Windows 7: Για πρώτη φορά μπροστά

Μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και από τα XP, σχεδόν εξαπλάσιο του OS-X

Έτσι ξεχωρίζει κανείς τα αληθινά καλά προϊόντα, που δικαιούνται θετικής εμπορικής πορείας: από τα χειροπιαστά, εντυπωσιακά αποτελέσματα που αποδίδουν, γρηγορότερα απ' όσο περιμένει κανείς. Τα Windows 7 δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει 2 χρόνια παρουσίας στους προσωπικούς μας υπολογιστές, κατάφεραν ωστόσο να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς της τάξης του 41%, ξεπερνώντας το... δημιοφιλέστερο ever, λειτουργικό των Windows XP. Ειδοποιός διαφορά, όμως: τα XP κυκλοφορούν στην αγορά για περισσότερα από 10 (!) χρόνια, κάτι που σημαίνει πως τα Windows 7, ακόμη και με την επιταχυνόμενη εξάπλωση των Η/Υ την τελευταία δεκαετία δεδομένη, βρήκαν το δρόμο τους σε πάρα, μα πάρα πολλά PC απίθανα γρήγορα. Κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ακλόνητη εικόνα ενός προϊόντος στην αγορά, την οποία τα 7 και δικαιούνται, και έχουν.

Στο...Top 3 του Top 5 των δημοφιλέστερων λειτουργικών συστημάτων σήμερα, λοιπόν, φιγουράρουν οι τρεις τελευταίες εκδόσεις των Windows με διάφορα ποσοστά: 41% τα 7, 40% τα XP, 10% τα Vista (που θα παραμείνουν πια ως κακή ανάμνηση μόνο στο). Το Mac OS-X δεν έχει ακόμη αγγίξει το 7% (ένα γεγονός που αξίζει να ανακαλεί κανείς όταν αναρωτιέται γιατί σε τόσες ταινίες του Hollywood όλοι δείχνουν να χρησιμοποιούν... Mac!), ενώ το Linux δεν έχει ακόμη ξεπεράσει δυστυχώς το 1.5% παγκοσμίως. Εννοείται πως μιλάμε πάντοτε για τους "συνήθεις" προσωπικούς υπολογιστές, desktop ή laptop με τυπικές οθόνες, πληκτρολόγια και mouse. Στα στοιχεία της συγκεκριμένης έκθεσης της StatCounter δεν έχουν προσμετρηθεί τα smartphones και τα tablets.

Όλα αυτά θέτουν τα Windows 7 σε πολύ ενδιαφέρουσα θέση. Του χρόνου τέτοιο καιρό θα ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τα Windows 8 και στο μεσοδιάστημα όλα τα PC με Windows θα πωλούνται με τα 7. Αυτή η έκδοση των Windows ενδεχομένως θα έχει αγγίξει ή και ξεπεράσει το 50% σε μερίδιο αγοράς ως τότε. Τα Windows 8 θα φέρουν στο προσκήνιο ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας και χρήσης, το γραφικό περιβάλλον των Metro, παραμένοντας ωστόσο εξαιρετικά κοντά στα 7 ως λειτουργικό αυτό καθ' αυτό. Πόσοι χρήστες των 7 θα μεταβούν στα 8 και πόσοι όχι, ενώ πόσοι χρήστες νέων PC θα προτιμήσουν τα 8 προεγκατεστημένα και όχι τα 7; Να μία απάντηση για την οποία... μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε. Πολύ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ