατασκευαστές παρέχουν πια απευθείας περιεχόμενο - ταινίες και μουσική - μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών ή/και εφαρμογές που προσθέτουν νέες λειτουργίες, α λα Apple App Store. Ενδιαφέρουσες, δε, ήταν οι προσπάθειες συγκεκριμένων κατασκευαστών να... ταιριάξουν τις τηλεοράσεις τους με tablets τύπου iPad (!), τόσο για το χειρισμό των πρώτων, όσο και για να μπορεί κανείς να παρακολουθεί άλλο κανάλι στην τηλεόραση κι άλλο στο tablet.

Πέρα από όλα τα προαναφερθέντα, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξε κάτι... συγκλονιστικά απρόσμενο που χαρακτήρισε τη CES 2011 όσον αφορά στην κατηγορία των τηλεοράσεων. Πολλές "βελτιώσεις στα σημεία", μερικές ωραίες ιδέες εδώ κι εκεί, έμφαση σε τάσεις που ήδη γνωρίζαμε κι είχαμε εμπεδώσει, αλλά όχι κάτι το αληθινά καινούργιο. Καταλαβαίνουμε πως η σταδιακή εξέλιξη αυτών των προϊόντων έχει εμπορικό νόημα για τους κατασκευαστές, μα η αλήθεια είναι πως μάς έχει λείψει αυτή η "έκπληξη από το πουθενά", που μάς κάνει να θυμόμαστε αργότερα με τρόπο γλαφυρό μία έκθεση ή παρουσίαση. Αυτή που μάς δίνει "γεύση από το μέλλον" και χαρακτηρίζει μια ολόκληρη τεχνολογική χρονιά με την άφιξή της. Από την άλλη πλευρά, είμαστε ακόμη στον Ιανουάριο του 2011... και σε 11 μήνες, υπάρχει περιθώριο. Για εκπλήξεις και πολλά περισσότερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ