Windows 8: Αντίστροφη μέτρηση

Η διαδρομή του νέου λειτουργικού ξεκινά, με στόχο το επόμενο καλοκαίρι

Καθώς το καλοκαίρι σιγά-σιγά φτάνει στο τέλος του και το φθινόπωρο του 2011 - το οποίο θα δρομολογήσει εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα - πλησιάζει, η Microsoft ανεπίσημα μεν, γλαφυρά δε, ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση προς την κυκλοφορία της επόμενης έκδοσης των Windows. Ξεκινώντας το επίσημο εταιρικό blog της αμερικανικής εταιρείας για τα Windows 8, ο επικεφαλής του σχετικού τμήματος, ο Steven Sinofsky, έθεσε το πλαίσιο για τη διαδρομή που μάς περιμένει μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό, όταν το νέο λειτουργικό είτε θα κυκλοφορήσει είτε θα έχει ήδη διατεθεί από τη Microsoft. Ο Sinofsky κέρδισε την εμπιστοσύνη των υψηλά ιστάμενων στελεχών της Microsoft με τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την ανάπτυξη και διάθεση των Windows 7 - όλοι παραδέχονται πως αν "ήταν στο τιμόνι" του συγκεκριμένου τμήματος νωρίτερα, το παραπάτημα των Windows Vista δεν θα είχε συμβεί.

Αναλύοντας ο Sinofsky το πώς η Microsoft θα επιδιώξει να έχει ανοιχτό ένα κανάλι επικοινωνίας από αυτές τις μέρες μέχρι και την κυκλοφορία των Windows 8, πρακτικά επιβεβαίωσε και μερικές από τις υποθέσεις μας... που δεν είναι πια υποθέσεις. Ναι, τα επόμενα Windows θα ενσωματώνουν ένα App Store μέσα από το οποίο οι χρήστες θα μπορούν να αγοράζουν απευθείας εφαρμογές, όπως αυτό που αξιοποιούν τα iPhone, iPad και πλέον το OS-X Lion. Ναι, το φιλικό στην αφή γραφικό περιβάλλον που θυμίζει Windows Phone 7 και το γνωστό περιβάλλον dekstop των Windows θα είναι διαθέσιμα ταυτόχρονα, αφήνοντας την επιλογή στον χρήστη. Ναι, τα νέα Windows θα ενσωματώνουν την τεχνολογία που επιτρέπει στις εκδόσεις server να εκτελούν άλλα λειτουργικά συστήματα με ασφάλεια (Hyper-V) και απομένει να δούμε αν η αμερικανική εταιρεία θα την προσφέρει και στους οικιακούς χρήστες, πέρα από τους εταιρικούς συνεργάτες της.

Το χρονικό πλαίσιο της διάθεσης των Windows 8 δεν έχει σε καμία περίπτωση επιβεβαιωθεί επίσημα από τη Microsoft - μπορούμε όμως με ασφάλεια να τοποθετήσουμε την ολοκλήρωσή τους κάποια στιγμή στο τέλος της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού. Ο "λογικός" στόχος είναι να κυκλοφορήσουν στην περίφημη "back to school" περίοδο του Σεπτεμβρίου τα πρώτα PC με τα Windows 8 προεγκατεστημένα, πράγμα που σημαίνει ότι η τελική έκδοση RTM θα πρέπει να είναι στα χέρια των κατασκευαστών το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ο Sinofsky διαχειρίστηκε ακριβώς έτσι τα Windows 7 και όλα κύλησαν ομαλά - θέλουμε να πιστεύουμε πως το ίδιο θα συμβεί και με την έκδοση 8. Τικ, τοκ. Τικ, τοκ. Τικ, τοκ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ