Χρόνια πολλά, Linux!

Τα εικοστά του γενέθλια γιορτάζει το "ελεύθερο" λειτουργικό του Torvalds

Μέσα στο θόρυβο και τις συζητήσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά από την αποχώρηση του Steve Jobs από τη θέση του διευθύνοντα της Apple, θα ήταν... πολύ εύκολο να περάσει απαρατήρητη μια επέτειος. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήταν και λάθος μεγάλο! Είκοσι χρόνια πριν, τις... πρώτες πρωϊνές ώρες της 25ης Αυγούστου 1991, ένας νεαρός Φινλανδός φοιτητής ονόματι Linus Torvalds ξεκίνησε να σχεδιάζει και να προγραμματίζει τα βασικά τμήματα ενός λειτουργικού συστήματος βασισμένου μεν στο ισχυρό και δυσνόητο UNIX - αλλά με απώτερο σκοπό να το αξιοποιήσουν απλοί οικιακοί χρήστες. Το Minix, όπως το είχε αρχικά ονομάσει, δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή κι άλλων προγραμματιστών, με των οποίων τη συνεισφορά εξελίχθηκε στο λειτουργικό "ανοιχτού κώδικα" που σήμερα γνωρίζουμε ως Linux.

Όπως πολλά άλλα τεχνολογικά προϊόντα, είναι αλήθεια πως το Linux άργησε να εξελιχθεί σε κάτι που να μπορεί να χρησιμοποιήσει και το ευρύτερο κοινό και όχι μόνο ένας... κλειστός κύκλος ανθρώπων. Ως και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 η εγκατάσταση Linux σε ένα κοινό PC ήταν σπορ για... γερά νεύρα και υπομονή, αν δεν είχε κανείς τις γνώσεις και την εμπειρία. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, οι πρώτες "καταναλωτικά φιλικές" διανομές του βελτίωσαν κατά πολύ τις ρουτίνες εγκατάστασης, τις διαδικασίες αναβάθμισης κι ανανέωσης των τμημάτων του λειτουργικού, καθώς και το γραφικό τους περιβάλλον, σε βαθμό που - εδώ και κάποια χρόνια - το Linux είναι προσβάσιμο από τον καθένα. Η διανομή Ubuntu μπορεί να είναι σήμερα η δημοφιλέστερη και κοντινότερη σε αυτό που οι πιο πολλοί από μας καταλαβαίνουν ως "λειτουργικό όπως τα Windows", μα το δρόμο προς αυτήν άνοιξαν μετά από αμέτρητες ανθρωποώρες δουλειάς άλλες διανομές, όπως αυτές των Fedora, Mandriva και OpenSUSE, στη διάρκεια μιας δεκαετίας σχεδόν.

Τα εικοστά γενέθλια του Linux το βρίσκουν στην καλύτερη θέση που είχε ποτέ. Μπορεί να έχουμε εγκαταλείψει πια το λάθος των... προβλέψεων τύπου "φέτος θα είναι η χρονιά του", όμως σιωπηλά και ουσιαστικά το Linux βρίσκεται παντού, από τους εταιρικούς server που στηρίζουν το Internet, μέχρι τους πανίσχυρους Η/Υ που δημιουργούν τις ταινίες 3D animation που αγαπάμε και τα λιλιπούτεια media player που χρησιμοποιούμε για να τις παρακολουθούμε. Έχει, άλλωστε, ξεφύγει και από τα στενά όρια των Η/Υ, με τη μορφή του Android, το οποίο χρησιμοποιεί πυρήνα Linux για να στηρίξει ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσοστό των smartphones σήμερα και των tablet αύριο. Τα Windows είναι και θα παραμείνουν για πάρα πολύ καιρό το δημοφιλέστερο λειτουργικό για PC στα μάτια του καταναλωτικού κοινού, όμως το Linux έχει κερδίσει επάξια τη θέση και το ρόλο του την ευρύτερη αγορά - σε βαθμό που θα στερούμασταν πάρα πολλά σήμερα, αν δεν υπήρχε. Χρόνια πολλά και ακόμη εντονότερη παρουσία στο μέλλον, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ