Windows 7: Το FAQ

Απορίες; Διευκρινίσεις!

Μπορώ να τα εγκαταστήσω σε netbook, αφού αυτά δεν έχουν DVD drive;
Ναι, γίνεται. Εδώ βρίσκονται οι οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό προγραμματάκι και να περάσεις τα αρχεία του DVD εγκατάστασης σε ένα Flash USB drive. Η ίδια η Microsoft προσφέρει ένα αντίστοιχο εργαλείο, αν θέλεις να αγοράσεις από το ηλεκτρονικό της κατάαστημα τα Windows 7 απευθείας σε τέτοια μορφή, το οποίο μπορείς να βρεις εδώ.

Η εμπορική συσκευασία έχει δύο DVD, ένα με την έκδοση 32-bit και ένα με την έκδοση 64-bit. Μπορώ δηλαδή να εγκαταστήσω τη μία σε έναν Η/Υ και την άλλη σε άλλον;
Εχμ, όχι. Ο σειριακός αριθμός που συνοδεύει κάθε αντίτυπο των Windows 7 είναι μοναδικός και ισχύει και για τις δύο εκδόσεις. Καλά θα ήταν να ήταν αλλιώς!

Μιας και μιλάμε για 32-bit και 64-bit, έχει σημασία το ποιά θα εγκαταστήσω;
Εξαρτάται. Αν το PC για το οποίο μιλάμε έχει 4 GB μνήμης, υποχρεωτικά εγκαθιστάς την έκδοση 64-bit για να εκμεταλλευτούν τα Windows όλη τη μνήμη (η έκδοση 32-bit δεν "βλέπει" πάνω από 3.2 GB). Aν το PC έχει λιγότερη μνήμη από 4 GB ή αν δεν χρησιμοποιείς κάποια εφαρμογή που είναι επίσης 64-bit για να αποδεικνύεται κάπως ταχύτερη - δεν είναι πολλές ακόμη αυτές - εγκαθιστάς την έκδοση 32-bit και δεν χάνεις τίποτε το σημαντικό (για την ώρα).

Τί θα συμβεί με τα προγράμματά μου και τα δεδομένα μου κατά την αναβάθμιση;
Εξαρτάται από την πρότερη έκδοση των Windows που χρησιμοποιείς. Αν αναβαθμίζεις Windows Vista σε Windows 7, η διαδικασία θα χρειαστεί περισσότερη ώρα από αυτήν της εξ αρχής εγκατάστασης, αλλά όταν τελειώσει θα έχεις όλα τα προγράμματα και τα δεδομένα σου άθικτα, στις ίδιες θέσεις που ήταν και πριν (εννοείται πως προτείνουμε να έχεις δημιουργήσει αντίτυπα ασφαλείας των δεδομένων σου πριν... για καλό και για κακό).

Αν το PC σου στηρίζεται σε Windows XP, επειδή δεν υποστηρίζεται η "από πάνω" αναβάθμιση, η εγκατάσταση των 7 θα είναι αναγκαστικά καινούργια - αυτό σημαίνει πως δεν θα πειραχτεί τίποτε στα δεδομένα και τα προγράμματα των XP, αλλά δεν θα έχει μεταφερθεί και τίποτε στα νέα Windows. Αυτό που προτείνουμε είναι είτε να αποθηκεύσεις τα δεδομένα σου σε ασφαλές σημείο, να κάνεις format στον ίδιο σκληρό δίσκο και να κάνεις εγκατάσταση των 7 εκεί (θα χρειαστεί επανεγκατάσταση σε όλα τα προγράμματα), είτε να κάνεις εγκατάσταση των 7 σε σκληρό δίσκο άλλο από των XP, ώστε να έχεις και τα δύο παράλληλα και να επιλέγεις λειτουργικό κατά την εκκίνηση (dual boot). Όχι η πιο κομψή λύση, αλλά η πιο εύκολη αν το PC όπου θα εγκατασταθούν τα νέα Windows πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά για δουλειά στα XP - όταν υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος μπορείς να κάνεις εξ αρχής εγκατάσταση και με... ηρεμία όλες τις εγκαταστάσεις προγραμμάτων ή απλώς να μεταβείς οριστικά σε Windows 7 με το επόμενο, καινούργιο PC σου.

Αύριο, στο αθηνόραμαdigital.gr: η τελική μας άποψη για τα Windows 7, η θέση τους απέναντι στον ανταγωνισμό και ο ρόλος τους στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών από δω και πέρα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ